Σταύρος Πλουμιστός: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας επιτυχημένος ψεύτης

Ο κύριος Σταύρος Πλουμιστός είναι επιτυχημένος δημοσιογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας και προσωπικής ανάπτυξης. Τον συναντήσαμε κατά την ολιγοήμερη παραμονή του στην Θεσσαλονίκη και μας μιλά αποκλειστικά για την επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης, τους πολιτικούς που ξεχωρίζει, την προσωπική του ιστοσελίδα και την αγάπη του για τον Βόλο.

– Κύριε Πλουμιστέ, η εργασία σας εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο για μια μεγάλη μερίδα του κόσμου. Θα μπορούσατε να εξηγήσετε με κατανοητό τρόπο το αντικείμενο της δουλειάς σας;

Επιτρέψτε μου να ομολογήσω πως επρόκειτο για κάτι εξαιρετικά απλό. Είμαι σύμβουλός προσωπικής ανάπτυξης. Τι σημαίνει αυτό; Αναλαμβάνω έναν άνθρωπο με σκοπό να τον εξελίξω στον βαθμό που επιθυμεί σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής του εκείνος επιλέξει. Στην ουσία του διδάσκω την τεχνική της πειθούς και του εμφυσώ ένα όραμα που θα τον οδηγήσει στην επιτυχία. Ο ρόλος μου είναι πολύ ξεκάθαρος. Είμαι ένας τεχνητός εμψυχωτής. Έχω την δυνατότητα να αναγνωρίζω με ευκολία τα ταλέντα ενός ανθρώπου και να τα πριμοδοτώ. Φυσικά, αυτό απαιτεί μεγάλη πρακτική εμπειρία. Η κάθε ξεχωριστή προσωπικότητα χρειάζεται και μία ξεχωριστή διαχείριση.

– Μου κάνει εντύπωση το γεγονός πως έχετε επιλέξει σαν βάση σας τον Βόλο κι όχι κάποια μεγαλύτερη πόλη.

Κι όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Ομολογώ πως είμαι τοπικιστής. Το παραδέχομαι! Για μένα, ο Βόλος αποτελεί μια πόλη που δεν έχει καταλάβει, ακόμη, πόσο σημαντική είναι. Εκτός του ότι φέρει την τύχη να συνδυάζει «βουνό» και «θάλασσα», βρίσκεται σε μια εκπληκτική, από άποψη στρατηγικής, θέση. Φανταστείτε πως απέχει μόλις 2,5 ώρες από την Θεσσαλονίκη και 3 από την Αθήνα. Ο Βόλος αποτελεί την μόνιμη κατοικία μου. Όμως, η ζωή και οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις μοιράζονται μεταξύ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Μιλάνου. Συνηθίζω να λέω πως ο Βόλος είναι ο ομφαλός της Ελλάδος. Η ποιότητα ζωής που μου προσφέρει είναι εξαιρετικά καλή. Δεν βρίσκεις εύκολα την ηρεμία που αναζητάς σε μια πόλη που σου παρέχει όλες τις ανέσεις.

– Ποίον άνθρωπο από όσους έχετε συνεργαστεί ξεχωρίζετε;

Με την ερώτηση αυτή με αναγκάζεις να σου αποκαλύψω το παράδοξο της δουλειάς μου. Ενώ, λοιπόν, χαίρω της εμπιστοσύνης πολλών σημαντικών ανθρώπων αυτής της χώρας και ενώ έχω ευτυχήσει να δω πολλούς από αυτούς να επιτυγχάνουν, δεν έχω το δικαίωμα να αποκαλύψω την συνεργασία μας λόγω των προσωπικών τους δεδομένων που οφείλω να σεβαστώ. Βέβαια, υπάρχουν άτομα που έχουν παραδεχθεί δημόσια πως έχουμε ανταλλάξει απόψεις, όπως ο Στέφανος Κορκολής. Αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα.

– Πως θα χαρακτηρίζατε την επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση Τσίπρα;

Στην επικοινωνιακή πολιτική της συγκεκριμένης κυβέρνησης παρατηρείται ένα παράδοξο φαινόμενο. Από την μία πλευρά, έχουμε έναν χαρισματικό πολιτικό του οποίου η φωνή παρουσιάζει μεγάλο βαθμό πειστικότητας. Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος ηγέτης ασκεί μια πολιτική που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό του το προσόν. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν διοικεί μόνη της. Θα μπορούσα να πω πως είναι καθοδηγούμενη. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ένας ταλαντούχος πολιτικός που μπορεί να διατυπώσει έντεχνα ψεύδη, καταλήγει να ακυρώνεται. Δεν είναι τυχαίο πως συνηθίζω να αποκαλώ τον πρωθυπουργό αυτής της χώρας έναν εξαιρετικά επιτυχημένο ψεύτη. Άλλωστε έχει εκπαιδευτεί πάνω σε αυτό το αντικείμενο.

– Αποκαλείτε τον πρωθυπουργό της χώρας «επιτυχημένο ψεύτη». Δεν είναι κάπως βαρύ;

Αντιθέτως, νομίζω πως είναι απλώς ειλικρινές. Αρκεί να παρατηρήσετε προσεκτικά την εξέλιξη του, κατά την διάρκεια των ετών. Θα γίνω ακόμη πιο συγκεκριμένος. Έχει οικειοποιηθεί ένα αργό τρόπο ομιλίας, έχει υιοθετήσει μια μπάσα χροιά φωνής και μετέρχεται προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις. Στις μέρες μας, αυτή η δεξιότητα αποτελεί μεγάλο όπλο στην φαρέτρα των πολιτικών.

– Αυτό σημαίνει πως υπήρξαν πολλοί επιτυχημένοι ψεύτες στο τιμόνι αυτής της χώρας;

Μα και βέβαια! Ιδίως από το 1974 και έπειτα, οφείλω να ομολογήσω πως οι πολιτικοί που κυβερνούσαν την χώρα μας ήταν εξαιρετικοί ψεύτες. Φυσικά, δεν ήταν μονάχα η δική τους ικανότητα να διατυπώνουν ψεύδη που τους κράτησε στην εξουσία αλλά περισσότερο η δική μας ανικανότητα, του λαού, να αντιληφθούμε τα ψέματα τους. Οι Έλληνες πρέπει να εκπαιδευτούν, κάποια στιγμή, ώστε να αναγνωρίζουν τους ψεύτες της πολιτικής σκηνής.

– Εσείς ξεχωρίζετε κάποιο πολιτικό πρόσωπο για την επικοινωνιακή τακτική που ακολουθεί;  

  Σίγουρα υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί που διαχειρίζονται εξαιρετικά την εικόνα τους. Παραδείγματος χάριν, ξεχωρίζω τον Κώστα Καραμανλή, ιδίως κατά την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που συμμετείχε. Δήλωσε ευθέως πως δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία. Είπε, ευθαρσώς, την αλήθεια. Παρόλα αυτά, δεν κατάφερε να πείσει κανέναν. Όχι γιατί τα λεγόμενα του δεν ήταν πειστικά αλλά γιατί οι Έλληνες επέλεξαν να κλείσουν τα αφτιά τους σε εκείνη την αλήθεια που πονάει. Οφείλουμε να απαγκιστρωθούμε από τις ουτοπίες, τις υποσχέσεις και τις φρούδες ελπίδες.

– Ποιες επικοινωνιακές δεξιότητες εντοπίζετε στον κύριο Καραμανλή;

Πρόκειται για έναν πολιτικό με ώριμο εκτόπισμα. Θεωρώ πολύ σημαντικό προσόν πως η φωνή του συνάδει με την εικόνα που παρουσιάζει.

– Πιστεύετε πως οι Έλληνες έχουμε μάθει από τα λάθη μας; Πιστεύετε πως πλέον έχουμε καταφέρει να εντοπίζουμε την αλήθεια ανάμεσα στα τόσα ψεύδη;

Κατά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, πιστεύω πως οι Έλληνες θα επαναλάβουμε το ίδιο λάθος. Θα ρίξουμε στην κάλπη το όνομα εκείνου που θα πει το πιο πειστικό ψέμα. Θα επανεκλέξουμε τον πιο δεξιοτέχνη ψεύτη. Όπως, όμως, έχω ήδη αναφέρει, προβλέπω πως η παγκοσμιοποίηση θα επιφέρει μια σημαντική αλλαγή που θα αναγκάσει τους λαούς να εντοπίζουν και να επιλέγουν την αλήθεια. Δυστυχώς, πιστεύω πως το κόστος θα είναι μεγάλο μέχρι να αποκτήσουμε αυτή την πολύτιμη αρετή.

– Κλείνοντας, θα ήθελα να μάθω περισσότερες λεπτομέρειες για το site που διατηρείτε με τίτλο «ploumistos.com». Εκεί θα μπορούσα να βρω ενδιαφέροντα θέματα όπως αυτά που θίξαμε στην συζήτηση μας;

Το site που διατηρώ μετονομάστηκε σε «ploumistos.com», το 2010, όταν και αποδέχθηκα την διαισθητική διεργασία που υφίστατο μέσα μου. Τότε αποφάσισα να δημιουργήσω μια προσωπική σελίδα. Το αρχικό όνομα του ήταν Grande Picolo News και αποτελούσε μια έντυπη εφημερίδα που μετατράπηκε σε ηλεκτρονικό portal το 2008. Στο «ploumistos.com», ο αναγνώστης θα βρει ποιοτική ενημέρωση με έμφαση στα πολιτιστικά δρώμενα και τα τοπικά νέα του Βόλου. Με χαροποιεί ιδιαιτέρως πως η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη. Ο αριθμός των επισκεπτών ανά ημέρα είναι εντυπωσιακός. Είναι ξεκάθαρο πως οι προβλέψεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα αποτελούν την αφορμή για να επισκεφθεί μια μεγάλη μερίδα των αναγνωστών το «ploumistos.com». Όταν, όμως, αντιλαμβάνονται την ποιότητα και το ξεχωριστό ύφος του ισοτόπου, δεν διστάζουν να μας εμπιστευτούν για την καθημερινή τους ενημέρωση.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο