ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Matt Damon

Σαν σήμερα, γεννήθηκε το 1970, ο Αμερικανός ηθοποιός και σεναριογράφος, Matt Damon.

Ο Matt Damon γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κέμπριτζ, της Μασαχουσέτης. Ήταν στενός φίλος με τον ηθοποιό Ben Afleck. Αποφοίτησε από το “Εναλλακτικό Σχολείο” και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Harvard, χωρίς όμως ποτέ να τις ολοκληρώσει. Τα μαθητικά του χρόνια χαρακτηρίζοντα από τα μοναχικά αισθήματα του Damon, εξαιτίας της μη αποδοχής του από τις ομάδες των συνομιλίκων του.

Ο Ντέιμον έκανε το ντεμπούτο του σε ταινία το 1988, όταν ήταν δεκαοχτώ, με μία μόνο γραμμή διαλόγου στη ρομαντική κωμωδία Mystic Pizza. Ακολούθησαν πολλές ακόμα θυσίες και προσπάθειες, επιτυχημένες και αποτυχημένες, ώσπου να καθιερωθεί ο ίδιος ως ένας ικανός και ταλαντούχος ηθοποιός. Η συμμετοχή του στο “Τμήμα του θάρρους”, το 1996, τον ανάγκασε να χάσει σε 100 μέρες 18 κιλά.

It's better to be a fake somebody, than a real nobody.

Το 1998 κέρδισε μαζί με τον Μπεν Άφλεκ το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου και τη Χρυσή σφαίρα καλύτερου σεναρίου για την ταινία Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ, ενώ ήταν υποψήφιος και για το Όσκαρ και για τη Χρυσή Σφαίρα α’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του ως Γουίλ Χάντινγκ στην εν λόγω ταινία. Έχει προταθεί επίσης για το Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Ανίκητος (Invictus) καθώς και για τη Χρυσή Σφαίρα για το ρόλο του στην ταινία Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ (The Talented Mr. Ripley).

Άλλες ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε είναι: Η Διάσωση του Στρατιώτη ΡάιανΗ Συμμορία των ΈντεκαΗ Συμμορία των Δώδεκα και Η Συμμορία των ΔεκατριώνΧωρίς ΤαυτότηταΣτη Σκιά των ΚατασκόπωνΤο Τελεσίγραφο του ΜπορνΣιριάναΟ ΚαθοδηγητήςΟ ΠληροφοριοδότηςContagion και Μνημείων Άνδρες.

Σημαντικό είναι και το ανθρωπιστικό έργο του Damon, καθώς υπήρξε ο ιδρυτής του H2O Africa Foundation, του φιλανθρωπικού σκέλους της εκστρατείας Running the Sahara, η οποία συγχωνεύθηκε με την WaterPartners για να δημιουργήσουν την Water.org τον Ιούλιο του 2009. Αυτός, μαζί με τους Τζορτζ Κλούνεϊ, Μπραντ Πιτ, Ντον Τσιντλ, Pressman Πρέσμαν , και Τζέρι Γουάιντραουμπ, είναι ένας από τους ιδρυτές του Not On Our Watch Project, μίας οργάνωσης που εστιάζει στην παγκόσμια περίθαλψη και στους πόρους για να σταματήσει και να αποτρέψει μαζικές θηριωδίες όπως στο Νταρφούρ, ενώ αμέτρητες είναι οι συμμετοχές του σε άλλες ποικίλες ανθρωπιστικές δραστηριότητες.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο