Γέλιο, το φάρμακο της καθημερινότητάς μας

Στις μέρες μας, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως, δυστυχώς το άγχος, τα “βάρη” και η πίεση της καθημερινότητας μας καταβάλλουν ψυχικά και σωματικά, μας αποξενώνουν και μας καθιστούν σκυθρωπούς, κατηφείς και δύσθυμους. Ξεχνάμε να εκτιμήσουμε όσα ήδη έχουμε στη ζωή μας και συχνά πέφτουμε στην παγίδα της απληστίας και ασχολούμαστε με όσα μας λείπουν και λαχταρούμε να αποκτήσουμε. Η καθημερινή βιοπάλη σε συνδυασμό με την υπέρμετρη ανταγωνιστικότητα, την ανασφάλεια και τη συνεχή αγωνία για  επιτυχία και ανάδειξη δε μας αφήνουν χρόνο να πάρουμε ανάσα, πόσο μάλλον να γελάσουμε… Μέγα λάθος. Κι αυτό γιατί η ανθρωπότητα έχει την τύχη να κρατά στα χέρια της ένα θησαυρό ανεκτίμητης αξίας, ένα “όπλο” που έχει την ιδιότητα να τα κάνει όλα σκόνη στο πέρασμά του και που και μόνο στη θέα του λυγίζει και ο πιο επίδοξος μαχητής. Γιατί ενάντια στην επίθεση του γέλιου κανένας και τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί.

Το γέλιο δεν είναι καθόλου… αστεία υπόθεση! Απεναντίας, αποτελεί το ισχυρότερο φάρμακο και την καλύτερη θεραπεία για κάθε είδους  πρόβλημα. Και να μην ξεχνάμε, πως είναι εντελώς δωρεάν. Δεν κοστίζει τίποτα, αλλά σου δίνει πολλά. Οι άνθρωποι που έχουμε γύρω μας και μας κάνουν να γελάμε, στην πραγματικότητα μας βοηθάνε να ζούμε, να ζούμε μια ζωή πιο ποιοτική και πιο ουσιαστική. Μια ζωή από την οποία μπορεί να λείπουν πολλά και να χωλαίνουν ακόμη περισσότερα, αλλά που σίγουρα θα είναι μία ζωή άξια να τη ζήσει κανείς.

Οι άνθρωποι που ξέρουν να αυτοσαρκάζονται και να κάνουν τους άλλους να γελούν, δε θα πάψουν ποτέ να είναι ευτυχισμένοι για διττό λόγο: και γιατί προσφέρουν στον εαυτό τους ένα πολύτιμο δώρο και γιατί έχουν την τύχη να γεύνονται τη χαρά και το γέλιο των γύρω τους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ψυχικά ανθεκτικότεροι στις δυσκολίες και τα προβλήματα της ζωής. Κι αυτό γιατί καταφέρνουν να βρίσκουν ένα λόγο να γελάσουν ακόμη και μέσα στην πιο επίπονη και ζοφερή μέρα.

Η πιο χαμένη μέρα από όλες είναι εκείνη που δε γελάσαμε. Γιατί, όπως λέει και μια Εβραϊκή παροιμία, ό,τι είναι το σαπούνι για το σώμα μας, είναι και το γέλιο για την ψυχή μας. Καθαρτικό.

Το γέλιο είναι η διεθνής γλώσσα της καλοσύνης και το καλύτερο παγοθραυστικό. Αυξάνει την αίσθηση της οικειότητας και τη ζεστασιά μεταξύ των ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τα συναισθήματα εχθρότητας και εξουδετερώνει τη συστολή και την αμηχανία. Είναι ο πιο εύκολος και συνάμα ο πιο αποδοτικός κώδικας επικοινωνίας του ανθρώπινου είδους.

Η επίδραση του γέλιου στην υγεία του ανθρώπου είναι υψίστης σημασίας. Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία των οργάνων , ενώ παράλληλα ασκεί και γυμνάζει το σώμα. Απελευθερώνει τον οργανισμό από το στρες και ταυτόχρονα ενισχύει το αμυντικό σύστημα. Είναι μια υπέροχη οξυγονοθεραπεία που συμβάλλει στην ευφορία και την ευεξία του ανθρώπινου σώματος και πνεύματος. Απομακρύνει από το προσκήνιο τις δυσάρεστες σκέψεις και εδραιώνει ένα κλίμα αισιοδοξίας και χαράς. Τι καλύτερο;

Δυστυχώς, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει, πως σήμερα δε γελάμε πλέον τόσο, όσο άλλοτε. Φοβόμαστε να γελάσουμε. Νιώθουμε πως αν γελάσουμε, θα είναι σα να εθελοτυφλούμε απέναντι στα προβλήματα και τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Δεν είναι, όμως, καθόλου έτσι. Το γέλιο είναι, ίσως, από τις πιο ισχυρές ασπίδες προστασίας που έχουμε στην παρακαταθήκη μας και που πρέπει να αξιοποιήσουμε για να νικήσουμε στον αγώνα της ζωής. Τι λέτε, θα τα καταφέρουμε;

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο