Έχω Οφέλη στην Υγεία μου με την Προπόνηση Αντιστάσεων;

Αν και η προπόνηση αντίστασης έχει συσταθεί κυρίως ως ένα μέσo αύξησης της μυϊκής μάζας, του σωματικού βάρους και της δύναμης, παλαιότερα η χρήση της δε σχετιζόταν με κανένα όφελος για την υγεία. Ωστόσο, πρόσφατες ερευνητικές εργασίες, επικεντρωμένες στις ενδεχόμενες επιδράσεις της προπόνησης αντίστασης στην υγεία, έδειξαν αρκετά επιθυμητά αποτελέσματα.

Μερικά από τα οφέλη για την υγεία σχετίζονται με αυξήσεις στην ισχνή σωματική μάζα και στη δύναμη. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε ότι η προπόνηση αντίστασης επηρεάζει διάφορα συστήματα στο σώμα, όχι μόνο το νευρομυϊκό σύστημα, αλλά επίσης το συνδετικό ιστό, το καρδιαγγειακό και ενδοκρινικό σύστημα. Υπό αυτή τη θεώρηση, η προπόνηση αντίστασης μπορεί να παρέχει ορισμένα επιπλέον φυσιολογικά οφέλη, που να οδηγούν σε καλή υγεία. Μερικά από αυτά είναι:

 • Η αυξημένη ισχνή μάζα σώματος, κάτι το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ενεργειακής δαπάνης ηρεμίας και την πρόληψη της παχυσαρκίας.
 • Η αυξημένη δύναμη εμποδίζει πτώσεις και τραυματισμούς καθώς κάποιος γερνάει.
 • Η μείωση του πόνου σε καταστάσεις οσφυαλγίας και η συνακόλουθη βελτίωση της κινητικότητας.
 • Η αυξημένη οστική πυκνότητα βοηθά στην αποφυγή της οστεοπόρωσης, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
 • Ο βελτιωμένος μεταβολισμός της γλυκόζης και η ευαισθησία στην ινσουλίνη, παράγοντες οι οποίοι βοηθούν στη πρόληψη του διαβήτη.
 • Το βελτιωμένο λιπιδαιμικό προφίλ, όπως η αυξημένη HDL χοληστερόλη (η “καλή” που λέμε στο χωριό μου) και η μειωμένη LDL χοληστερόλη (κακή), τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και της στεφανιαίας καρδιακής νόσου.

Αυτά τα ευρήματα είναι αντίθετα στην πεποίθηση ότι η προπόνηση αντίστασης δε συνεισφέρει κανένα όφελος στην υγεία σε σύγκριση με την αερόβια άσκηση. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι πολλά καρδιολογικά προγράμματα αποκατάστασης ενσωματώνουν πλέον και ασκήσεις προπόνησης αντίστασης. Φαίνεται πως είναι συνετό όμως, να ενσωματώνεις μερικές αερόβιες ασκήσεις στο τρόπο ζωής σου, ακόμα και αν προσπαθείς να κερδίσεις σωματικό βάρος. Αν και το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθλητιατρικής έχει πρόσφατα προσθέσει προπόνηση αντίστασης στο συνιστώμενο πρόγραμμα ασκήσεων για υγιείς ενηλίκους, η πρόταση αυτή δόθηκε για να συμπληρώσει την αερόβια άσκηση και όχι να την υποκαταστήσει.

Τα προγράμματα αερόβιων ασκήσεων καταναλώνουν πράγματι περισσότερες θερμίδες, έτσι θα πρέπει να εξισορροπήσεις τη δαπάνη, με αυξημένη πρόσληψη τροφής . Ωστόσο, η δαπάνη ενέργειας δεν χρειάζεται να είναι υπερβολική για να παρέχει ένα ωφέλιμο προπονητικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, το τρέξιμο 3,5-4,5 χιλιομέτρων σε κανονικό και σταθερό ρυθμό για περίπου 4 ημέρες την εβδομάδα, θα σου παρέχει ένα επαρκές προπονητικό ερέθισμα για την καρδιά σου, αλλά θα έχεις κάψει περίπου 200-300 θερμίδες την ημέρα. Αυτές οι 200-300 μπορούν πάρα πολύ εύκολα να αντικατασταθούν με τη κατανάλωση δύο ποτηριών χυμού πορτοκαλιού ή παρόμοιων μικρών ποσοτήτων τροφίμων.

Κλείνοντας, στις “καθυστερήσεις”, προς αποφυγή παρεξηγήσεων και ακατανοησίας, θα ήθελα να προσθέσω ότι η προπόνηση με αντιστάσεις δεν είναι μόνο τα βάρη. Περιλαμβάνει και ασκήσεις με το βάρος του σώματος, τα λάστιχα, τη μέθοδο Pilates, το σύστημα προπόνησης με ιμάντες (TRX), το δράμι (kettlebell) και πολλά άλλα.

Κοινή χρήση:

2 comments

 1. Νίκος 25 Δεκεμβρίου, 2020 at 12:51 Απάντηση

  Κύριε Λυκούδη Γειά σας
  Ευχαριστώ πολύ για όσα γράφετε.
  Σας παρακαλώ πολύ (επειδή είμαι και λιγο ώριμος) αν εχετε την καλοσύνη να μου δώσετε καποιες πληροφορίες όσον αφορά την επιλογή του καταλλήλου λάστιχου αντίστασης. Απ’ οτι βλεπω η αγορά διαθέτει μεγαλη ποικιλία.
  Σας ευχαριστώ εκ των πρωτέρων
  Νικ. Καπασακαλίδης
  Αθήνα

  • Βασίλης Λυκούδης 25 Δεκεμβρίου, 2020 at 13:22 Απάντηση

   Καλησπέρα κύριε Νίκο και ευχαριστώ για την πρωτοβουλία σας να επικοινωνήσετε μαζί μου. Στις εξατομικευμένες προπονήσεις που συνεργάζομαι με πολλά διαφορετικά επίπεδα ασκουμενων. 1 σετ MDS loop Band και ένα λάστιχο MDS Loop Band 2.2mm Μαλακό είναι ικανά να σε βοηθήσουν να πραγματοποιήσεις ότι άσκηση επιθυμείς. Σύνολο εξόδων 24 ευρώ.. Καλες γιορτές!

Αφήστε ένα σχόλιο