Ο διαγωνισμός FIRST LEGO LEAGUE επιστρέφει για μία ακόμη χρονιά!

Γράφει ο Γιώργος Ψωμιάδης


Γίνεται να συνδυάσουμε την γνώση με το παιχνίδι; Πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι η ρομποτική για να συνδέσει τις κοινωνικές αξίες με τις εκπαιδευτικές δυνατότητες;

Παιδικά χαμόγελα πολλά τουβλάκια LEGO και αστείρευτο παιχνίδι! Ο διαγωνισμός ρομποτικής First Lego League επιστρέφει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά προκειμένου να εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους. Μέσα σε τρία χρόνια διεξαγωγής το First Lego League έχει καταφέρει να προσφέρει συγκινήσεις εμπειρίες και αξίες σε χιλιάδες παιδιά. Core Values, ομαδικότητα και συνεργασία, εφευρετικότητα μέσω των project της κάθε ομάδας, και ρομποτικές δεξιότητες στην πίστα του διαγωνισμού. Ο συνδιασμός όλων αυτών με άξονα το παιχνίδι έχει αναδείξει μια νέα πτυχή στον πολιτισμό και τις εκπαιδευτικές αξίες του τόπου.

Μέσα στα τρία χρόνια διεξαγωγής ο διαγωνισμός κατάφερε να εντυπωσιάσει ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο:

Διαγωνισμός 2013-2014, 32 ομάδες, 300 παιδιά, 100 εθελοντές, 4.000 επισκέπτες

Διαγωνισμός 2014-2015, 52 ομάδες σε Ελλάδα, 1000 παιδιά, 200 εθελοντές, 7.000 επισκέπτες

Διαγωνισμός 2015-2016, 72 ομάδες σε Ελλάδα, 1400 παιδιά, 300 εθελοντές, 10.000 επισκέπτες.

To FIRST LEGO LEAGUE διοργανώνεται από την eduACT ένα μη κερδοσκοπικό φιλεκπαιδευτικό σωματείο που έχει βαλθεί να αλλάξει τα δεδομένα στην εκπαίδευση. Από τα εργαστήρια ρομποτικής που διεξάγονται στην ΧΑΝΘ το NOESIS, το ΔΕΛΑΣΑΛ και το Μέγαρο Μουσικής, έχοντας εισάγει στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της πόλης μια άλλη εκπαιδευτική πτυχή, μέχρι και την πρώτη κατασκήνωση ρομποτικής στην Ελλάδα στις παραλίες της Χαλκιδικής, η εκπαίδευση του μέλλοντος έχει έρθει για τα καλά, σήμερα. Η αφετηρία αυτής της προσπάθειας έγινε πριν από τρία χρόνια, στο NOESIS της Θεσσαλονίκης, με έναν διαγωνισμό ρομποτικής που μόλις είχε αρχίσει.

Οι ρομποτικοί σταθμοί διαρκώς επεκτείνονται θέτοντας νέους εκπαιδευτικούς στόχους. Τον Οκτώβριο του 2016 το εγχείρημα με το όνομα S.T.E.A.M yourself with FLL, ξεκίνησε στην πόλη της Ξάνθης, με την υποστήριξη της Αμερικάνικης Πρεσβείας και σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Γωνιά Ξάνθης. (Science,Technology, Engineering, Arts & Mathematics – S.T.E.A.M.), συνδιάζονται σε ένα πρόγραμμα για νέους ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν δεξιότητες και να γευτούν το μέλλον της μάθησης σε όλες της τις διαστάσεις. Μέσα από δύο φάσεις διδασκαλίας, ενήλικες εκπαιδεύονται, ώστε να γίνουν μέντορες – εκπαιδευτές, με τη σειρά τους σε παιδιά μικρότερης ηλικίας κάνοντας έρευνες σε πραγματικά προβλήματα της ζωής, όπως το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, την ανακύκλωση, την ενέργεια, και έχοντας την πρόκληση να βρούνε μία λύση που σχεδιάζει, χτίζει και προγραμματίζει ένα ρομπότ χρησιμοποιώντας τα LEGO MINDSTORMS. Τα παιδιά που θα εκπαιδευτούν θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό FIRST LEGO LEAGUE.

Το πρόγραμμα δεν άργησε να φτάσει και στην Αθήνα, όταν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, έγινε η εναρκτήρια εκδήλωση του S.T.E.A.M. στο ίδρυμα Ευγενίδου.

Ο φετινός διαγωνισμός έχει θέμα Animal Allies, θέτοντας στο επίκεντρο της ρομποτικής ενασχόλησης την σχέση των ανθρώπων με τα ζώα. Οι θέσεις του διαγωνισμού είναι ανοιχτές!

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://firstlegoleague.gr/

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο