Ποιος απειλεί τη δικαιοσύνη;

Βρισκόμενοι εν καιρώ πολιτικών αναταραχών, οικονομικής και κυρίως ανθρωπιστικής κρίσης , οι προβληματισμοί για την ορθότητα και αξιοπιστία του σύγχρονου συστήματος δικαιοσύνης ολοένα και πληθαίνουν. Σε μια εποχή που η δικαιοσύνη καλείται να  λάβει κρίσιμες αποφάσεις για κυβερνητικές επιλογές  προκύπτει το ερώτημα: Ποιος απειλεί τη δικαιοσύνη; Οι παρεμβάσεις των πολιτικών; Πιέσεις συμφερόντων; Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης; Ή μήπως ο τρόπος λειτουργίας της ίδιας της δικαιοσύνης; Συζήτηση περί των ανωτέρω προβληματισμών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Οκτώβρη στο αμφιθέατρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού και π.προέδρου του ΣτΕ, Π.Πικραμένου, ο οποίος εστίασε στον τρόπο λειτουργίας του ΣτΕ με κριτική διάθεση, αναφερόμενος σε ιστορικές του παθογένειες αλλά και στηλιτεύοντας τις τελευταίες πρακτικές της τωρινής ηγεσίας του. Για τον Π.Πικραμένο η τωρινή κακή λειτουργία του ΣτΕ οφείλεται αποκλειστικά σε γενεσιουργές αιτίες του ίδιου του οργάνου. Τόνισε δε πως οι ανώτατοι δικαστές δε θα πρέπει να διακατέχονται από αίσθημα έπαρσης καθώς σε κάθε περίπτωση το έργο τους είναι το ίδιο και το αυτό : η εφαρμογή του νόμου. Για τον Π.Πικραμένο την μέγιστη σημασία όλων έχει ο εσωτερικός κανονισμός του Στε, ο οποίος πρέπει να διαφυλάσσεται και σε κάθε περίπτωση να τηρείται. Τροχοπέδη και απειλή για την δικαιοσύνη αποτελεί για τον Π.Πικραμένο η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης δανειζόμενος την φράση που χρησιμοποιούν οι Αγγλοσάξωνες «Justice delayed is justice denied.» Τέλος εξήρε τη σημασία της διαμεσολάβησης στα πολιτικά δικαστήρια εκτιμώντας πως θα μπορούσαν να επιφέρουν άμεση μείωση των  εκκρεμών υποθέσεων μέχρι και στο 35% . Αντιστοίχως , για τα ποινικά δικαστήρια τόνισε τη σημασία συχνότερων διατάξεων.

Την πλέον καίρια τοποθέτηση έκανε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος καταχειροκροτούμενος επικεντρώθηκε σε μια επικείμενη αναθεώρηση τονίζοντας ότι οι δικαστές οφείλουν να κινηθούν προς μια κατεύθυνση απελευθέρωσης από την ατολμία. Για τον Αλιβιζάτο η δικαιοσύνη σήμερα απειλείται από λειτουργούς που φοβούμενοι την καθεστηκυία τάξη δε τολμούν να πάνε κόντρα στο ρεύμα της πολιτικής πλειοψηφίας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε : «Δεν είναι πάρα πολλοί οι δικαστές που δίνουν την εντύπωση πως αν ο υπουργός ή ο πρωθυπουργός έπαιρνε τηλέφωνο θα τον πέταγαν έξω».

Στο πολιτικό πεδίο, παρόντες ήταν οι πρώην υπουργοί Σ. Μάνος, Γ. Φλωρίδης, Γ.Πανούσης, Π.Δούκας αλλά και ο Θ. Σκυλακάκης. Από το Ποτάμι, που διοργάνωνε και την εκδήλωση, παρών ήταν ο επικεφαλής, Σ.Θεοδωράκης αλλά και ορισμένοι εκ των βουλευτών του. Στις απουσίες καταγράφονται, ο βουλευτής, κ. Λυκούδης που έχει εδώ και καιρό διαχωρήσει την στάση του από αυτήν του κόμματος.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο