Σε νέες εκλογές οδηγείται η Ισπανία

Νέες βουλευτικές εκλογές φαίνεται πως θα είναι η λύση για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία αφού  τα κόμματα της Αριστεράς απέτυχαν να συμφωνήσουν για την δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας ώστε να άρουν το πολιτικό τέλμα το οποίο έχει επέλθει στο κράτος τους τελευταίους μήνες.

O Πέδρο Σάντσεθ του Ισπανικού Σοσιαλιστικού κόμματος ανακοίνωσε την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό μιας αριστερής κυβέρνησης , χαρακτηρίζοντας αναπόφευκτη τη διενέργεια νέων εκλογών.«Είμαστε αναγκασμένοι σε μια επανάληψη των εκλογών» δήλωσε χαρακτηριστικά αφού συναντήθηκε με τον βασιλιά Φίλιππο στον οποίο επιβεβαίωσε ότι δεν έχει επαρκή υποστήριξη ώστε να λάβει την πρωθυπουργία ενώ ταυτόχρονα επέρριψε ευθύνες κυρίως στο κόμμα Podemos.

Ο Μαριάνο Ραχόι από την πλευρά του τόνισε πως ούτε εκείνος δεν θα έχει την απαραίτητη υποστήριξη για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, αναγκάζονταν ουσιαστικά τον  βασιλιά της χώρας να διαλύσει την Κάτω Βουλή και να προκηρύξει νέες εκλογές.

Τα κόμματα της Αριστεράς δεν έχουν κατορθώσει από τον Δεκέμβριο που διενεργήθηκαν οι εκλογές και δεν υπήρξε νικητής που να διασφαλίσει την αυτοδυναμία , να έλθουν σε συμφωνία και να συγκροτήσουν μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας κάτι που  αν δεν επιτευχθεί  θα είναι τεχνικά αδύνατο να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού πριν από την προθεσμία της 2ας Μαΐου που έχει οριστεί για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Το ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό σκηνικό που διαδραματίζεται στο Ισπανικό κράτος είναι σχεδόν βέβαιο πλέον πως θα επιλυθεί με νέα εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται τον Ιούνιο.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο