Προκαταβολή φόρου: η τελευταία «ανάσα» της κυβέρνησης.

Με το TAXISnet να ανοίγει τη Δευτέρα 21 Μαρτίου επιχειρήσεις, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να αντιμετωπίσουν για δεύτερη χρονιά το μέτρο της προκαταβολής φόρου. Το ποσοστό προκαταβολής φέτος αυξάνεται από πέρσι και του χρόνου θα φτάσει το μέγιστο, (100 % επί των φορολογούμενων εσόδων/κερδών). Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, και δημιουργίας εντυπωσιασμών που τρομοκρατούν, η προκαταβολή φόρου αφαιρείται από την προηγούμενη χρονιά. Οι παραπάνω κατηγορίες φορολογούμενων φέτος θα πληρώσουν : φόρους για τα φορολογητέα εισοδήματα τους το 2015, μείον την προκαταβολή που κλήθηκαν να πληρώσουν πέρσι, επιπλέον προκαταβολή φόρου (75% επί των φετινών φορολογούμενων εσόδων/κερδών) για το 2016 (η οποία όμως θα αφαιρεθεί από την φορολογική δήλωση τους του χρόνου).

Με την προκαταβολή φόρου να επιστρέφεται κάθε χρονιά επί της ουσίας έχουμε ένα σύστημα όπου το ελληνικό δημόσιο από το 2017 και έπειτα θα φορολογεί τα προβλεπόμενα έσοδα μίας επιχείρησης και ενός ελεύθερου επαγγελματία για τον τρέχοντα χρόνο. Το μεγάλο όφελος όμως βρίσκεται στο μεταβατικό στάδιο το οποίο διανύουμε, αφού εν τω μεταξύ το εφεύρημα αυτό εξασφαλίζει για την κυβέρνηση φόρους ενός επιπλέον έτους για την τριετία 2014-2016.

Το ελληνικό δημόσιο συνεχίζει να ζει με δανεικά από το «μέλλον», εις βάρος των πολιτών του. Επί δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσεις δανείζονταν από το εξωτερικό δημιουργώντας το σημερινό δυσβάσταχτο χρέος για τη χώρα, που την γονάτισε όταν ξέσπασε η Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008, και σήμερα εξακολουθεί να παίρνει μία ακόμα ανάσα από την τσέπη των φορολογούμενων. Το πρώτο δάνειο φυσικά πληρώνεται, και μάλιστα με βαρύ αντίτιμο. Τι πρόκειται να γίνει με το μικρό «δάνειο» αυτής της τριετίας;

Μπορεί και τίποτα. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα καλό κόλπο που δίνει παράταση χρόνου στην οικονομία και βοηθά την κυβέρνηση στην εξυπηρέτηση του χρέους και των λοιπών υποχρεώσεων της. Κρύβει όμως και κινδύνους. Το αντίτιμο που ήδη πληρώνουν από πέρσι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα είναι η ρευστότητα. Η «μαγική» αυτή έννοια που εξηγεί την πτώση της αγοράς, και δικαιολογεί τις επαναλαμβανόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών για να σωθούν και να μπορέσουν να διοχετεύσουν χρήμα στην αγορά μέσω δανείων. Μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη χωρίς ρευστότητα;

Σε περίπτωση συνέχειας της ύφεσης στην οικονομία από το 2017 και μετά, το μέτρο όχι μόνο πρόκειται να μην αποδώσει αλλά θα δημιουργήσει ένα επιπλέον χρέος για το ελληνικό δημόσιο, αυτό της υποχρέωσης επιστροφής φόρου στις επιχειρήσεις. Γιατί αν μία επιχείρηση παρουσιάζει συνεχόμενη μείωση εσόδων/κερδών τα εκκαθαριστικά της θα βγαίνουν κατά κανόνα πιστωτικά. Δυστυχώς το μέτρο της προκαταβολής φόρου υποσκάπτει από μόνο του την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, και κατά συνέπεια της ελληνικής οικονομίας.

Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, το ελληνικό κράτος θα βρεθεί με έναν ακόμα «δανειστή», αλλά και χωρίς εισοδήματα από φόρους. Η μόνη λύση τότε θα είναι μία αύξηση της φορολογίας για μία ακόμα «ανάσα» εν αναμονή της ανάπτυξης.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο