
The cuban embargo
Το εμπάργκο στην Κούβα αποτελεί μία απαρχαιωμένη κίνηση οικονομικού στραγγαλισμού που εφαρμόστηκε τον Οκτώβριο του ’60 από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ως πολιτική (τακτική) περιορισμού στο νέο τότε καθεστώς (2 χρόνων) το οποίο έπαιρνε τα ηνία της χώρας μετά την πτώση του Batista.
Αρχικά αποτέλεσε μία κίνηση εξαγωγικού- εισαγωγικού περιορισμού ζάχαρης και ενεργειακών καυσίμων από την Κούβα προς τις ΗΠΑ και από τις ΗΠΑ προς στην Κούβα αντίστοιχα σταδιακά επεκτάθηκε σε όλα τα προϊόντα. Ο στόχος ήταν η απομόνωση του κουβανικού καθεστώτος και το εμπάργκο ήταν ο τρόπος που η αμερικανική κυβέρνηση επέλεξε να στείλει το μήνυμά της. Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε εμπάργκο στην Κούβα ήταν δύο χρόνια πριν την αλλαγή καθεστώτος. Οι ΗΠΑ εφάρμοσαν για πρώτη φορά το ’58 περιορισμό στο εμπόριο όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κούβα, αυτό το γεγονός δημιούργησε προβλήματα στο καθεστώς του Batista που βρισκόταν ήδη σε διαμάχη με τους κουβανούς επαναστάτες που διεκδικούσαν την εξουσία. |
![]() |
Το κεντρικό γεγονός και η καθοριστική πράξη της Κούβας που επέτρεψε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να πιέσει για την καθιέρωση του οικονομικού εμπορικού περιορισμού το ’60 ήταν η κίνηση του Fidel Castro να κρατικοποιήσει 3 αμερικανικά διυλιστήρια που βρισκόντουσαν στην Κούβα μετά από άρνησή τους να επεξεργαστούν ακατέργαστο πετρέλαιο από την σοβιετική ένωση. Εκτός εμπάργκο αρχικά έμεναν τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Παρόλα αυτά μετά το δεύτερο κύμα των κρατικοποιήσεων και την απέλαση Αμερικανών διπλωματών, η κυβέρνηση της Αμερικής έθεσε σε ισχύ έναν δυνατότερο περιορισμό απέναντι στην Κούβα.
Το εμπάργκο των ΗΠΑ προς την Κούβα αποτελεί τον χρονικά μεγαλύτερο περιορισμό που έχει τεθεί πότε στην πολιτική ιστορία.
Στο σήμερα
Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του εμπάργκο, από τη συνέλευση απουσίαζαν για πρώτη φορά οι ΗΠΑ. Η ουδέτερη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες με την απουσία τους ουσιαστικά δήλωσαν αποχή, ίσως αποτελεί μία κίνηση της κυβέρνησης να ανοίξει ένα μέτωπο συνομιλιών για να προσπαθήσει να γεφυρώσει ένα χάσμα το οποίο έχει καλλιεργηθεί τουλάχιστον για 60 χρόνια.
Οι πρώτες νέες επαφές της Αμερικής με την Κούβα άρχισαν πριν δύο σχεδόν χρόνια, όταν ο Barrack Obama αποφάσισε με τις κινήσεις του να βάλει στην άκρη τις απαρχαιωμένες πολιτικές διπλωματίες των προγενέστερών του. Το 2015, πρεσβείες θεσπίστηκαν στα εδάφη των δύο χωρών βάζοντας τέλος σε ένα ψυχροπολεμικό υπόλειμμα εχθρικής πολιτικής.
Κάθε χρόνο από το 1991 στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ γίνεται πρόταση που καταδικάζει το embargo.
Στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα 191 ψήφισαν υπέρ της άρσης, 0 κατά & 2 απών (ΗΠΑ & Ισραήλ). Η πρόσφατη διπλωματική στάση της Αμερικής απέναντι στην Κούβα ίσως σημάνει το τέλος μίας κατάστασης του παρελθόντος και την εκκίνηση μίας νέας σχέσης μεταξύ των δύο χωρών στο παρόν.
(All photographic material used in this article is subject to CC lisence under the fair use agreement law) |