Η Ανακωχή των Χριστουγέννων

Σαν σήμερα, 102 χρόνια πριν, η Ευρώπη ήταν βυθισμένη στο χάος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, του μεγαλύτερου και πιο θηριώδους πολέμου που είχε δει ως τότε η ανθρωπότητα. Οι αιματηρές μάχες ανάμεσα στην Αντάντ και στις δυνάμεις του Άξονα διαρκούσαν ήδη 5 μήνες. Όμως, στα 800 χιλιόμετρα των χαρακωμάτων του Δυτικού Μετώπου έμελλε να λάβει χώρα μια απίστευτη στιγμή ανθρωπισμού και ειρήνης εν μέσω μιας από τις πιο βίαιες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας: η ανακωχή των Χριστουγέννων.

Παραμονή Χριστουγέννων 1924.

Οι Γερμανοί στρατιώτες έχουν ανάψει κεριά και έχουν στολίσει μικρά έλατα στα χαρακώματά τους. Από την απέναντι πλευρά Βρετανοί και Γαλλοι τους ακούν να τραγουδούν χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Οι εχθροπραξίες σταματούν. Όλο το βράδυ στα χαρακώματα των αντιμαχόμενων αντηχούν χριστουγεννιάτικα κάλαντα και ευχές.

Η μέρα των Χριστουγέννων ξημερώνει. Οι Γερμανοί είναι αυτοί που πρώτοι βγαίνουν διστακτικά από τα χαρακώματά τους. Οι Βρετανοί ετοιμάζονται να πυροβολήσουν όταν αντιλαμβάνονται ότι απέναντί τους βρίσκονται άοπλοι στρατιώτες, χωρίς τα κράνη τους, που εύχονται σε διάφορες γλώσσες «Καλά Χριστούγεννα».

[widget id=”text-6″]

Ήταν η πιο αυθόρμητη ανακωχή της παγκόσμιας ιστορίας. Χιλιάδες στρατιώτες από τα αντίπαλα στρατόπεδα ξεχύθηκαν από τα χαρακώματα αψηφώντας τις εντολές των ανωτέρων τους, αντάλλαξαν ευχές, τραγούδησαν την «Άγια Νύχτα» και δώριζαν στους αντιπάλους τους σοκολάτες και τσιγάρα. Γρήγορα κάποιοι ξεκίνησαν αγώνες ποδοσφαίρου με αυτοσχέδιες μπάλες από άχυρα, τενεκεδάκια και δέρματα.

Σε όλο το μήκος του δυτικού μετώπου τα όπλα σίγησαν, οι αντιμαχόμενοι αντάλλαξαν ευχές, δώρα και ιστορίες για όσα άφησαν πίσω τους, ενώ βρήκαν και την ευκαιρία να συλλέξουν τις σωρούς των νεκρών των προηγούμενων ημερών. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο στρατιώτες διέσχισαν την νεκρή ζώνη ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα για να συζητήσουν με τους «απέναντι», οι οποίοι από ορκισμένοι εχθροί έγιναν φίλοι και σύμμαχοι για μια μέρα, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι ομοιότητες ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν σημαντικότερες από τις διαφορές τους.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο