Μήνυση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στον καθηγητή συνταγματικού δικαίου Στ. Τσακυράκη

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Βασιλική Θάνου, υπέβαλε μήνυση για δυσφήμηση και εξύβριση νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα προς τον καθηγητή συνταγματικού δικαίου, κ. Σταύρο Τσακυράκη, υποψήφιο ευρωβουλευτή με «Το Ποτάμι». Αφορμή ήταν σχόλια του συνταγματολόγου προς την ίδια στο προσωπικό του ιστολόγιο.

Ιστορικό

Τον Ιούλιο του 2015, περίοδος πολιτικού αναβρασμού σχετικά με την ευρωπαϊκή και οικονομική πορεία της χώρας, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η οποία αργότερα διετέλεσε και υπηρεσιακή πρωθυπουργός για σύντομο χρονικό διάστημα, προέβη στην σύνταξη μιας επιστολής με αποδέκτες τους ομολόγους της όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. Με την επιστολή της καλούσε τους προέδρους των δικαστηρίων, μέσω της θεσμικής τους θέσης, να συνδράμουν στην εξεύρεση μιας «δίκαιης λύσης για το ελληνικό ζήτημα».

Η επιστολή περιείχε ερμηνευτικές κρίσεις της κ.Θάνου σχετικά με το νόημα της ψήφου του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα που λίγες μέρες πριν είχε διεξαχθεί, πολιτκές κρίσεις σχετικά με το ποιός φέρει την ευθύνη για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και για την στάση ευρωπαίων πολιτικών απέναντι στην Ελλάδα. Η επιστολή αυτή είχε δημιουργήσει ιδιαίτερη εντύπωση καθώς ήταν πρωτοφανής κίνηση για πρόσωπο που κατέχει αυτή την θέση. Κάποιοι μάλιστα είχαν μιλήσει και για παράβλεψη της αρχής της διάκρισης των εξουσιών.

Ως αντίδραση στην επιστολή, ο καθηγητής κ. Τσακυράκης ανέβασε στο προσωπικό ιστολόγιο που διατηρεί ένα επικριτκό κείμενο με τίτλο «Να παραιτηθεί η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου». Στο κείμενό του αξιολογεί αρνητικά την πρωτοβουλία της κ. Θάνου λέγοντας: «Είναι φανερό ότι όχι μόνο δεν κατανοεί (σ.σ. η κ.Θάνου) την επιταγή της αποχής της ιδίας από πολιτικές κρίσεις αλλά είναι τόσο αφελής ώστε δεν υποψιάζεται καν ότι οι δικαστές των άλλων χωρών θα τραβούν τα μαλλιά τους διαπιστώνοντας ότι ανώτατος δικαστικός λειτουργός μιλά ως πολιτικάντης.»

Η Πρόεδρος του Α.Π., η οποία προσφάτως έλαβε γνώση του κειμένου μέσω προσώπων του περιβάλλοντός της όπως αναφέρει η ίδια στην έγκλησή της, υποστηρίζει ότι οι λέξεις ‘αφελής’ και ‘πολιτικάντης’ που χρησιμοποιούνται καθώς και το γενικότερο νόημα του κειμένου είναι προσβλητικά ενώ οι περαιτέρω αναδημοσιέυση του σε άλλους ιστότοπους και η μέχρι τώρα παραμονή του εκεί μεγαλώνουν το πεδίο της δυσφήμησης. Ειδικότερα σημειώνει ότι οι επικρίσεις αυτές ενέχουν «περιφρόνηση και μείωση της ηθικής και κοινωνικής μου αξίας, προεχόντως, όμως, μείωση του κύρους του αξιώματος, ήτοι αυτό της Προέδρου του Αρείου Πάγου, που η Πολιτεία μου ενεπιστεύθη και που δικαιούμαι να απολαμβάνω».

Αντιδράσεις

Ο Σταύρος Τσακυράκης με νέα ανάρτησή του αναφέρει: «Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου συγχέει την άσκηση κριτικής που αποτελεί απόλυτο δικαίωμα κάθε πολίτη, ιδιαίτερα όταν αφορά δημόσια πρόσωπα, με την εξύβριση και τη δυσφήμηση». Ταυτόχρονα καλεί συναδέλφους του να πάρουν θέση για την εκφοβιστική – όπως την χαρακτηρίζει- κίνηση της κ.Θάνου. Θεωρεί τους ισχυρισμούς αβάσιμους επικαλούμενος σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ σχολιάζει ότι «όχι μόνο δεν είμαι απαρηγόρητος, αλλά αισθάνομαι μεγάλη τιμή για τη μήνυση που ασκήθηκε εναντίον μου από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Την θεωρώ, κατά κάποιο τρόπο, αναπόφευκτη συνέπεια των αγώνων που έχω δώσει στη ζωή μου».

Εκτός από την αναμενόμενη αντίδραση του κ. Τσακυράκη, έχουν παρατηρηθεί και περαιτέρω αντιδράσεις σχετικά με την μήνυση της Προέδρου. Αρνητικά έχει σχολιαστεί οτι οι ισχυρισμοί της για την προσβολή, η οποία στοιχειοθετεί έγκλημα κατά της τιμής, εδράζονται στο γεγονός ότι αυτή (σ.σ. η προσβολή) αποκτά την ουσία της ακριβώς επειδή κατέχει τη θέση της Προέδρου του Α.Π., ενώ είναι γνωστό ότι η πράξη της περιύβρησης της αρχής, πλέον, δεν θεωρείται ποινικά κολάσιμη. Η τροπή της υπόθεσης επαναφέρει στο προσκήνιο την κ. Θάνου ακόμη μια φορά, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση-παρέμβασή της σχετικά με την αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά, κατηγορούμενου για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο