Τι είναι η Πρωταπριλιά εκτός από έθιμο με αθώα ψέματα;

Όλοι γνωρίζουμε πως κάθε 1η του Απρίλη αναβιώνει το παγκόσμιο παιγνιώδες έθιμο με τα αθώα ψέματα.

Το έθιμο αυτό φαίνεται πως ξεκίνησε από τη Δύση, ενώ πιο συγκεκριμένα οι ρίζες του εμφανίζονται στους αρχαίους Κέλτες, οι οποίοι συνήθισαν την Πρωταπριλιά που άνοιγε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα. Βέβαια, τις περισσότερες φορές γύριζαν χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα, όμως οι ψεύτικες ιστορίες τους για μεγάλα ψάρια έδιναν κι έπαιρναν.

Όσον αφορά την Ελλάδα το έθιμο πρέπει να ήταν γνωστό από την εποχή των Σταυροφοριών. Η συνήθεια να λένε ψέματα δεν είναι άγνωστη -ούτε- στην Ελλάδα του παρελθόντος. Μάλιστα, αποτελεί, όπως υποστηρίζει ο λαογράφος Γεώργιος Μέγας, συνήθη μηχανισμό στην προσπάθεια εξασφάλισης της επιτυχίας μιας μαγικής ενέργειας ή ενός δύσκολου έργου, λόγω της αντίληψης ότι η ψευδολογία ξεγελά και εμποδίζει τις βλαπτικές δυνάμεις. Το ψέμα, λοιπόν, της Πρωταπριλιάς είναι «ένα σκόπιμο ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την αγροτική παραγωγή», σύμφωνα με το λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο.

Πέραν όμως των παραπάνω η Πρωταπριλιά είναι σημαντική ημερομηνία για τους γειτονικούς μας φίλους, τους Κύπριους. Το 1955 οι Ελληνοκύπριοι ξεσηκώθηκαν με στόχο να αποτινάξουν τον βρετανικό ζυγό, και φυσικά να επιτύχουν την «Ένωσιν» με τη μητέρα-πατρίδα Ελλάδα. Ο αγώνας τους έληξε με τις «Συμφωνίες Λονδίνου – Ζυρίχης» (19 Φεβρουαρίου 1959), βάσει των οποίων η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος.

Ο αγώνας ξεκίνησε, όπως προαναφέρθηκε, τις βραδινές ώρες της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου 1955, με επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια, αστυνομικούς σταθμούς, τον ραδιοσταθμό και σε βρετανικό στρατόπεδο της Αμμοχώστου.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, στο στόχαστρο της ΕΟΚΑ βρέθηκαν εκτός από τους Άγγλους δυνάστες, οι Ελληνοκύπριοι συνεργάτες τους, οι Τουρκοκύπριοι της οργάνωσης «Ταξίμ» που επιζητούσαν «ένωση» της Κύπρου με την Τουρκία, αλλά και μέλη του ΑΚΕΛ, που οι «εθνικόφρονες» της ΕΟΚΑ τούς κατηγορούσαν ως συνεργάτες των Άγγλων.

Παρά την δεδομένη αιματοχυσία και τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν (Καραολής, Δημητρίου, Παλληκαρίδης, Αυξεντίου κ.ά), ο στόχος της «Ένωσης» δεν επιτεύχθηκε. Με τις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης,  η Κύπρος έγινε ανεξάρτητο κράτος την 1η Οκτωβρίου 1960.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο