ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Pablo Picasso

Σαν σήμερα γεννήθηκε, το 1881, ο Pablo Picasso, μια από τις εμβληματικότερες μορφές της τέχνης του 20ού αιώνα.

Ο Pablo Picasso γεννήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας, από πατέρα ζωγράφο. Από μικρός έδειξε το ταλέντο στους εικαστικές τέχνες, κυρίως δε στη ζωγραφική και φοίτησε σε σημαντικότατες σχολές Καλών Τεχνών στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη.

Η παραμονή του στη Μαδρίτη από το 1897, οπότε και έγινε δεκτός για φοίτηση στη Βασιλική Ακαδημία του Σαν Φερνάντο, τον ώθησε να λοξοδρομήσει από την ακαδημαϊκή ζωγραφική επηρεασμένος από η ζωή γύρω του, στα καφενεία, στους δρόμους, στα πορνεία και στο Πράδο, όπου ανακάλυψε την ισπανική ζωγραφική. Καλλιτέχνες όπως ο Ελ Γκρέκο και ο Γκόγια, άσκησαν σηματικές επιδράσεις στη συνέχεια της καλλιτεχνικής του πορείας, στη Μονμάρτη του Παρισιού.

Από αυτό το σημείο και έπιετα, ο Picasso συνήθιζε να υπογράφει με το επίθετο της μητέρας του. Οι φάσεις της δημιουργίας του ξεχωρίζουν εύκολα, όταν αναλογιστεί κανείς τις διαφορετικές περιόδους της ζωής του. Το πρώτο έργο-σταθμός της τέχνης του Picasso, προέρχεται από την πρώτη περίοδο της δημιουργίας του και είναι οι “Δεσποινίδες της Αβινιόν”, έργο που θεωρήθηκε πρόδρομος του κυβισμού.

We all know that Art is not truth. Art is a lie that makes us realize the truth, at least the truth that is given to us to understand.

Μαζί με τον Ζωρζ Μπρακ δημιούργησε τον κυβισμό, που αποτέλεσε μια εξέλιξη καθοριστικής σημασίας στο πεδίο της μοντέρνας τέχνης. Ένα από τα περισσότερο εξέχοντα έργα του είναι η Γκερνίκα”, η απεικόνιση του Γερμανικού βομβαρδισμού της πόλης της Ισπανίας, Γκερνίκα, η οποία αντικατοπτρίζει την ωμότητα και τη φρίκη του πολέμου.

Στα 1966 φιλοξενήθηκε στο Παρίσι η μεγαλύτερη έκθεση που οργανώθηκε ποτέ για ζώντα καλλιτέχνη, από πίνακες, γλυπτά, κεραμικά, σχέδια και γκραβούρες του μεγάλου ζωγράφου.

Στις 8 Απριλίου του 1973 απεβίωσε, σε ηλικία 92 ετών και τάφηκε δίπλα στην σύζυγό του, Ζακλίν Ροκ, στον κήπο του κάστρου Βωβενάργκ, της Γαλλίας.

 

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο