The Queen’s Gambit: Το Ρουά ματ του Νetflix

Το Γκαμπί της βασίλισσας είναι μια σκακιστική κίνηση, ίσως το πιο γνωστό άνοιγμα μιας παρτίδας, όπου οι πρώτες κινήσεις αφορούν τα πιόνια της βασίλισσας των λευκών και στη συνέχεια της βασίλισσας των μαύρων. Αυτή η στρατηγική κίνηση είναι που ενέπνευσε το όνομα της νέας καθηλωτικής σειράς του Netflix. Βασίζεται σε μυθιστόρημα του Walter  Tevis και διηγείται την πορεία της Beth Harmon από παιδί θαύμα στο σκάκι έως την καταξίωση της σε grand maitrise. Όλα αυτά στη δίνη του ’60, του ψυχρού πολέμου και του σιδηρού παραπετάσματος με αντίπαλα στρατόπεδα τους θρησκόληπτους πουριτανούς Αμερικάνους και τους Σοβιετικούς κομμουνιστές.

Η αφήγηση ξεκινά in media res (από τη μέση των πραγμάτων)με τη Beth να ξυπνά από ένα εφιαλτικό hangover ξετυλίγοντας τον μίτο της δαιδαλώδους πορείας της προς την κορυφή, εναλλασσόμενη με αναδρομές στο παρελθόν και το μέλλον, άρτια σκηνοθετημένες μεταφέροντας το θεατή στα παιδικά της χρόνια, όπου ζούσε σε ορφανοτροφείο θηλέων. Εκεί, θα έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με το σκάκι χάρη στον επιστάτη κύριο Shaibel που θα την διδάξει. Μια ιδιαίτερη σχέση θα αναπτυχθεί μεταξύ τους στο Ντοστογιεφσκικό υπόγειο του ορφανοτροφείου, όπου η μικρή, χάρη στη φωτογραφική της μνήμη, θα γίνει άριστη σκακίστρια. Όμως πέρα από το σκάκι θα εθιστεί και στα ηρεμιστικά χάπια που τους επιβάλλει το ίδρυμα και έτσι θα ξεκινήσει η μακραίωνη διαδρομή της προς την αυτοκαταστροφή. Όταν αργότερα θα υιοθετηθεί από ένα φαινομενικά τέλειο ζευγάρι θα επιδιώξει να ασχοληθεί και πάλι με το αγαπημένο της παιχνίδι, το οποίο θα γίνει και αυτοσκοπός της, συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς.

Η Anya Taylor Joy με τα ιδιαίτερα εκφραστικά μάτια που μαγνητίζουν, απέδωσε υπέροχα τις συναισθηματικές μεταπτώσεις και τον εθισμό της ιδιοφυούς Beth περνώντας από το στάδιο του παιδιού-θαύματος στην ώριμη και δυναμική μαχήτρια που θα οδηγηθεί στον ναρκισσισμό και την εξάρτηση από το αλκοόλ και τα χάπια. Την ίδια φυσικά υποκριτική δεινότητα συμμερίζεται και η Isla Johnston που υποδύεται τη μικρή Beth, η οποία απέδωσε αριστοτεχνικά τις εκφράσεις ενός ιδιαίτερου, προικισμένου παιδιού με πείσμα και υψηλή νοημοσύνη, που παλεύει με τις διαπροσωπικές σχέσεις με συνομήλικα παιδιά και νιώθει καλύτερα μόνη. Το κάστινγκ πλαισιώνουν οι γνωστοί Thomas Brodie-Sangster και Ηarry Melling που υποδύονται τους αντιπάλους αρχικά σκακιστές, εραστές στη συνέχεια και εν τέλει φίλους της.

Ο σκηνοθέτης απέδωσε πολύ ρεαλιστικά την εποχή με τα υπέροχα κοστούμια και τις περούκες της πρωταγωνίστριας ταξιδεύοντας μας καλειδοσκοπικά υπό τη μουσική του 50′ και 60′. Η προσοχή στις λεπτομέρειες αποδεικνύεται πέρα από την ενδυματολογία και στο μακιγιάζ της Beth σκιαγραφώντας την εξέλιξη της από άπειρο κοριτσάκι, στην εφηβική εξερεύνηση του πάθους της και τελικά την ωρίμανση και αποφασιστικότητα της να κατατροπώσει το κάθε αντίπαλο. Επίσης, εμπνευσμένη σκηνοθετική πινελιά ήταν και η αποτύπωση της σκακιέρας από το μυαλό της Beth στο ταβάνι, όπου διεισδύουμε στο μυαλό της σκακίστριας. Ένας άλλος λόγος που η σειρά έγινε παγκόσμιο φαινόμενο είναι ίσως και το απίστευτα ρεαλιστικό παίξιμο των παρτίδων που οφείλεται στη καθοδήγηση των Garry Kasparov (Ρώσος grand maitre) και Bruce Pandolfini (Αμερικανός σκακιστής, καθηγητής και συγγραφέας).

Φυσικά δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι η σειρά επηρεάστηκε αρκετά από την ταινία ”The pawn sacrifice” όπου παρουσιάζεται η θυελλώδης ζωή του Bobby Fischer, του Αμερικανού θαύματος στο σκάκι που σαν τη Beth γοητεύτηκε από την σκακιέρα και αυτός σε μικρή ηλικία , έμαθε ρωσικά ώστε να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τους Σοβιετικούς και έφθασε να γίνει Γκραν μάστερ αφού νίκησε τον Boris Spassky. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν στοιχεία αναφοράς στο ρόλο της Beth από τη ζωή του Walter Tevis και το πιο πιθανό είναι ότι πρόκειται για αμάλγαμα του Fischer κεκαλυμμένο υπό ένα γυναικείο μανδύα. Σίγουρα η σειρά καθηλώνει και σε κάθε επεισόδιο αποκαλύπτεται και μια άλλη πτυχή της ζωής της Beth κρατώντας τον θεατή σε αγωνία και αναμένοντας την κάθαρση της πρωταγωνίστριας, όπως αδημονούσαν οι θεατές της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Κοινή χρήση:

1 comment

  1. Δημήτριος Γραμμενάς 23 Απριλίου, 2023 at 13:28 Απάντηση

    Πρόκειται για μία εξαιρετικά σκηνοθετημένη και αρκετά μεστή ταινία με κοινωνικά και πολιτικά στοιχεία της εποχής εκείνης και την ανάδειξη των πνευματικών δυνατοτήτων των γυναικών και της θέσης που είχαν. Όλα τα παραπάνω στοιχεία καθηλώνουν τον κάθε απαιτητικό σινεφίλ!

Αφήστε ένα σχόλιο