ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Indira Gandhi

Σαν σήμερα πέθανε, το 1984, η πρώτη και μοναδική γυναίκα πρωθυπουργός της Ινδίας, Indira Gandhi.

Η Indira Gandhi ήταν Ινδή πολιτικός. Υπήρξε η μόνη γυναίκα πρωθυπουργός που γνώρισε ποτέ το ινδικό πολιτικό στερέωμα και μάλιστα για δύο συνεχόμενες θητείες (1966-1977). Λίγα χρόνια μόνο πέρασε στην αντιπολίτευση και το 1980 επανήλθε στην πρωθυπουργία, μέχρι και τη δολοφονία της στα 1894.

"Θέτω τον εαυτό μου στην υπηρεσία του κόμματος και του έθνους. Τα προβλήματα είναι τεράστια, η μεγάλη αυτή χώρα κρύβει, όμως, ανεξάντλητες δυνάμεις. Έχω εμπιστοσύνη στον ινδικό λαό, που έμεινε ενωμένος παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις"

Γεννήθηκε στο Allahabad της Ινδίας, το 1917 από γνωστή πολιτική οικογένεια. Ο πατέρας της, Jawaharlal Nehru, ήταν καθοριστική φυσιογνωμία για το κίνημα ανεξαρτησίας της Ινδίας και ο πρώτος πρωθυπουργός της αυτόνομης Ινδίας. Το 1941 εκείνη προσχώρησε στο κίνημα της ανεξαρτησίας της Ινδίας στο πλευρό του πατέρα της. Στις 19 Ιανουαρίου του 1966, η 48χρονη τότε Indira Gandhi, κέρδισε εύκολα τη μάχη για τη διαδοχή του πρωθυπουργικού αξιώματος.

Mετά από μια αποφασιστική νίκη στον πόλεμο με το Πακιστάν το 1971 ακολούθησε περίοδος αστάθειας που οδήγησε την Indira Gandhi να κηρύξει κατάσταση επείγουσας ανάγκης το 1975. Εξαιτίας των υπερβάσεων εξουσίας της περιόδου εκείνης παρέμεινε τρία χρόνια στην αντιπολίτευση. Η Indira Gandhi επέστρεψε στην εξουσία το 1980 και η αυξανόμενη εμπλοκή της στην κλιμακούμενη διαμάχη με αυτονομιστές του Παντζάμπ οδήγησε τελικά στη δολοφονία της από σωματοφύλακές της το 1984.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο