I, Tonya: το πρόσωπο πίσω από το τριπλό άξελ

Η ζωή της Τόνια Χάρντινγκ ήταν πιο περίπλοκη και από το τριπλό άξελ ή το τετραπλό τόλουπ. Όλοι είχαν μια εικόνα στο μυαλό τους για την πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, κανείς όμως δεν την ήξερε πραγματικά. Ήταν όντως το τέρας που πίστευαν ή μήπως κρυβόταν κάτι άλλο πίσω από τα παγοπέδιλα της καταπιεσμένης και κακοποιημένης Τόνιας; 

Δεν πρόκειται για μια κλασική βιογραφική ταινία αλλά για μια γραμμική αφήγηση με εναλλαγές εγκιβωτισμών της ιστορίας της ταραχώδους ζωής της Τόνια Χάρντιγκ που συνέδεσε το όνομα της με το μεγαλύτερο σκάνδαλο στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Ο σκηνοθέτης λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες εκδοχές των πρωταγωνιστών για το τι πραγματικά συνέβη,ξεκινά την αφήγηση in media res με την ίδια την Tonya (Margot Robbie) και τον σύζυγο της (Sebastian Stan) να ξετυλίγουν το μίτο του δαιδαλώδους κοινού τους βίου. Όλα ξεκίνησαν όταν η καταπιεστική μητέρα της (Allison Janney) που δεν την αγάπησε την έγραψε σε μαθήματα πατινάζ με την προπονήτρια Diane Rawlison (Julianne Nicholson).  Η κυνική και εκδικητική μητέρα της θα ασκεί συνεχώς συναισθηματική και σωματική βία στην Τόνια,με αποτέλεσμα να τη γεμίσει με ψυχολογικά προβλήματα αλλά παράλληλα θα της δώσει το κίνητρο για να γίνει πρωταθλήτρια. Τη διαδοχή στο bullying της Τόνια θα ακολουθήσει ο σύζυγος της Τζέφ,με τον οποίο θα ζήσουν έναν θυελλώδη έρωτα που θα οδηγήσει στην επίθεση της Νάνσι Κέριγκαν, αντιπάλου της Τόνια. Για το περιστατικό αυτό ο καθένας το παρουσίασε από τη δική του οπτική γωνία και αυτό κάνει και ο Γκίλεσπι,σκηνοθέτης της ταινίας. Μέσα δηλαδή από συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών και σπάσιμο του τέταρτου τοίχου με ιλαροτραγικό τρόπο ξεδιπλώνονται οι διάφορες εκδοχές.

Η Margot Robbie είναι καθηλωτική και αποδεικνύει οτι είναι κάτι παραπάνω από ένα όμορφο πρόσωπο,που έχει το θάρρος να τσαλακώσει την εικόνα της και τελικά να προταθεί για όσκαρ. Δε φοβάται να μπεί στο πετσί του ρόλου,να ενστερνιστεί το πάθος της Χάρντινγκ για το πατινάζ και να μας μεταφέρει μια άλλη εικόνα της πρωταθλήτριας,μια που δεν γνωρίζαμε. Αυτήν της κακοποιημένης,οργισμένης και εκδικητικής Τόνια. Φαίνεται στο αποτέλεσμα η σκληρή δουλειά της Robbie και οτι κατάφερε να κατανοήσει το χαρακτήρα που καλείται να ενσαρκώσει με το καλύτερο δυνατό βάθος. Με αυτήν την ερμηνεία η Μargot Robbie υπόσχεται πολλά ακόμη στο κινηματογραφικό γυαλί και περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο βήμα της.

Στο πλευρό της βρίσκεται ο Sebastian Stan,τον οποίο γνωρίσαμε κυρίως μέσα από τη Marvel στο ρόλο του Bucky Barnes -aka winter soldier. Ο ηθοποιός καταφέρνει να συλλάβει το χαρακτήρα του Jeff Gillooly και να τον αποδώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο,συνθέτοντας το πορτρέτο ενός καταπιεστικού,εκδικητικού και εμμονικού συζύγου.

Την παράσταση όμως στα δευτερεύοντα πρόσωπα κλέβει η μητέρα της. Αφοπλιστικά κυνική,ειρωνική και με λίγη δόση τρέλας συγκαλυμμένη με πρέζες καυστικού χιούμορ,μας κάνει να γελάμε με τις ατάκες της αλλά και να λυπόμαστε την Τόνια. Η Allison Janney τόλμησε και κατάφερε να ενσαρκώσει τη δύστροπη μητέρα που θα κάνει τα πάντα για να μετατρέψει την κόρη της σε πρωταθλήτρια,ακόμη και αν αυτό οδηγήσει στην οριστική ρήξη με την Τόνια.

Πρόκειται για μια ταινία που καταρρίπτει τα δεδομένα των βιογραφικών ξύλινων ταινιών με έντονο μαύρο χιούμορ,σαρκασμό,αμεσότητα και διάλογο με τον θεατή. Η δραματική ζωή της Τόνια παρουσιάζεται υπό τη μουσική επένδυση  των Heart,Fleetwood Mac,Dire Straits και Bad Company δίνοντας μια ροκ νότα στην αφήγηση και τονίζοντας την δυναμική και γεμάτη πείσμα προσωπικότητα της Τόνια. Αξίζει να λάβουμε υπόψη οτι η πραγματική Τόνια Χάρντινγκ αγκάλιασε την ταινία και ενθουσιάστηκε με το αποτέλεσμα.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο