
Η ψυχολόγος Τένια Μακρή σε μια συνέντευξη στο Inzone.gr
Η κυρία Τένια Μακρή είναι ψυχολόγος και διατηρεί το γραφείο της στην Αθήνα όπου προσφέρει συμβουλευτική βοήθεια στην οικογένεια για προβλήματα σχέσεων μεταξύ των συζύγων, με τα παιδιά και με κάθε μέλος χωριστά. Έχει σπουδάσει Κοινωνική Εργασία και Εφαρμοσμένη Ψυχολογία στην Ελλάδα και στην Αμερική, και είναι κάτοχος M.Sc. Είναι πρωτοπόρος στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Κοινότητα στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης στην αγορά εργασίας των ατόμων με αναπηρία ενώ παράλληλα υπήρξε ιδρύτρια του τμήματος επαγγελματικής αποκατάστασης στους Η/Υ στο Χατζηπατέρειο Ίδρυμα, καθώς και ιδρυτικό μέλος του Ιατρείου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Ίδρυσε τη Σχολή Γονέων στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και καθιέρωσε τον επαγγελματικό προσανατολισμό για τους μαθητές του Λυκείου .
Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της με τίτλο” Απιστία” Κρίση , Κίνδυνος ή Ευκαιρία ; ,σήμερα Τετάρτη στις 18:30 στο Roof Garden του Art Hotel les Lazaristes το οποίο θα προλογίσουν εξέχουσες προσωπικότητες ,την συναντήσαμε και είχαμε μαζί της μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κουβέντα όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω.
1)Η Ψυχανάλυση επί σειρά ετών θεωρούνταν ταμπού . Πιστεύετε ότι αυτή η αντίληψη έχει παρέλθει πλέον;
Σήμερα μιλάμε για ψυχοθεραπεία , συμβουλευτικό ταξίδι κι όχι για ψυχανάλυση όπως είχε καθιερωθεί από τον Φρόυντ. Η λέξη αυτή πρέπει να παραδεχτώ πως συναντά πολύ πιο φιλική διάθεση εν αντιθέσει με την ψυχανάλυση που παραπέμπει σε ένα σε βάθος ταξίδι και ίσως είναι πιο τρομακτικό αυτό για κάποιους ανθρώπους.Η ψυχοθεραπεία σε βοηθάει να ανακαλύψεις τον εαυτό σου και να διαχειρίζεσαι καλύτερα τις δυνατότητες σου και τις αδυναμίες σου.
2)Πόσο σημαντικός παράγοντας θεωρείτε ότι είναι η οικονομική δυσχέρεια στην ψυχολογία του μέσου Έλληνα;
Κάθε γεγονός που δημιουργεί μια κρίση έχει επίπτωση στις ψυχές μας. Άλλες ψυχές που είναι πιο ευαίσθητες το θεωρούν βαρύτερο πλήγμα ενώ άλλες με δυνατότερο πλέγμα το αντιμετωπίζουν αλλιώς και συμβαδίζουν με αυτό ευκολότερα .Άρα η κάθε κρίση ανάλογα με τα βιώματα του καθενός και την προσωπικότητά του, αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους.
3)Πείτε μας λίγα λόγια για το καινούργιο σας βιβλίο με τίτλο “Απιστία”.
Το βιβλίο αυτό πήρα το έναυσμα να το γράψω από τα ζευγάρια που έρχονταν κοντά μου και είχαν βιώσει την απιστία και δεν έρχονταν με σκοπό να χωρίσουν , παρόλο που η λέξη χωρισμός ακούγονταν πολύ συχνά αλλά πρωτίστως για να απαλύνουν τον πόνο που τους προκαλούσε το γεγονός και δευτερευόντως για να δώσουν στην σχέση τους μια δεύτερη ευκαιρία αναζητώντας ποιος ήταν ο λόγος που την προκάλεσε .Η εμπειρία μου λοιπόν με τα ζευγάρι αυτά μου έδειξε πως όταν έφευγε ο θυμός που πολλές φορές είναι απόρροια του πόνου , δούλευαν την σχέση κι αυτή αναβίωνε.Το ζευγάρι μέσω της διαδικασίας ,επικοινωνεί και ομολογεί πράγματα που μπορεί να μην έχει πει για χρόνια. Ακριβώς αυτή η αλληλεπίδραση είναι ο λόγος που η σχέση ανθίζει .
4) Πιστεύετε πως το βιβλίο σας μπορεί να συνεπικουρήσει στην διαχείριση μιας συναισθηματικής και προσωπικής κρίσης του εκάστοτε αναγνώστη ;
Το βιβλίο κάνει και μια θεραπευτική πρόταση που με πολύ λίγα λόγια είναι η αναγνώριση των συναισθηματικών αναγκών , που όταν δεν ικανοποιούνται ωθεί το ζευγάρι να αναζητά διαφορετικές λύσεις κι αυτό γιατί η έλλειψη επικοινωνίας και αναγνώρισης συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει κάποιον αντί να προσπαθήσει να τα βρει στην σχέση του να τα αναζητήσει σε κάποιο άλλο άτομο. Αυτή λοιπόν είναι η θεραπευτική λύση που προτείνεται στο βιβλίο , το ζευγάρι να αναγνωρίσει πως είναι τελείως διαφορετικές οι συναισθηματικές ανάγκες του άνδρα από της γυναίκας ,να αντιληφθεί πως είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι και το μόνο κοινό είναι ότι είμαστε όντα και μέσω αυτής της παραδοχής να προχωρήσουν σε μια σχέση που θα τους προσφέρει χαρά.
5)Έχετε συμβουλευτεί εσείς ποτέ κάποιο συνάδελφο ψυχολόγο σε μια δύσκολη περίοδο που βιώσατε;
Αδιαμφισβήτητα και δεν είναι μόνο ότι έχω την ανάγκη σαν άτομο .Για να μπορέσει ένας ψυχολόγος να είναι καθαρός δίαυλος για τον πελάτη του πρέπει ο ίδιος πρώτα να είναι καθαρός ,δηλαδή εμείς βρισκόμαστε σε μια μόνιμη θεραπεία. Έχουμε πάντα τον άλλο σύμβουλο όταν κολλάμε γιατί πιθανότατα μπορεί να έχουμε και τα δικά μας αγκαθιά που μας εμποδίζουν .Άρα η επικοινωνία με τον συνάδελφο είναι μακροχρόνια.Όπως αντίστοιχα ένας χειρουργός δεν μπορεί να κάνει μια επέμβαση στον εαυτό του έτσι κι ένας ψυχολόγος δεν μπορεί να θεραπευτεί επειδή απλά έχει τις γνώσεις.
6)Αισθανθήκατε ποτέ την ανάγκη να ξεκινήσετε από την αρχή στην ζωή σας;
Όχι αλλά ακόμη κι αν αυτό συνέβαινε τα ίδια πράγματα θα έκανα πιθανότατα .Αισθάνομαι ότι έχω κάνει όμορφα πράγματα έως τώρα. Η ζωή μου έχει δώσει και μου έχει πάρει, οπότε νιώθω πολύ καλά με αυτή.
7)Σας βοηθά η επαφή με τον κόσμο στην δουλειά σας; Αποτελεί πηγή έμπνευσης για τα βιβλία σας;
Πάρα πολύ . Γενικά σαν άνθρωπος είμαι πολύ εσωστρεφής αλλά είμαι κοινωνικό ων, μου αρέσει να συζητώ , να επικοινωνώ και να ανακαλύπτω τους ανθρώπους. Ωστόσο στην προσωπική μου ζωή είμαι πολύ επιλεκτική σχετικά με τον περίγυρο μου.
8)Το πέρασμά σας από την τηλεόραση τι εντυπώσεις σας έχει αφήσει? Θα επιστρέφατε;
Ναι αν μου γινόταν κάποια πρόταση που θα ικανοποιούσε αυτό που θέλω την δεδομένη χρονική στιγμή ,δηλαδή μια ανθρωποκεντρική εκπομπή γιατί όχι ; Ωστόσο είναι ένα πολύ μακρινό σενάριο στην παρούσα φάση.