Λάστιχο Αντίστασης και Άσκηση
Είσαι άνθρωπος που στον ελεύθερο σου χρόνο, αναζητάς τη γυμναστική.
Ψάχνεις διαφορετικούς τρόπους εκγύμνασης, γιατί θες να αλλάξεις λίγο από τις ασκήσεις με το βάρος του σώματος, καθώς έχεις διαβάσει ότι είναι ο πιο οικονομικός τρόπος να φτιάξεις σώμα. Διαθέτεις το δυσκολότερο στοιχείο, εσωτερική παρακίνηση, διάθεση να “μεγαλώσεις” τους μύες σου και να κάνεις τους παλμούς σου, να δουλέψουν λίγο παραπάνω. Ωστόσο δεν μπορείς να διαθέσεις λεφτά για συνδρομή στο γυμναστήριο και σκέφτεσαι τι όργανο μπορείς να πάρεις για να δώσεις λίγο χρώμα και ενδιαφέρον στο πρόγραμμα γυμναστικής σου. Αν μπορείς να διαθέσεις έστω και 2 €, τότε η απάντηση βρίσκεται στο τίτλο.
Η πρώτη προπόνηση με λάστιχα χρονολογείται πίσω στο 1900, με υλικό κατασκευής χειρουργικά σωληνάκια και στόχο την αποκατάσταση τραυματισμού. Με την εξέλιξη της επιστήμης, στα μέσα του 1990, έγινε must η χρήση τους, απ’ όλους τους φυσικοθεραπευτές, στη φάση της μυϊκής αποκατάστασης και εν συνεχεία στη μυϊκή ενδυνάμωση από γυμναστές, για την ομαλή επανένταξη των τραυματιών στις καθημερινές τους ασχολίες. Πλέον, τα λάστιχα αντίστασης, έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που να μπορούν να υποστηρίξουν μία ολόκληρη προπονητική μονάδα, με στόχο ακόμα και την αύξηση της μυϊκής μάζας.
Το χαμηλό κόστος αγοράς και η ευελιξία μεταφοράς τους, είναι σίγουρα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα για άτομα που απασχολούνται με ταξίδια ή έχουν περιορισμένο χρόνο και χώρο λόγω φόρτου εργασίας. Το πιο σημαντικό όμως πλεονέκτημα, είναι η ιδιότητα που έχουν, να είναι “σκληρά” με τους μύες και “μαλακά” με τις αρθρώσεις. Σε αντίθεση με τα ελεύθερα βάρη, τα λάστιχα παρέχουν διαρκή τάση στον μυ, ανάλογα το εύρος κίνησης που χρησιμοποιούμε.
Κάνοντας παραδείγματος χάρη, την άσκηση κάμψεις αγκώνων για τους δικέφαλους βραχιόνιους με αλτήρες, θα παρατηρήσεις στο μέγιστο σημείο της σύγκεντρης σύσπασης, το σημείο δηλαδή που ο αλτήρας είναι μπροστά από τον ώμο σου, ότι δεν υπάρχει πια τάση στο δικέφαλο μυ. Αν κάνεις την ίδια ακριβώς άσκηση με λάστιχο, το “κάψιμο” που θα νιώσεις θα είναι μοναδικό σε σύγκριση με τον αλτήρα, καθώς παρατηρείται η ενεργοποίηση πολλών περισσότερων μυϊκών ινών, προσφέροντας μηδενική μυϊκή χαλάρωση στο εύρος κίνησης της άσκησης.
Ανταποκρίνεται σε όλα τα επίπεδα ασκουμένων από αρχάριο μέχρι προχωρημένο. Αυτός είναι κυρίως ο λόγος, που χρησιμοποιείται από φυσικοθεραπευτές και γυμναστές στη περίοδο αποκατάστασης, καθώς μία άσκηση στην απλή μορφή της, μπορεί να είναι πάρα πολύ εύκολη και αυξάνοντας το εύρος κίνησης ή αλλάζοντας τη σκληρότητα της αντίστασης, αλλάζει η ένταση της άσκησης και γίνεται αυτόματα άσκηση μυϊκής ανάπτυξης. Άλλος ένας παράγοντας επιλογής τους από επιστήμονες, είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε κίνηση, από μονοαρθρικές ασκήσεις, μέχρι πολυαρθρικές και σύνθετες ασκήσεις.
Παράδειγμα! Ένας τενίστας, μπορεί να βελτιώσει αποτελεσματικά τη τεχνική του στο back hand, έχοντας ένα λάστιχο δεμένο σε ένα σταθερό σημείο και περασμένες τις άκρες του στα χέρια του, εκτελώντας κανονικά τη κίνηση κρατώντας ακόμα και τη ρακέτα του, απλά με πολύ μεγαλύτερη και σταδιακά αυξανόμενη επιβάρυνση. Αυτή ήταν η πολυαρθρική. Σε σύνθετη, μπορεί να προσθέσει και άλλο λάστιχο στα πόδια, για σταθερή ή μεταβαλλόμενη ένταση, εάν υπάρχει μετατόπιση π.χ. πλάγια βήματα και back hand ή μπρος πίσω και back hand.
[widget id=”text-6″]
Το μειονέκτημα με τη τόση μεγάλη ελευθερία κινήσεων που προσφέρουν τα λάστιχα, είναι ότι σε πολύ μεγάλο εύρος κίνησης και σε σκληρές αντιστάσεις, απαιτούν μεγάλη συγκέντρωση και σύσφιξη πολλών διαφορετικών μυϊκών ομάδων από αυτές που νομίζεις ότι “μόνο” γυμνάζεις, για να αποφύγεις την βίαιη επαναφορά τους, στην αρχική τους κατάσταση, όπως επίσης απαιτούν πολύ καλή τεχνική σε πολυσύνθετες ασκήσεις, καθώς ορισμένες αρθρώσεις σε μερικές γωνιές, βρίσκονται οριακά σε ταλάντωση και χρειάζεται επίβλεψη από καταρτισμένο γυμναστή, για την διατήρηση της σωστής τεχνικής.
Συμπληρώνοντας, εάν χρησιμοποιήσεις για καιρό την εφαρμογή αυτής της τεχνικής εκγύμνασης και συστηματικά, μπορεί να φτάσεις γρήγορα στο πικ της απόδοσης σου και να χρειάζεσαι άλλη μέθοδο προπόνησης. Εκτός, αν δεν έχεις δοκιμάσει να κάνεις super slow επαναλήψεις με λάστιχο. Αν δεν έχεις δοκιμάσει, δεν ξέρεις τι θα πει κάψιμο, όσα κιλά και να κάνεις πάγκο.
Τώρα οι εταιρείες γνωρίζοντας τις ανάγκες των απλών ασκουμένων, έχουν βγάλει λάστιχα αντίστασης παντός τύπου, σε διάφορα χρώματα για να γνωστοποιούν το επίπεδο αντίστασης που διαθέτουν. Υπάρχουν δέστρες για καρπούς και αστραγάλους, που διευκολύνουν να μην έχεις επαφή με το λάστιχο και να έχεις ελευθερία κινήσεων και να χρησιμοποιείς έξτρα εξοπλισμό, όπως και δέστρες για τη μέση. Διάφορα σχήματα, flat ή κυλινδρικά, με αρχή και τέλος, με λαβές, σε σχήμα δαχτυλίδι, σε σχήμα 8 και τα πλέον διάσημα gymsticks που χρησιμοποιούνται όλο και πιο πολύ στα γυμναστήρια.
Δώσε τους μια ευκαιρία στο πρόγραμμά σου, ο καιρός που χρησιμοποιούνταν ΜΟΝΟ για αποκατάσταση, έχει περάσει και είναι σίγουρο ότι θα πάνε τη προπόνηση σου σε άλλο επίπεδο και από άποψη ποιότητας αλλά και ενδιαφέροντος. Μικρά στο μάτι, μεγάλα στο….. αποτέλεσμα!!