Pray for Humanity

Από τις 13-11-15 έχουν γραφτεί εκατοντάδες άρθρα – αναλύσεις από ειδήμονες και μη για την τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Γαλλίας λίγους μήνες μετά την επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo , που έθεσε την Ευρώπη ξανά σε θέση εκτάκτου ανάγκης.
Αν και το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει δεν είναι μικρό οι ειδήσεις σχετικά με το ζήτημα συνεχίζουν να κατακλύζουν τα ΜΜΕ, επισημαίνοντας την σημασίας του. Ο αριθμός των θυμάτων που ανυποψίαστοι διασκέδαζαν είναι εξαιρετικά  μεγάλος και μόνο θλίψη μπορεί να προκαλεί .Οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος που κατόπιν ανέλαβε την ευθύνη πραγματοποιήθηκαν στο θέατρο Μπατακλάν όπου σκοτώθηκαν περίπου 100 άτομα , έξω από το γήπεδο Stade de France, όπου ήταν  σε εξέλιξη φιλικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Γερμανίας και της Γαλλίας, τον οποίο παρακολουθούσαν ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, καθώς επίσης σε άλλα τέσσερα σημεία του Παρισιού. Όσο για τους δράστες, στην πλειοψηφία ήταν Γάλλοι και Βέλγοι υπήκοοι.

Η απάντηση της Γαλλίας στις τρομοκρατικές επιθέσεις  ήταν άμεση και σαφής ,από την επομένη  πραγματοποίησε τους πιο σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στα στρατόπεδα εκπαίδευσης και στις αποθήκες όπλων των Τζιχαντιστών στη Ράκα της Ανατολικής Συρίας. Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν με στόχους δεκάδες φορτηγά που μετέφεραν λαθραία πετρέλαιο από κοιτάσματα που ελέγχει το «Ισλαμικό Κράτος», σε μια προφανή προσπάθεια «αποστράγγισης» μιας εκ των πρωταρχικών πηγών χρηματοδότησης των Τζιχαντιστών .Ταυτόχρονα ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει να εξαγγείλει τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού κράτους με κάθε ευκαιρία ενώ επιζητεί την σύμπραξη των ηγετών των μεγάλων δυνάμεων Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν στην μάχη κατά της τρομοκρατίας . Μάλιστα Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη προ επίρρωσιν της συμφωνίας με την Γαλλία βομβάρδισαν για πρώτη φορά εκατοντάδες βυτιοφόρα με τα οποία το Ισλαμικό Κράτος μεταφέρει το πετρέλαιο που παράγει λαθραία στην Συρία. Ενώ η Ρωσία από την πλευρά της έχει προβεί σε ανάλογες επιθέσεις , ισχυριζόμενη ότι το Ισλαμικό κράτος μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες  καταστροφές και πρέπει να διαλυθεί άμεσα.

Το μεγαλύτερο  ερώτημα της επόμενης ημέρας ωστόσο  είναι πως θα αντιδράσει μακροπρόθεσμα η Ευρώπη σχετικά με τα ζητήματα τρομοκρατίας και ποια ζητήματα διεθνούς πολιτικής θα επαναπροσδιοριστούν και θα μεταβληθούν. Ειδικότερα παρακολουθούμε μια επιθυμία να ενταθούν οι έλεγχοι ή ακόμη και να  κλείσουν τα σύνορα ώστε να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας, κάτι που  θα οδηγήσει στην κατάρρευσή της συμφωνίας του Σέγκεν ,που είχε θεσπιστεί με στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που την υπέγραψαν. Παράλληλα δυστυχώς καθίσταται σαφές πως ελλοχεύει  ο κίνδυνος ανόδου κομμάτων με εξτρεμιστική ιδεολογία  περισσότερο από ποτέ. Ήδη υπάρχουν δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας ότι οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες είναι πιθανόν επικίνδυνοι και αρά δεν πρέπει να εισέρχονται στην Δύση. Καλλιεργώντας ένα κλίμα ισλαμοφοβίας στην Ε.Ε όπου διαμένει πλήθος Μουσουλμάνων. Καθίσταται σαφές ότι η ασφάλεια των κρατών είναι αδιαπραγμάτευτη ωστόσο η πορεία προς την απομόνωση δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα .

Επιπλέον ο κίνδυνος, επαναπροσδιορίζει την σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας αφού επιδιώκει την βοήθεια της , ωστόσο σε αυτή την περίπτωση τα εμπάργκο που έχουν τεθεί κατά της θα πρέπει να αρθούν και  πιθανόν θύμα αυτής της ενέργειας θα είναι η Ουκρανία. Εξίσου σημαντική είναι και η στάση που θα κρατήσει η Τουρκία η οποία λόγω της γεωγραφικής της θέσης μπορεί να προβεί σε χερσαίες επιθέσεις με ευκολία αφού υπάρχουν ήδη στρατιωτικές βάσεις και ο ανεφοδιασμός θα είναι εύκολος. Τα δύο αυτά κράτη έχουν ρόλους κλειδιά και η μεταξύ τους διαμάχη καθιστά τα σχέδιο ενοποίησης αρκετά αμφίρροπο και δύσκολα εφαρμόσιμο Τέλος η θέση της Ευρώπης κατά του Άσσαντ  έχει υπάρξει εξαιρετικά σκληρή στο παρελθόν ενδέχεται  να μεταβληθεί αφού μπορεί να πολεμήσει το Ισλαμικό κράτος άμεσα.

 

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο