Γιώργος Φωκάς – Πάνος Ζώης: Το διαφορετικό μουσικό δίδυμο

Είναι ένα από τα πιο σταθερά και διαχρονικά δίδυμα στη νυχτερινή διασκέδαση της Θεσσαλονίκης, που με το κέφι, το μπρίο και το …χιούμορ του, έχει φτιάξει την δική του παράδοση στο στενάκι της Ικτίνου και όχι μόνο. Ο λόγος για τους Πάνο Ζώη και Γιώργο Φωκά, δύο φωνές που μπλέχτηκαν και ταίριαξαν τόσο όσο χρειάστηκε, για να γίνουν συνήθεια για το κοινό της πόλης. Το inzone.gr τους συνάντησε για να τους ρωτήσει το μυστικό της επιτυχίας τους. Το μυστικό δεν το αποκάλυψαν, αλλά είπαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.

Οι δυο σας συνεργάζεστε από το 2010. Πόσο δύσκολο ήταν να διατηρηθείτε σαν σχήμα 6 όλοκληρα χρόνια;

Πάνος: “Για εμάς δεν ήταν καθόλου δύσκολο, τόσα χρόνια κάνουμε αυτό που πιστεύουμε, αυτό που αγαπάμε, γίναμε καλύτεροι για εμάς και το κατάλαβε και το κοινό. Κάναμε μία μεγάλη παρέα, έτσι είμαστε και σαν άνθρωποι, δεν το κάναμε για να πάμε καλά, ήρθε αβίαστα”.

Γιώργος: “Εμείς κάναμε αυτό που μας άρεσε, αυτό που νιώθαμε. Σιγά σιγά το εξελίξαμε με τον καιρό και από άποψη στησίματος, εξοπλισμού, και γενικά ποιότητας θεάματος (αν συγκρίνει κανείς την αρχή με το τώρα, η διαφορά είναι μεγάλη). Ξεκινήσαμε τη συνεργασίας μας στο Cafe de Paris για ένα live, μετά για ακόμη ένα και τελικά φτάσαμε εδώ”.

Πως εξελίχθηκαν αυτά τα 6 χρόνια για τον κάθε έναν απο εσάς ξεχωριστά;

Πάνος : “Ο καθένας μας έχει μια διαφορετική πορεία και αυτό είναι που κάνει την συνεργασίας μας υγιή. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός , κανείς από τους δύο δεν νιώθει την ανάγκη να “καπελώσει” τον άλλο”.

Γιώργος: “Ούτως η άλλως δεν τίθεται θέμα σύγκρισης, άλλο πράγμα κάνει ο Πάνος και άλλο εγώ, ο καθένας μας έχει το δικό του στυλ μουσικής, αλλά αυτό είναι που κάνει τη συνεργασία μας ενδιαφέρουσα: ο τρόπος που συνδυάζεται όλο αυτό. Ο καθένας μας είχε τις δικές του καλές στιγμές όλα αυτά τα χρόνια, ο Πάνος συνεργάστηκε με την Ελευθερία Αρβανιτάκη στις συναυλίες της, εγώ είχα το παλιό μου σχήμα, με το οποίο γυρίσαμε σχεδόν όλη την Ελλάδα και μοιραστήκαμε τη σκηνή με πολλά μεγάλα ονόματα. Κάναμε πολλά πράγματα και ετοιμάζουμε και άλλα…”

Ετοιμάζετε και οι δυο σας προσωπικές δουλειές…

Γιώργος : “Ετοιμάζω ένα δίσκο με δικά μου τραγούδια, δέκα στον αριθμό, με ελληνικό στίχο, κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου κυρίως, σε στυλ πιο κοντά στο funk/rock, χωρίς βέβαια να είναι βαρύ στο άκουσμα, θα είναι κάπως πιο… δροσερό. Ξεκινάμε με καλούς οιωνούς, ελπίζουμε να πάει καλά”.

Πάνος : “Από την πλευρά μου, πρόκειται να συνεργαστώ με την Σοφία Νάτσιου, συνθέτρια που έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως αυτά της Λιζέτας Καλημέρη και της Φωτεινής Βελετσιώτου, το ένα τραγούδι μάλιστα θα είναι και σε στίχους της Λιζέτας. Προσπαθώ να κάνω μικρά βήματα και προς την Αθήνα, που όπως και να το κάνεις, έχει μία διαφορετική δυναμική”.

Θα εγκαταλείπατε την Θεσσαλονίκη για την Αθήνα λοιπόν…

Γιώργος: “Προσωπικά θα την εγκατέλειπα. Δεν νιώθω τόσο “της μίας πόλης”. Οπουδήποτε πίστευα πως θα ήταν καλύτερα, θα πήγαινα, χωρίς απαραίτητα να έχει να κάνει με την καριέρα. Φυσικά, η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη μου, εδώ έχω συνηθίσει, εδώ είναι οι φίλοι μου, αλλά η εξέλιξη είναι άλλο κομμάτι. Τυχαίνει όλα όσα μπορούν να σε κάνουν να πετύχεις να είναι στην Αθήνα. Στην Θεσσαλονίκη δεν έχει μείνει να κάνουμε και κάτι άλλο, θέλουμε να κάνουμε και το βήμα παραπάνω…”

Πάνος: “Εγώ από την άλλη θα δυσκολευόμουν πολύ να εγκαταλείψω τη Θεσσαλονίκη. Επειδή όμως η ανάγκη του να κάνεις αυτό που αγαπάς και το να το κοινωνήσεις σε όλο περισσότερα άτομα γίνεται είναι σημαντικότερη, θα… κατηφόριζα! Εξάλλου η Θεσσαλονίκη θα είναι πάντα η πόλη μας, πάντα θα επιστρέφουμε”.

Πόσο δύσκολο είναι να εδραιωθεί κανείς σε μία πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη;

Πάνος: “Για εμάς δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός η εδραίωση. Η κινητήριος δύναμή μας είναι να κάνουμε καλύτερα αυτό που αγαπάμε. Από την αρχή ίσχυε αυτό. Πάντα πηγαίναμε βήμα βήμα και με πολλη αγάπη για το κοινό που ερχόταν να μας ακούσει, αλλά και για τους ανθρώπους του εκάστοτε μαγαζιού”.

Γιώργος: “Εμείς ξεκινήσαμε να τραγουδάμε γιατί μας αρέσει. Σκοπός μας ήταν να εξελιχθούμε πρώτα για τους εαυτούς μας και μετά για την επιτυχία. Όσο είσαι συνεπής με αυτό που κάνεις, η επιτυχία είναι θέμα χρόνου”.

Ξέρει να ακούει η Θεσσαλονίκη;

Γιώργος: “Πάντα ήξερε να ακούει, αν σκεφτείς και συγκροτήματα λίγο πιο εναλλακτικά σε ροκ ύφος που έκαναν επιτυχία στην Ελλάδα, όπως τα Ξύλινα Σπαθιά η οι Τρύπες, ήταν από την Θεσσαλονίκη. Γενικά βέβαια σαν χώρα, ίσως είμαστε λίγο πιο πίσω μουσικά. Τελευταία όμως παρατηρώ μία αλλαγή, έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν διαφόρων στυλ σχήματα. Υπάρχει ένα “ρεύμα” πολυφωνικό. Υπάρχουν τόσα παιδιά με ταλέντο στη Θεσσαλονίκη και έχει πράγματα να δείξει”.

Πάνος: “Ισχύει αυτό. Είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα πως γενικά η Θεσσαλονίκη βγάζει ταλέντα. Εμείς προσπαθούμε να αποδείξουμε στο κοινό της πόλης, πως υπάρχει και ένας διαφορετικός τρόπος διασκέδασης πέρα από τις μεγάλες λαϊκές σκηνές που μπορεί να το κάνει να περάσει το ίδιο καλά. Όποιος μας αφήνει να τον παρασύρουμε, τον παρασέρνουμε!”

Υπήρξαν φορές που βαρεθήκατε να κάνετε αυτό που κάνετε; Να θέλατε κάτι άλλο;

Γιώργος: “Σίγουρα υπήρξαν μέρες που η κούραση ήταν ανασταλτικός παράγοντας, που μπορεί να σκεφτήκαμε: “ποιος πάει πάλι για live το βράδυ;” , αλλά μόλις φτάσεις εκεί και πάρεις λίγη ενέργεια από το κοινό, τα ξεχνάς όλα! Προσωπικά, ποτέ δεν σκέφτηκα να κάνω κάτι άλλο, πέρα από τη μουσική”.

Πάνος: “Νομίζω πως ποτέ δεν βαρεθήκαμε το είδος της δουλειάς μας. Εξάλλου όταν κάνεις αυτό που αγαπάς, δεν μπορείς να το βαρεθείς ποτέ. Ίσως σε κάποιες φάσεις η επανάληψη να κουράζει λίγο, να έχεις την ανάγκη να γεμίσεις τις μπαταρίες σου. Αυτό όμως λειτουργεί και ως κίνητρο για εμάς, ώστε να αλλάξουμε και να βελτιώσοομε το σχήμα μας”.

 

Τι να περιμένει κάποιος που θα έρθει να σας ακούσει;

Πάνος: “Όλοι όσοι έρχονται στα live μας για πρώτη φορά, έρχονται με την απορία του τι θα συναντήσουν… Από τη μεριά μας προσπαθούμε να κάνουμε την ατμόσφαιρα ζεστή, να γίνουμε όλοι μία μεγάλη παρέα, να βγάλουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Προσπαθούμε να έχουμε μία ανθρώπινη σχέση με το κοινό μας, θέλουμε να ανοιχτεί, να μας ζητήσει τραγούδια, να το ευχαριστηθεί. Όλοι έχουμε ανάγκη από διασκέδαση σε αυτές τις εποχές που ζούμε”.

Εσείς το ζείτε από πρώτο χέρι: Ισχύει η εικόνα του Έλληνα που βγαίνει παρά την οικονομική κρίση;

Γιώργος: “Ο κόσμος πάντα έχει την ανάγκη να βγαίνει, είναι λογικό. Πρέπει κατά κάποιο τρόπο να ξεσκάσει, να αλλάξει παραστάσεις κι αυτό μόνο κακό δεν είναι. Δεν βγαίνει όμως τόσο συχνά όσο παλαιότερα και φυσικά δεν θα ξοδέψει τα χρήματα που συνήθιζε στο παρελθόν. Αυτό όμως είναι που σου δίνει αξία. Ο κόσμος, δηλαδή, ενώ βγαίνει λιγότερο και με στενά οικονομικά περιθώρια, να επιλέξει να έρθει να ακούσει εσένα”.

Πάνος: “Είναι στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα να βγει. Κι όσο η κρίση τον πιέζει, η ανάγκη να ξεσκάσει, γίνεται μεγαλύτερη. Σίγουρα δεν είναι το κόστος της μιας μπύρας όμως που θα τον καταστρέψει οικονομικά. Είναι λάθος να κατακρίνονται οι Έλληνες επειδή θέλουν να διασκεδάσουν λίγο. Εξάλλου η μουσική και γενικά η τέχνη, αυτό έχει ως σκοπό: να σε βάλει να σκεφτείς λίγο διαφορετικά, ίσως και να ξεχάσεις για λίγο τα προβλήματά σου. Αυτό όμως που παρατηρώ σε σχέση με προ οικονομικής κρίσης εποχή, είναι πως ο κόσμος είναι λίγο πιο σκεπτικός. Θέλει όμως παράλληλα και κάτι πιο ζεστό, πιο φιλικό”.

Πως εξηγείτε το γεγονός πως παρότι τα είδη της μουσικής στα οποία κινείστε δεν είναι τόσο διαδεδομένα στο νεαρότερο κοινό, σας προτιμούν και μικρότερες ηλικίες;

Πάνος: “Σε εμένα αρέσει να τραγουδάμε ήδη εδραιωμένα τραγούδια, αλλά με ένα πιο “φρέσκο” τρόπο και αυτό έχει ανταπόκριση και στα πιο νεαρά κοινά. Ο Γιώργος από την άλλη επιλέγει και πιο σύγχρονα τραγούδια, ξένου κυρίως ρεπερτορίου που πολλά από αυτά είναι φυσικά γνωστά στο ευρύ κοινό, αποδίδοντάς τα με το δικό του τρόπο. Δεν υπάρχει αυστηρή ταυτότητα στο ρεπερτόριο, παρά μόνο στον τρόπο που αυτό ερμηνεύεται και παρουσιάζεται”.

Γιώργος: “Σημασία άλλωστε, δεν έχει τι θα πεις, αλλά πώς θα το πεις. Αυτή είναι και η μαγεία της μουσικής και γενικότερα της τέχνης. Εφόσον τραγουδάς με ένα τρόπο γνήσιο, αυτό περνάει κάτω”.

Που θα σας βρούμε να σας ακούσουμε;

Πάνος: “”Για την ώρα είμαστε κάθε Δευτέρα στο Cafe De Paris στην Ικτίνου και κάθε Παρασκευή στο Navona, δίπλα ακριβώς από το Μακεδονία Palace”.

Optimized-12755061_10206872703110953_1999689939_oOptimized-12443859_10206872704070977_370408674_o (1)

 

 

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.facebook.com/Panos-Zois-%CE%A0%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%96%CF%8E%CE%B7%CF%82-186700934690020/

https://www.youtube.com/channel/UC4t5rEZM5VAFC1NUTCxPFdQ

https://www.facebook.com/GeorgeFokas.gr/

https://www.youtube.com/channel/UCbmSn6DRcrKDp_b52-Jq_2w

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο