Όταν η ΑΚΜΗ είναι ζήτημα έμπνευσης

Γράφει ο Γιώργος Ψωμιάδης


Ας υποθέσουμε ότι μια ιδέα γεννιέται μέσα σας. Ο τρόπος, το όραμα, οι στόχοι που την συνοδεύουν, όλα προκύπτουν στο μυαλό σας από το ταλέντο και την επιθυμία σας να καινοτομήσετε. Έπειτα καταστρώνετε με λεπτομέρεια τα βήματα που θα της δώσουν ζωή, θα την κάνουν επιτέλους πράξη. Έχετε βλέπετε την ατυχία να δημιουργείτε μέσα σε μια κοινωνία που παραδόξως συνωμοτεί για το αντίθετο. Που θέτει συνεχώς τροχοπέδες στην πορεία σας για την επιτυχία.

Μέσα στο δυσοίωνο όμως αυτό περιβάλλον υπάρχουν προσωπικότητες που με ζήλο αψήφησαν τους αποτρεπτικούς παράγοντες, κοίταξαν κατάματα τις αναποδιές και ακολούθησαν σαν πιστοί εμπνευστές τις ιδέες τους. Και αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να μας δείξει τον δρόμο της πραγμάτωσης, αν ψάχνουμε να βρούμε τα πρότυπα εκείνα που μπορούν να γίνουν ο οδηγός μας, τότε δεν έχουμε παρά να ακούσουμε την ιστορία τους.

Όταν έχεις μάλιστα την ευκαιρία να τους ακούσεις όλους μαζί, επάνω σε μια σκήνη, σε ένα συνέδριο που στοχεύει μέσα σε μία ημέρα να σπείρει τον γόνο της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο εύκολα. Αυτό έκανε το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, σε στην ημερίδα με τίτλο «ΑΚΜΗ σημαίνει Έμπνευση» το Σάββατο 276/5/2017. Προσωπικότητες από διάφορα πεδία, νέοι άνθρωποι που ξεχώρισαν με την ευρηματικότητα τους στην εκπαίδευση, την τεχνολογία, τον κόσμο του internet και της ψυχαγωγίας μοιράστηκαν με το κοινό την ιστορία της επιτυχίας ή και της αποτυχίας τους. Γιατί η πραγμάτωση μιας ιδέας σίγουρα δεν είναι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα.

Δεν έχω ιδέα από ρομπότ, ούτε από δικαστικά έδρανα. Δεν ξέρω πως να μετακινώ κύβους με το μυαλό μου, ούτε να δημιουργώ λαβυρίνθους. Πως η μητρότητα διαπρέπει στον κόσμο του διαδικτύου; Πως γίνεται κάτι viral και πως μπορείς να ζήσεις από ένα χειριστήριο και ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι; Μπορεί κάτι τόσο απλό όσο το χρώμα να κινήσει μια λαοθάλασσα; Ερωτήματα όπως αυτά, και πολλά περισσότερα, ήρθαν για να απαντήσουν νέοι που έκαναν την έμπνευση ζωή τους.

«Οι μεγάλοι δεν χρειάζεται να διδάσκουν, αλλά να εμπνέουν τους μικρούς για να ανακαλύψουν αυτοί την γνώση». «Για να δημιουργήσεις, χρειάζεσαι απλά έναν σορό από σκουπίδια και φαντασία». «Στον επιχειρηματικό κλάδο η συναισθηματική νοημοσύνη είναι το πλέον βασικό στοιχείο. Αυτό που μετράει πια είναι το πόσο άνθρωπος είσαι». Φράσεις που ξεχώρισαν, φυσιογνωμίες που ενέπνευσαν και ένα συνέδριο που γέννησε ερεθίσματα προκειμένου οι νέοι να κάνουν την ιδέα τους πράξη.
Ίσως αυτό που χρειάζεται τελικά για να αλλάξουμε τα δεδομένα και να δημιουργήσουμε, να μην είναι τίποτα περισσότερο από λίγη έμπνευση.


Αναλυτικά οι ομιλητές:

Κώστας Βασιλείου – Μεταμορφώνοντας την εκπαίδευση…με τρία τουβλάκια, δύο καλώδια και ένα ρομπότ
Αντωνία Μαρκοβίτη – Ντέπη Ζιάνα – Επίκληση στη Θέμιδα από τα φοιτητικά έδρανα
Θάνος Φουλούλης – Creating a prototype
Ειρήνη Ηλιάδου – Θα αποδράσεις από το Survivor της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας;
Γιώργος Λεμονής – Μπορούν όλοι να επιχειρήσουν;
Ολίβια Γαβρίλη – “Μη στα βαθιά, παιδί μου” – Μια μαμά στα κύματα του διαδικτύου
Colour Day – What colour is your dream?
Δημήτρης Κανέλλης – Viral Loops: Η τέχνη του Viral
Χριστιάνα Θάνου – Internet, gaming and money
Σταύρος Καλαϊτζίδης – Η ομιλία σου, η δύναμή σου
Μαρία Τσιάνα – Make your reading easier
Ιωάννα Φωτοπούλου – Η πορεία της… αποτυχίας μου!
Αλέξανδρος Σαλαμές – Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με ένα YouTuber. To tour management και η παραγωγή θεατρικών παραστάσεων, όπως διαμορφώνεται από του ήρωες του Ελληνικού YouTube.
Θανάσης Νάσκαρης – Η τηλεόραση πέθανε, ζήτω το YouTube
Χάρης Μηλιώνης – Ένα τυχαίος 18χρονος (και λίγο YouTuber)
Panos Dent – Πώς χωράνε 48 ώρες σε μία ημέρα;
Seniora Elis – Dream it, do it

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο