Εργαστήριο Σκέψης: Μια διαφορετική Πολιτισμική Πρόταση

Η Τέχνη ,ο Πολιτισμός και οι γνώσεις φιλοσοφικού περιεχομένου για την πλειοψηφία έχουν συνδεθεί άρρηκτα με τα σχολείο και γενικότερα με τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Το Εργαστήριο Σκέψης που λειτουργεί 18 ολόκληρα έτη , προσφέρει την δυνατότητα μέσω διαφόρων δράσεων σε όποιον το επιθυμεί να διευρύνει τους ορίζοντές του και να διδαχθεί πράγματα πιθανότατα άγνωστα στο μέσο πολίτη. Αποτελεί λοιπόν εξαιρετική επιλογή παιδείας και ψυχαγωγίας. Παρακάτω μπορείτε να ενημερωθείτε ενδελεχώς για τα μαθήματα, τις δράσεις καθώς και τρόπους επικοινωνίας.

Το Εργαστήριο Σκέψης ,όπως αποκαλείται από τους δημιουργούς του, αποτελεί μια Διεθνή μορφωτική,ερευνητική και πολιτιστική κοινότητα που δοκιμάζει την εμπειρία ενός διαφορετικού παραδείγματος στην Παιδεία και τον Πολιτισμό. Το Εργαστήριο Σκέψης, το οποίο είναι καθ’ οδόν τα τελευταία 18 χρόνια, αποσκοπεί στο να αφυπνίσει μια διάθεση Αναζήτησης, Έρευνας και Στοχασμού, όσον αφορά τη σχέση Φιλοσοφίας,Επιστήμης και Τέχνης.

Φέτος συμπληρώνονται 18 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του Εργαστηρίου Σκέψης. Όλα αυτά τα χρόνια το Εργαστήριο Σκέψης χάραξε μια οδό σκέψης και ένα ήθος ζωής που εμψυχώθηκε από τη σκέψη της σχέσης και τη συνείδηση της κοινωνικής συνύπαρξης. Με άξονα τη στοχαστική παιδεία, ως αγωγή και καλλιέργεια της ψυχής και του Λόγου, δοκίμασε την εμπειρία της ανοιχτής σκέψης, της διεπιστημονικής/ολιστικής έρευνας, των ρηξικέλευθων διδακτικών και μαθησιακών μορφών. Έτσι διαμορφώθηκε μια παραγωγική  ατμόσφαιρα που δημιούργησε ένα άλλο παράδειγμα κοινωνικής συμβίωσης, το οποίο ενέπνευσε όλους όσοι μετείχαν στον κόσμο του εργαστηρίου σκέψης να οραματιστούν  δυνατότητες αυτοοργάνωσης της ζωής και της κοινωνίας. Περισσότερα από 600 άτομα, από την Ελλάδα και σε 10 χώρες πλέον, διαπαιδαγωγήθηκαν στον πολιτισμό του εργαστηρίου σκέψης, Μέσω της μορφωτικής και γνωσιακής διαδικασίας αναδείχθηκαν πρωτότυπες στοχαστικές έρευνες, επιστημονικοί πειραματισμοί και ποιητικές δημιουργίες στο χώρο της σκέψης, της επιστήμης και της τέχνης.

Όμως η Ανοιχτή Σκέψη, η Σκέψη της Ανοιχτής Ολότητας, η Γνώση που μετουσιώνεται σε Σοφία Ζωής, παραπέμπουν στην Κοινωνική Πράξη και συνδιαμορφώνονται, σε μια αέναη διαλεκτική σχέση, γιατί πραγματώνονται μέσα στο Πολιτισμικό πεδίο και αποβλέπουν στη ριζική ψυχική και νοητική μεταμόρφωσή του Ανθρώπου. Η γνωσιακή και μορφωτική Διαδικασία που δοκιμάζουμε στην Πράξη, συνιστά την Μετα-Ιστορική Ιδέα-Όραμα για την Κοινότητα της Πλανητικής Οικουμένης.

Έτσι, πέραν από την μορφωτική διάσταση, το Εργαστήριο Σκέψης οργανώνει, αναπτύσσει και συμμετέχει σε:

  • Καλλιτεχνικές Δράσεις (εικαστικές, μουσικές και θεατρικές ομάδες)
  • Πολιτιστικές Δράσεις (κινηματογραφική λέσχη, λέσχη χορού)
  • Κοινωνικές Δράσεις (Κοινωνικό Ιατρείο, Κοινωνικό Σχολείο)

Με άξονα τη φιλοσοφική διερεύνηση του Κόσμου, αξιοποιεί στοιχεία από τους χώρους της Γνωσιολογίας, της Γλωσσολογίας, της Θεωρίας της Λογοτεχνίας, της Λογικής και των Κοινωνικών Επιστημών, με έμφαση στην Παιδαγωγική. Ανοίγεται και στο χώρο των Μαθηματικών, της Αστροφυσικής και της Κοσμολογίας, προωθώντας τη διαθεματικότητα, την διεπιστημονική προσέγγιση των ζητημάτων της γνώσης, με επιστέγασμα την Ανοιχτή Σκέψη, τη Γνώση-Σοφία της Ανοιχτής Ολότητας. Συγχρόνως, επεξεργάζεται μια απαιτητική και ριψοκίνδυνη σχέση με την τέχνη και την ποίηση, μια σχέση που να εμπνέει, να εμψυχώνει καίρια και αποφασιστικά και να ανοίγει ρηξικέλευθους δρόμους προσωπικής έκφρασης και κοινωνικής συνύπαρξης.

Τα μαθήματα διεξάγονται καθημερινά σε τμήματα των 3-5 ατόμων, τα οποία επιμελείται και διδάσκει ο δημιουργός του Εργαστηρίου Σκέψης, Αλέξης Καρπούζος. Παράλληλα υπεύθυνος για την οργάνωση και το συντονισμό του εργαστηρίου γενικότερα  είναι επίσης ο κύριος  Καρπούζος.

Για περισσότερες Πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον χώρο που βρίσκετε στην διεύθυνσή Μιαούλη 23, στου Ψυρρή ή την ιστοσελίδα http://ergastirio-skepsis.tumblr.com/contact.
Τηλ. Επικοινωνίας 213.005.1261
ergastirioskepsis@gmail.com

 

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο