Αυτή είναι η παιδεία μας…

Οι Έλληνες φοιτητές-μαθητές έχουν πολύ υψηλό γνωστικό επίπεδο σε σχέση με άλλες χώρες.Αλλά το ζήτημα είναι να έχεις γνώσεις ή να έχεις παιδεία; Και το λέω αυτό, γιατί πολύ φοβάμαι πως το επίπεδό μας είναι μηδαμινό στην δεύτερη περίπτωση.

Και αυτό βέβαια φαίνεται περίτρανα στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο γραφείο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ το πρωί της Δευτέρας. Δεν ανήκω στο ΕΚΠΑ γι’ αυτό και δεν μπορώ να γνωρίζω τα προβλήματα που βιώνουν οι φοιτητές εκεί αλλά και ποια είναι η σύγκρουσή τους με τον Πρύτανη. Δεν θέλω να σχολιάσω αυτό. Αυτό που είδα και έμεινα έκπληκτος είναι η χυδαία συμπεριφορά των φοιτητών. Μπορεί να έχουν το δίκιο με το μέρος τους αλλά αυτή δεν είναι συμπεριφορά. Το μόνο που καταφέρνει είναι να επιβεβαιώσει τον κ. Φορτσάκη στην άρνησή του για συνάντηση με ομάδα φοιτητών.  Που είναι η παιδεία των Ελλήνων φοιτητών μια τέτοια δύσκολη στιγμή;

Έχουμε πολλά καλά σαν Έλληνες αλλά και αρκετά κακά. Είναι βλέπετε, που υπάρχει έλλειψη αρχών και αξιών. Και δυστυχώς αυτό επιδεινώνεται από γενιά σε γενιά. Ίσως αυτή η έλλειψη είναι που οδήγησε σ’ αυτή την κατάσταση την χώρα. Και αυτό γιατί, όσοι βρέθηκαν στην εξουσία δεν λειτούργησαν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον αλλά το προσωπικό, όπως θα έκανε ένας απαίδευτος άνθρωπος.Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα μας. Πείτε με οραματιστή αλλά πιστεύω στην αξία του διαλόγου και της ειρήνης. Μπορεί ο κ. Φορτσάκης να λειτουργεί εις βάρος των φοιτητών αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να φέρεις αντίσταση και να υπερασπιστείς το δίκαιο σου πριν καταφύγεις στην βία οποιασδήποτε μορφής. Υπήρξε μία ευκαιρία για να υπερασπιστούν οι φοιτητές την άποψή τους και να κερδίσουν κάτι απ’ αυτό αλλά με τον τρόπο τους έκλεισαν την πόρτα στην οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών. Έτσι όμως δεν έχουμε μάθει; Ότι δεν μας αρέσει, ότι εναντιώνεται στην δικιά μας άποψη το πολεμάμε με κάθε μέσο για να επικρατήσει η δικιά μας “σωστή” άποψη. Δεν έχουμε μάθει να συζητάμε και να καταλήγουμε στην αντικειμενικά σωστότερη άποψη. Και ας μην ξεχνάμε ότι μία σωστή διαπραγμάτευση πετυχαίνεται όταν και οι δύο πλευρές είναι εξίσου δυσαρεστημένες. Ελπίζω κάποια στιγμή πέρα από τις γνώσεις μας να είμαστε υπερήφανοι σαν λαός και για την παιδεία μας, η έλλειψη της οποίας γίνεται αντιληπτή συνεχώς.Δείτε το βίντεο με τα γεγονότα και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα:

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο