Ο Τρουντό αποφάσισε: Ο Καναδάς σταματά τις αεροπορικές επιδρομές κατά του ISIS

1016
0
Κοινή χρήση:

O Καναδάς θα σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Isis από τέλη Φεβρουαρίου, αλλά θα αυξήσει τις προσφορές της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή αντ ‘αυτού.

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό, ο οποίος εξελέγη στο αξίωμα από τον Νοέμβριο, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα τελειώσει τις αποστολές βομβαρδισμού στην περιοχή του πολέμου στις 22 Φεβρουαρίου, με έξι μαχητικά αεροσκάφη να αποσύρονται.Ο Καναδάς, ωστόσο, θα κρατήσει δύο αεροπλάνα επιτήρησης στην περιοχή και θα τριπλασιάσει τον αριθμό των στρατιωτών για εκπαίδευση κουρδικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ.

«Σε κάθε αποστολή, πρέπει να κάνεις επιλογές. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Σε αυτήν μας την απόφαση, οδηγηθήκαμε από την επιθυμία μας να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε στην περιοχή και ταυτόχρονα να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Οττάβα ο Καναδός πρωθυπουργός και επεσήμανε πως «οι άνθρωποι που τρομοκρατούνται καθημερινά από το Ισλαμικό Κράτος δεν χρειάζονται την εκδίκησή μας, αλλά τη βοήθειά μας».

«Οι άνθρωποι που τρομοκρατούνται καθημερινά από το Ισλαμικό Κράτος δεν χρειάζονται την εκδίκησή μας, αλλά τη βοήθειά μας».

Η ηγέτης του συντηρητικού κόμματος της αντιπολίτευσης Rona Ambrose κατηγόρησε τη διοίκηση του φιλελευθέρου κόμματος ότι «λαμβάνει ένα επαίσχυντο βήμα προς τα πίσω” από την καταπολέμηση της «μεγαλύτερης απειλής της τρομοκρατίας στον κόσμο.” . Ο Καναδάς ξεκίνησε τον βομβαρδισμό της περιοχής τον Απρίλιο 2015, ενώ οι  Συντηρητικοί ήταν στην εξουσία.

Ο αρχηγός των Φιλελεύθερων είχε υποσχεθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία του το περασμένο έτος να τερματίσει τις αεροπορικές επιδρομές κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Περιέγραψε την απόφαση τη Δευτέρα για να σταματήσει τους βομβαρδισμούς καθώς αυτές δεν έχουν παρά «βραχυπρόθεσμες στρατιωτικές και εδαφικές νίκες” αλλά όχι για “μακροπρόθεσμη σταθερότητα για τις τοπικές κοινότητες».

Πάντως, επισημαίνεται πως η απόφαση του Τρουντό να τερματίσει τις επιδρομές δεν επικροτείται από την κοινή γνώμη, η οποία μετά τα χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι έχει τρομοκρατηθεί αρκετά. Τα δύο τρίτα των Καναδών, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, υποστήριζαν την επέκταση των καναδικών εναέριων επιχειρήσεων. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μετά τις επιθέσεις εξτρεμιστών στην Τζακάρτα και την Μπουρκίνα Φάσο κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 7 Καναδοί πολίτες.

«Ξέρουμε ότι ο Καναδάς είναι πιο ισχυρός, πολύ πιο ισχυρός, από την απειλή που επέβαλε μια συμμορία δολοφόνων που τρομοκρατούν μερικούς από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο. Πείτε μας παλιομοδίτες, αλλά νομίζουμε ότι πρέπει να αποφύγουμε να κάνουμε αυτό ακριβώς που θέλουν οι εχθροί μας να κάνουμε. Θέλουν να μας κάνουν να τους υπερτιμήσουμε, να ενδώσουμε στον φόβο, να επιδοθούμε στο μίσος, να βλέπουμε τον άλλο με καχυποψία και να προδώσουμε τις αρχές μας» είπε ο Τζάστιν Τρουντό.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο