Τι κοινό έχει ένας μαθητής και ένας διπλωμάτης;

Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε για την πραγματοποίηση της 1ης  Πανελλήνιας Μαθητικής Προσομοίωσης των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με τίτλο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη».

14225633_1211048232292314_6040863500559358645_nΗ προσομοίωση θα διεξαχθεί από 16 ως 18 Δεκεμβρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη στις εγκαταστάσεις που παραχώρησαν τα Εκπαιδευτήρια «Απόστολος Παύλος» (Κένεντι 119, Πυλαία) της Θεσσαλονίκης και θα συμμετέχουν μαθητές γυμνασίου και λυκείου από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

 

Στόχος του εγχειρήματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν  την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου καθώς και η  γνωριμία και εξοικείωση τους με ζητήματα εφαρμογής των σχετικών διεθνών Συμβάσεων του ΟΗΕ. Η προσομοίωση θα επικεντρωθεί στη διαδικασία ενώπιον των διαφόρων Επιτροπών, που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν στο πλαίσιο των διεθνών πράξεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Θα αφορά μερικές από τις σημαντικότερες συμβάσεις του ΟΗΕ, το περιεχόμενο των οποίων φρονούμε ότι θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εκπαίδευσης όλων των μαθητών της χώρας μας. Πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι, οι διεθνείς αυτές συμβάσεις έχουν κυρωθεί με τυπικούς νόμους από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 28 (παράγραφος 1) του Συντάγματος.

[widget id=”text-6″]

Παράλληλα με το περιεχόμενο των συμβάσεων και τη διαδικασία ενώπιον των Επιτροπών, οι μαθητές θα εξοικειωθούν στα ζητήματα εφαρμογής των διεθνών πράξεων από τα κράτη μέρη, θα μάθουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου, να δέχονται τα επιχειρήματα των άλλων, να σέβονται τις απόψεις των άλλων κρατών και να αναπτύσσουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία προκειμένου να πείσουν για τις θέσεις τους. Θα γνωρίσουν τη διαδικασία των Επιτροπών, τη διαδικασία ενός διεθνούς forum, τη διπλωματία όπως εφαρμόζεται στο πλαίσιο ενός διεθνούς οργανισμού, βασισμένη σε κανόνες διεξαγωγής γόνιμου διαλόγου και στην καλλιέργεια του σεβασμού σε επίπεδο αντιλογίας.

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι η κ. Παρούλα Νάσκου-Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, ad hοc δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημιουργός του ThessIsMUN, του μοναδικού φοιτητικού Μοντέλου Προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα.


Η 1η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη» έχει ήδη τεθεί υπό την αιγίδα των: α) Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, β) Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Μακεδονίας και Θράκης), γ) Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και δ) Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πηγή Φωτογραφίας: Argy Grd

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο