Τέλος η πλαστική σακούλα για τη Σίφνο!

Εδώ και περίπου ένα χρόνο, το νησί υπόκειται σε ένα “πείραμα” κατάργησης της πλαστικής σακούλας και φέτος γίνεται η πρώτη κίνηση που θα τη βγάλει τελείως από τη φιλοσοφία και την καθημερινότητα του νησιού. Σε λίγες μέρες, στη Σίφνο, η σακούλα θα είναι είδος προς εξαφάνιση.

Η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου (Sifnos Island Cooperative-ΣΕΣ), στο πλαίσιο της συνεχούς δραστηριότητάς της για την πράσινη ανάπτυξη του νησιού, ξεκινά από 15 Απριλίου 2016 την εφαρμογή της Οδηγίας 2015/720. Tα καταστήματα λιανικής πώλησης του νησιού υποστηρίζουν θερμά την δράση αυτή, παρέχοντας αντικίνητρα με την υιοθέτηση χρέωσης 0,10 ευρώ για κάθε πλαστική σακούλα.

Η εν λόγο εκστρατεία αποτυπώνει τη μακρά εθιμοτυπική παράδοση της Σίφνου στη νοικοκυροσύνη, την καθαριότητα και την ουσιαστική και διαρκή φροντίδα των κατοίκων της για την προστασία του περιβάλλοντος και την υψηλή ποιότητας ζωής στο νησί. Η πρωτοβουλία εκκίνησε τον Ιούνιο του 2015 με τη διάθεση 3 μεγεθών πάνινης τσάντας πολλαπλών χρήσεων (σε πολύ χαμηλό κόστος), ενώ η παραγωγή λάμβανε χώρα στο νησί. Η κίνηση αυτή γνώρισε μεγάλη απήχηση, καθώς περισσότερες από 2.400 πάνινες τσάντες δόθηκαν μέσα στις πρώτες 40 ημέρες.

Η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου προκειμένου να αναπτύξει το έργο της πράσινης ανάπτυξης του νησιού συνεχίζει την εκστρατεία για τη μείωση της πλαστικής σακούλας με τη δράση «Καν’το όπως ένας Σιφνιός», με τις παρακάτω ενέργειες:

1) Ενημέρωση των μαθητών των σχολειών της Σίφνου μέσω επισκέψεων των μελών της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου στα νήπια, στο δημοτικό, στο γυμνάσιο και στο λύκειο και τη διανομή σε αυτούς 440 πάνινων τσαντών που παράγονται στο νησί.

2) Εκδήλωση που έγινε στις 20 Μαρτίου, Ημέρα της Γης, κατά την οποία 377 μαθητές παρουσίασαν ζωγραφισμένες τις υφασμάτινες τσάντες που τους χαρίστηκαν, βίντεο που έφτιαξαν για το περιβάλλον, κουκλοθέατρο, αλλά και δικά τους τραγούδια με θέμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις πλαστικές σακούλες. Στο τέλος της εκδήλωσης, μέλη της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου, διένειμαν δωρεάν στους γονείς των παιδιών που συμμετείχαν στην εκδήλωση 200 πάνινες τσάντες πολλαπλών χρήσεων.

3) Διαρκή επικοινωνία με τα σημεία λιανικής πώλησης της Σίφνου για την υποστήριξη της δράσης και παράλληλη διάθεση των πάνινων τσαντών που διατίθενται από τη Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου στα συνεργαζόμενα σημεία.

4) Επαρκή ενημέρωση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της Σίφνου με υλικό που διανέμεται στα καταστήματα του νησιού.

Λίγα λόγια για τη Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου

Η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου (ΣΕΣ) ιδρύθηκε το 2014 στοχεύοντας στην κάλυψη χρόνιων αναγκών, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η πράσινη ενέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος, ο καινοτόμος τουρισμός, οι συγκοινωνίες, η καλύτερη παραγωγή, τυποποίηση & διακίνηση τοπικών προϊόντων. Σήμερα, αριθμεί ήδη 100 μέλη, μόνιμους κατοίκους του νησιού και επισκέπτες/φίλους. Σκοπός της είναι να κινητοποιεί μια προσπάθεια για την κοινωνικά υπεύθυνη εξέλιξη και ανάδειξη της Σίφνου, καθώς και τη μακροπρόθεσμη ευημερία της τοπικής κοινωνίας.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο