Ψωνίζω, άρα υπάρχω

Δυνατές φωνές, αγενής χαρακτηρισμοί, βίαιες πράξεις, αγανακτισμένα άτομα, εξαγριωμένα πρόσωπα και μια φωτιά που φουντώνει στα μάτια τους. Μια φωτιά που φανερώνει πως θέλουν περισσότερα.

Εξέγερση; Όχι φυσικά. Απλώς ψώνια.

Μετά από την ανακοίνωση της συνεργασίας του οίκου Balmain με τη γνωστή αλυσίδα καταστημάτων H&M επικράτησε στον κόσμο της μόδας αγωνία και ανυπομονησία, ιδίως στους λάτρεις του οίκου καθώς θα είχαν επιτέλους την δυνατότητα να αγοράσουν κάποια κομμάτια του σε χαμηλότερη τιμή.Φυσικά η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη επικράτησε πανδαιμόνιο την προηγούμενη βδομάδα καθώς οι αγοραστές έσπευσαν να αποκτήσουν τα πολυπόθητα ρούχα. Από πολύ νωρίς το πρωί ο κόσμος δημιούργησε τεράστιες ουρές με μοναδικό στόχο ένα κομμάτι από την πολυτελή συλλογή. Ποδοπατήθηκαν, χάλασαν χρόνο και χρήμα όμως… άξιζε. Άξιζε να περιμένουν στην ουρά ώρες και να ξοδέψουν 400€ για ένα ρούχο.

Φυσικά αυτή είναι η τελευταία εικόνα που θα περίμενε να δει κανείς στην Ελλάδα της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης. Την ώρα που τα capital controls επιτρέπουν ανάληψη 420€ εβδομαδιαίως, που η ανεργία έχει φτάσει στα ύψη, που στο επόμενο στενό θα δεις να αγωνίζονται για ένα κομμάτι ψωμί, την ώρα που οι θάλασσες της έχουν γίνει κοιμητήρια. Εκείνη την ώρα κάποιοι περίμεναν έξω από ένα πολυκατάστημα για να προσθέσουν ένα επιπλέον ρούχο στην γκαρνταρόμπα τους. Ένα ρούχο που θα μπορούσε να είναι ο μισθός του γείτονα τους, η σύνταξη ενός ηλικιωμένου, ζεστά ρούχα για τους πρόσφυγες ή και το ιδανικό ποσό για το οποίο θα μπορούσε να εργασθεί ένας νέος. Ένα ρούχο που σε έπεισαν πως το χρειάζεσαι.

Η πλύση εγκεφάλου πέτυχε, η λογική έδωσε τη θέση της στη μόδα και η συνείδηση στην υπερκατανάλωση. Τα χέρια σου είναι γεμάτα με σακούλες από ψώνια, κουρασμένα και ταλαιπωρημένα, δεν βρίσκουν τη δύναμη να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο. Ο μόνος τους στόχος είναι η ικανοποίηση δικών σου σημαντικών αναγκών. Όσο για το μυαλό σου; Μπήκε στο λαβύρινθο των διαφημίσεων, της μόδας, της ελίτ, του καταναλωτισμού. Όμως δεν είδε την επιγραφή ΠΡΟΣΟΧΗ στην είσοδο. Προσοχή θα γίνεις το πιόνι μας. Προσοχή θα αγοράζεις ότι εμείς θέλουμε. Προσοχή θα χαθείς!

Όσο η υπερκατανάλωση έχει θέση στην Ελλάδα του 2015, όσο ράφια πολυκαταστημάτων με ρούχα αξίας 400€ αδειάζουν μέσα σε λίγα λεπτά και οι σακούλες με πράγματα που ουσιαστικά δεν έχεις ανάγκη αυξάνονται, τόσο η ελπίδα διαφυγής από την ανθρωπιστική κρίση απομακρύνεται. Πρέπει τελικά να κατανοήσουμε πως κάποιοι ζουν για να αγοράζουν την ώρα που κάποιοι άλλοι αγωνίζονται για να ζήσουν.

Ένα κομμάτι λοιπόν Balmain X είναι αναγκαίο και απαραίτητο τη σημερινή εποχή. Πρέπει να αγωνισθείς για να το αποκτήσεις, για να τους δώσεις τα χρήματα σου. Μόνο που κάπου εκεί ξέχασες και την αξιοπρέπεια σου.Τελικά κατάφεραν να σε πείσουν πως το προνόμιο των λίγων μπορεί επιτέλους να γίνει επιλογή των πολλών. Κατά πόσο όμως πρέπει να θεωρούμε προνόμιο την απόκτηση αγαθών και όχι την ενσυνείδητη επιλογή και την κατοχή κριτικής σκέψης;

Δεν έχουν όλα τα πράγματα τιμή. Μπορείς  να αναγνωρίσεις την αξία τους;

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο