Ντύσου και εσύ πρόσφυγας

Μπορείς και εσύ να γίνεις πρόσφυγας! Να αφήσεις το σπίτι και όλα τα υπάρχοντα σου, την καθημερινότητα από την οποία σε ξερίζωσαν βίαια χωρίς να σου δώσουν άλλη επιλογή, να πετάξεις τους κόπους μια ζωής και να ξεκινήσεις από το απόλυτο μηδέν χωρίς καν να είσαι σίγουρος πως θα φτάσεις στο ένα. Να πάρεις την οικογένεια σου, να σηκώσεις το συναισθηματικό φορτίο της προσφυγιάς, του θανάτου και της απελπισίας και να κάνεις τη βάρκα που σε μεταφέρει λίγο πιο βαριά. Θα ήθελες να το αφήσεις πίσω όμως η ελπίδα τρεμοπαίζει μαζί με τη ζωή σου, με τις ζωές σας. Ελπίζεις μόνο να φτάσεις σε μια ξένη χώρα ζωντανός καθώς γνωρίζεις πολύ καλά πως αυτό το παραμύθι δεν έχει αίσιο τέλος αλλά μόνο διδάγματα, διδάγματα για λίγους.
Και όλα αυτά μπορείς να τα κάνεις μόνο με 24 ευρώ !(και μετά σου λένε πως δεν υπάρχουν ευκαιρίες πια)

Στον ιταλικό κατάλογο της Amazon την προηγούμενη βδομάδα λοιπόν ανέβηκε μια αγγελία αποκριάτικης στολής «μικρού πρόσφυγα» με αντίτιμο από 24 έως 36 ευρώ. Μάλιστα η στολή αποτελούταν από ένα φόρεμα για το μικρό κορίτσι και ένα πουκάμισο σε συνδυασμό με παντελόνι τουλάχιστον δύο νούμερο μεγαλύτερο για το αγόρι και φυσικά δύο μικρές βαλίτσες οι οποίες θα ήταν παράλογο να λείπουν. (Γιατί αν δεν ακολουθήσουμε την μόδα της δεκαετίας του ’40 όντας πρόσφυγες πότε θα την ακολουθήσουμε εξάλλου;). Η συγκεκριμένη στολή αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα μετά από καταγγελίες και σφοδρές αντιδράσεις όμως συνεχίζει να πωλείται σε άλλες αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μόνο η σκέψη λοιπόν αυτών των ατόμων με τρομοκρατεί και αυτή η τρομοκρατία μπορεί να μην έχει άμεσα θύματα αλλά προκαλεί σίγουρα την αναπαραγωγή “εκτελεστών”. Ρηχών συναισθηματικών ατόμων που αδιαφορούν για την πραγματική κατάσταση και ενεργούν για ακόμα μια φορά με γνώμονα το ατομικό κέρδος. Οι κυβερνήσεις βγάζουν χρήματα από τους μετανάστες, οι λαθρέμποροι το ίδιο, γιατί να μην βγάλουν λοιπόν και οι επιχειρηματίες;

Θα σου πω εγώ γιατί. Γιατί πρέπει κάποτε να αντιληφθούμε από που προέρχεται το κέρδος και με βάση αυτό να το αξιολογούμε, να θέσουμε σε κατώτερη θέση την αξία του χρήματος από αυτή της ηθικής και να κατανοήσουμε πως αυτά τα δύο δεν είναι αλληλένδετα, δεν ταυτίζονται. Δεν σου λέω να μπεις στη θέση τους, θα ήταν εξάλλου το μεγαλύτερο επίτευγμα σου σε μια τέτοια κοινωνία και ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι ακόμα που έχουν αυτό το συναισθηματικό πλεονέκτημα, δεν σου λέω να ζήσεις το δράμα αυτών των ανθρώπων όμως αν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στο  να παραμείνεις απλώς θεατής και στο να “πουλάς εισιτήρια” σε παρακαλώ ας είσαι ο πρώτος. Σε μια κοινωνία που οι αξίες παίζουν μόνο στις διαφημίσεις του “δράματος” δεν μπορείς να ελπίζεις και πολλά. Αν λοιπόν δεν μπορείς να σωπάσεις και να ακούσεις, ας παραμείνεις τουλάχιστον αμέτοχος επιφέροντας κακό μόνο στον ίδιο σου τον εαυτό.

Αλλά στην τελική ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια αποκριάτικη στολή και στην πραγματική σου ενδυμασία, ανάμεσα σε ένα ξέφρενο καρναβάλι και στους πραγματικούς μασκαράδες εκεί έξω, ανάμεσα σε ένα κύμα χαράς και στα ταραχώδη κύματα που σε πνίγουν;

Ας μην χρειαστεί ποτέ να παλέψεις με τα κύματα για μια γουλιά νερό…

Από την άλλη πλευρά βέβαια θα μπορούσες να παραμείνεις άνθρωπος αλλά αυτό είναι δύσκολο. Αν όχι η πράξη πλέον τότε η σκέψη θα έπρεπε να χαρακτηρίζει τον καθένα και από το συγκεκριμένο εγχείρημα δυστυχώς για ακόμα μια φορά η κρίση μας δεν είναι σε θέση να εντοπίσει τίποτα θετικό.

Ντύσου και εσύ πρόσφυγας λοιπόν και βγάλε τη στολή του ανθρώπου, βαραίνει πολύ…!

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο