Ποια είναι η νέα “Σιδηρά Κυρία” της Μεγάλης Βρετανίας;

Η 59χρονη Υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας , Τερέζα Μέι σε λίγες ώρες θα είναι η νέα Πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά την παραίτηση του μέχρι τώρα πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Ποια είναι όμως η νέα «Σιδηρά Κυρία», όπως την αποκαλούν τα περισσότερα βρετανικά μέσα;

Μετά την ανακοίνωση παραίτησης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ύστερα από το δημοψήφισμά της 23 Ιουνίου ,υποψήφιες για την διαδοχή αυτή ήταν η Υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι και η Υπουργός Ενέργειας , Άντρεα Λίντσομ. Η αποχώρηση της τελευταίας από την κούρσα διαδοχής έκανε την Μέι την επόμενη πρωθυπουργό της Βρετανίας και κατ’επέκταση τη δεύτερη γυναίκα σε αυτή τη θέση στη Βρετανία μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η Τερέζα Μέι που ανέλαβε την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας στις 11 Ιουλίου και που σήμερα το βράδυ θα αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας , γεννήθηκε στις 1 Οκτωβρίου του 1956 και είναι το μοναδικό παιδί του εφημέριου Χάμπερτ Μπρασιέρ και της συζύγου του Ζεντέ-Μαρύ.

Η νέα «Σιδηρά Κυρία» έχει σπουδάσει Γεωγραφία ,στο St. Hugh’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ξεκίνησε την καριέρα της, στην Τράπεζα της Αγγλίας και στην συνέχεια, εργάστηκε στην Ένωση για την Υπηρεσία Εκκαθάρισης Πληρωμών. Η εμπλοκή της στα πολιτικά πράγματα ξεκίνησε εθελοντικά γεμίζοντας φακέλους και το 1997 εκλέχθηκε στο Κοινοβούλιο. Την περίοδο 2002-2003 ήταν πρόεδρος του κόμματος.

Όσον αφορά την προσωπική της ζωή, η νέα πρωθυπουργός είναι παντρεμένη με τον τραπεζίτη Φίλιπ Μέι από το 1980 και δεν έχουν αποκτήσει παιδιά.

Το 2010, η Μέι διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών από τον Ντέιβιντ Κάμερον και διατήρησε την θέση της και μετά την επανεκλογή του ,το 2015.

Η «νέα Μάργκαρετ Θάτσερ», τίτλος τιμητικός για την ίδια καθώς θαυμάζει και ασπάζεται αρκετές απόψεις της προγενέστερης πρωθυπουργού, εμπνέει σεβασμό και επιδεικνύει αρκετά αυστηρή στάση είτε πρόκειται για παραβατικά άτομα είτε για πιο σοβαρά θέματα όπως το μεταναστευτικό.

Αρκετοί άνθρωποι από το στενό της περιβάλλον που την έχουν δει επί το έργο, την θεωρούν «ξεροκέφαλη» και πολλές φορές απόλυτη στις αποφάσεις της , ταυτόχρονα όμως κάνουν λόγο για αναλαμπές ευελιξίας στις περιπτώσεις ου έχει απέναντί της ανθρώπους με τα σωστά επιχειρήματα.

Όπως εξηγεί ο Guardian , η Μέι χρειάζεται να γνωρίζει όλες τις παραμέτρους και κάθε λεπτομέρεια προκειμένου να πάρει οποιαδήποτε απόφαση. Επίσης είναι γνωστή για την ψυχραιμία της λόγω της στάσης που κράτησε στις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό τοπίο αλλά και χάρη στην ηρεμία με την οποία χειρίστηκε τις κρίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών τα τελευταία έξι χρόνια .

Η παραπάνω άποψη επαληθεύτηκε με τη στάση της απέναντι στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος καθώς και εκείνη όπως και ο Ντέιβιντ Κάμερον ήταν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το μετατρέψουμε σε επιτυχία» δείχνοντας πως σέβεται την λαϊκή βούληση και αποκλείει οποιαδήποτε πιθανότητα νέου δημοψηφίσματος.

Έχει απασχολήσει τα media αρκετές φορές για την επιλογή των εκκεντρικών παπουτσιών της αλλά και με τις απαντήσεις που δεν διστάζει να δώσει σε σεξιστικά σχόλια.

Η ευρωσκεπτικίστρια Μέι που εκτός των άλλων χαρακτηρίζεται και ως η «Βρετανίδα Άγκελα Μέρκελ» έχοντας την υποστήριξη του Ντέιβιντ Κάμερον μετά την λήψη των καθηκόντων της, θα κληθεί να χειριστεί με επιδεξιότητα τόσο την διαπραγμάτευση της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε όσο και τις αντιπαλότητες μέσα στο ίδιο το κόμμα. Με άλλα λόγια να καταπολεμήσει την αστάθεια που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στην Βρετανία και να υποβάλλει το «ιδανικό» Άρθρο 50.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο