18 Δεκέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών

Κάθε 18 του Δεκέμβρη “γιορτάζονται” σε παγκόσμιο επίπεδο οι μετανάστες ανά τον κόσμο.

Η Μετανάστευση (immigration), σύμφωνα με τις κοινωνικές επιστήμες αλλά και το Διεθνές Δίκαιο, σημαίνει την μετακίνηση ανθρώπων σε μία χώρα ξένη, που δεν έχουν ιθαγένεια, με στόχο την μόνιμη εγκατάσταση τους ως πολίτες της χώρας.

Μετανάστες οικονομικοί και πολιτικοί μοιράζονται το ίδιο ψυχικό φορτίο, την ίδια δίψα για μια ζωή ποιοτική. Άνθρωποι που είδαν τους κόπους τους να διαλύονται για τα συμφέροντα τρίτων, κι όμως δεν έπεσαν. Ή μάλλον, τους έριξαν αλλά σήκωσαν το κεφάλι περήφανα και συνέχισαν δυναμικά την προσπάθεια!

Το φαινόμενο αυτό είναι πολυδιάστατο, όπως και τα αίτια που το δημιουργούν. Ένα απ’ το συνήθη παρατηρείται να είναι η κοινωνική εξέλιξη μιας χώρας. Σε περιπτώσεις, δηλαδή, που επικρατούν απολυταρχικά καθεστώτα, εμπόλεμες συνθήκες ή ακόμη και θρησκευτικά ρεύματα που καταπιέζουν την προσωπικότητα των πολιτών, αλλά και την ποιότητα ζωής τους, αναπτύσσονται μεγάλα μεταναστευτικά κύματα.

Πηγή φωτογραφίας “http://www.patrasevents.gr/article/58698-seminario-me-thema-mme-ke-metanastefsi”

Επιπλέον, βασική αιτία είναι φυσικά και η οικονομική πορεία μιας χώρας. Πιο συγκεκριμένα, οι ακραίες οικονομικές κρίσεις που μεταλλάσσουν απότομα την κοινωνική
διαστρωμάτωση και οδηγούν τη μεσαία τάξη σε συνθήκες πείνας και οικονομικής εξαθλίωσης αναγκάζουν τους πολίτες να καταφύγουν σε λύσεις ριζικές, όπως αυτή της μετανάστευσης.

Τα είδη της μετανάστευσης, ωστόσο, διαφέρουν κατά περίπτωση, ανάλογα με τα αίτια προαγωγής τους. Άλλοτε, λοιπόν, άνθρωποι τείνουν να μετακινηθούν “εκούσια“, συχνά για προσωπικούς λόγους, ενώ άλλες φορές υπάρχει η “ακούσια” μετανάστευση που δεν επιτρέπει περιθώρια επιλογής και η μετακίνηση είναι η μοναδική βιώσιμη επιλογή. Ακόμη, διακρίνεται σε “ηπειρωτική“, όταν γίνεται σε χώρες της ίδιας ηπείρου και “υπερπόντια“, όταν γίνεται απ’ τη μία ήπειρο στην άλλη.

Διαφορετική αποτελεί και η περίπτωση των προσφύγων, των οποίων η μετανάστευση διακρίνεται σε “πλήρη” ή “ατελή“, ανάλογα με τη διάρκεια παραμονής τους στη χώρα υποδοχής, την διεκδίκηση ιθαγένειας και την επιθυμία τους να παραμείνουν ως μόνιμοι κάτοικοι.

Το μεταναστευτικό ζήτημα φαίνεται να είναι πανάρχαιο, μιας και οι απαρχές του συναντώνται στην πρώτη γη των ανθρώπων, την Αφρική. O homo sapiens είναι από τη φύση του μετανάστης και μιγάδας. Από τότε οι διάφορες φυλές αναγκάζονταν να μετακινούνται από τόπο σε τόπο με στόχο την επιβίωση.

[widget id=”text-6”]

Εν έτη 2016 το ιστορικό αυτό φαινόμενο δείχνει να τα ταλανίζει ολοένα και περισσότερο την ανθρωπότητα, και κυρίως τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Χιλιάδες μετανάστες παλεύουν για μια καλύτερη ζωή, με αρχικό τόπο προορισμού ιδίως την Ελλάδα. Τα Hot Spot της χώρας μας μοιάζουν ασφυκτικά γεμάτα κι η λίστα για λύσεις ασφυκτικά άδεια.

Σήμερα όσο ποτέ, είναι αδήριτη ανάγκη να σταθούμε έμπρακτα δίπλα στους ανθρώπους αυτούς, όχι με οίκτο μα με προθέσεις αλτρουιστικές και ειλικρινείς. Όχι, δε χρειάζονται τη βοήθεια μας. Οι άνθρωποι αυτοί απέδειξαν με την ίδια τη ζωή τους πώς δε θα το βάλουν κάτω, με ή χωρίς  εμάς.

Μπορούμε όμως, να σταθούμε δίπλα τους, θαυμάζοντας το πάθος τους! 

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο