H πολιτική κατάσταση στη γειτονική Fyrom ύστερα από τα τελευταία γεγονότα
Ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις στο γειτονικό κράτος της Fyrom με την εισβολή στο κοινοβούλιο της χώρας από οπαδούς του VMRO-DPMNE βρήκα αφορμή για μία νέα συνέντευξη από τον δημοσιογράφο Bojan Stojkovski.
O Bojan εργάζεται ως δημοσιογράφος-πολιτικός αναλυτής στο συγκρότημα τύπου της MAKFEX και είναι ο πλέον αρμόδιος να μιλήσει για την κατάσταση που επικρατεί διότι ζει και εργάζεται στην πόλη των Σκοπίων όπου λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα, και λόγω του επαγγέλματος βρίσκεται κοντά στις εξελίξεις.
Bojan ποιοι ήταν αυτοί που μπήκανε παράνομα στο κοινοβούλιο και για ποιο λόγο προχώρησαν σε αυτή την κίνηση;
Αρχικά, αυτοί που εισέβαλαν στο κοινοβούλιο είναι εθνικιστές που βρίσκονται κοντά στο κυβερνών συντηρητικό κόμμα VMRO-DPMNE και η πράξη αυτή συνέβη σύντομα αφού οι σοσιαλδημοκράτες μαζί με τα αλβανικά κόμματα εξέλεξαν πρόεδρο του κοινοβούλιο τον Αλβανό πολιτικό Talat Xhaferi. Μεταξύ εκείνων που εισήλθαν βίαια στο κοινοβούλιο, μερικοί είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εδώ γράφουν ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν επίσης γνωστοί εγκληματίες, πρώην ποινικοί κρατούμενοι μερικοί μάλιστα είχαν καταδικαστεί για δολοφονίες, αλλά στην υπάρχουσα κατάσταση χρησιμοποιήθηκαν για να εκφοβίσουν και να νικήσουν την αντιπολίτευση (Socialdemorats) και τα Αλβανικά κόμματα. Ο ηγέτης ενός αλβανικού κόμματος που ονομάζεται «Συμμαχία για τους Αλβανούς», χτυπήθηκε πολύ άσχημα, αλλά τώρα βρίσκεται σε νοσοκομείο και αναρρώνει. Επίσης ο ηγέτης του SDSM Ζόραν Ζάεφ γρονθοκοπήθηκε άσχημα. Η κατάσταση θυμίζει τον εμφύλιο πόλεμο στην Αλβανία το 1997 όπου το καθεστώς είχε χρησιμοποιήσει ποινικούς κρατούμενους σαν μέσο καταστολής.
Ποια είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Η.Π.Α σε αυτή την ευαίσθητη πολιτική κατάσταση;
Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε και των ΗΠΑ ανέφεραν πρόσφατα ότι υποστηρίζουν την επιλογή του νέου βουλευτή, παρόλο που η επιλογή του αμφισβητείται τώρα από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE και σήμερα δεν τον επιτρέπουν να εισέλθει στο Κοινοβούλιο και να πραγματοποιήσει την κοινοβουλευτική συνεδρίαση. Οι Η.Π.Α θεωρεί ως βασικό τοποτηρητή των συμφερόντων της στα Δυτικά Βαλκάνια την Αλβανία και σε όποια κράτη υπάρχει την Αλβανική μειονότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την άλλη έχει σε ενταξιακό καθεστώς τη χώρα της FYROM οπότε προωθεί την πολιτική ομαλότητα στην χώρα.
Ποια είναι η στάση της Ρωσίας σε αυτή την πολιτική κατάσταση;
Όσον αφορά τη ρωσική επιρροή, η Ρωσία άρχισε να παρεμβαίνει στην πολιτική κατάσταση όταν αισθάνθηκε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει βίαιη και υποστηρίζει ανοιχτά το συντηρητικό κόμμα VMRO-DPMNE, αλλά τώρα μετά τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, η Μόσχα σιωπά και δεν έχει σχολιάσει πολύ το πολιτικό τοπίο. Νομίζω ότι ο λαός της FYROM γενικά, προτιμά την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ και μόνο οι εθνικιστές υποστηρίζουν την άποψη ότι η Ρωσία είναι φίλος της FYROM, αν και σε όλη την ιστορία αυτό δεν συμβαίνει γιατί η Ρωσία ουδέποτε έκανε κάτι συγκεκριμένο για τη FYROM και τον λαό της.
[widget id=”text-6″]
Tι συμβαίνει με το θέμα της ονομασίας;
Το κυβερνών κόμμα συνδέει τώρα το ζήτημα του ονόματος με την πολιτική κρίση στη χώρα, δηλώνοντας επίσης ότι μόλις οι σοσιαλδημοκράτες και τα αλβανικά κόμματα σχηματίσουν κυβέρνηση, θα προσπαθήσουν επίσης να αλλάξουν το όνομα της χώρας (που δεν γίνεται διότι αν θέλουν να το κάνουν πρώτα, θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ελλάδα και στη συνέχεια να διενεργήσουν δημοψήφισμα στο οποίο ο πληθυσμός θα ψηφίσει εάν είναι υπέρ της αλλαγής του ονόματος ή όχι). Είναι μια προπαγάνδα μέσω της οποίας το κόμμα του Γκρουέφσκι προσπαθεί να πιέσει, ότι ο κύριος στόχος της νέας κυβέρνησης στη χώρα είναι στην πραγματικότητα να αλλάξει το όνομα της χώρας κάτι που βέβαια δεν ισχύει καθώς ποτέ τα Αλβανικά κόμματα και το SDSM δεν ασχολήθηκαν με αυτό το ζήτημα το οποίο το έχουν τελευταίο στην ατζέντα προβλημάτων καθώς θεωρούν πως η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει σοβαρότερα ζητήματα.
Kαι μία τελευταία ερώτηση ποια είναι η κυριότερη κατηγορία του VMRO-DPMNE απέναντι στο SDSM;
Το VMRO-DPMNE κατηγορεί τους σοσιαλδημοκράτες και τα αλβανικά κόμματα ότι θέλουν να χωρίσουν τη Μακεδονία και να την κάνουν σαν τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη (στην Βοσνία Ερζεγοβίνη υπάρχουν τρεις εθνοτικές χώρες και η καθεμία έχει το δικό της μέρος της χώρας). Αλλά αυτή είναι άλλη μία ψευδής κατηγορία, διότι όταν το VMRO-DPMNE βρισκόταν στην εξουσία (τα τελευταία 10 χρόνια) σχημάτιζαν πάντα μια κυβέρνηση μαζί με τα αλβανικά κόμματα και αυτό δεν ήταν πρόβλημα γι ‘αυτούς τότε (τρανό παράδειγμα ο πρόεδρος της βουλής Ταλάτ Τζαφέρι είχε χρηματίσει υπουργός άμυνας).
Το βασικό ζήτημα τώρα είναι ότι τα στελέχη στο VMRO-DPMNE γνωρίζουν ότι εάν χάσουν την εξουσία τους, δεν θα είναι σε θέση να αποφύγουν αυτό που έρχεται έπειτα, πολλές δίκες για διαφθορά εναντίον των αντιπροσώπων τους (συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Gruevski και διαφόρων υπουργών από το κόμμα του). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουν να φανεί ότι η FYROM βρίσκεται στο χείλος ενός εμφυλίου πολέμου (ή όπως λένε πόλεμος μεταξύ Σκοπιανών και Αλβανών), έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως οι σωτήρες της χώρας και ως πατριώτες που θα υπερασπιστούν τον σκοπιανό άνθρωπο.