Μετά την ήττα του Bernie Sanders, ο Trump πιο κοντά στην νίκη από ποτέ

Μετά τα χθεσινά αποτελέσματα των primaries των Δημοκρατικών της Super Tuesday όπου οι Πολιτείες της Florida, Missouri, Ohio, και Illinois αποφάσισαν να δώσουν την εμπιστοσύνη τους στην Hillary Clinton αντί του προοδευτικού Bernie Sanders,ο φόβος και ο τρόμος για την ολοκληρωτική «κατάκτηση» της Αμερικής από τον Donald Trump αυξάνεται ραγδαία.

Στην Ελλάδα η ειδησιογραφία σχετικά με τις Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές περιορίζεται στην αναπαραγωγή  μεταφρασμένων(-Google translate) κειμένων του CNN και της Huffingpost που έχουν μη αντικειμενικό περιεχόμενο αποκλειστικά για την Hillary. Προσωπικά, πιστεύω ότι οφείλω ως αρθρογράφος που εκφράζει τα πράγματα και τις καταστάσεις από το πρίσμα των νέων, απεγκλωβισμένη από την οποιαδήποτε λογοκρισία,  να σκιαγραφήσω ελαφρώς τον αντίπαλο της Clinton για το χρίσμα των Δημοκρατικών(- τον πλέον  άγνωστο στους Έλληνες) Bernie Sanders και να κάνω μια τοποθέτηση για το τι μπορεί να επιφέρει η χθεσινοβραδινή ήττα του.

Ο Sen. Bernie Sanders του Vermont αποτέλεσε την έμπνευση για πολλούς νέους-ες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ο άνθρωπος που έθεσε στο τραπέζι ζητήματα που δεν είχαν τεθεί ποτέ στην Αμερική. Ο ίδιος έχοντας ένα άψογο ιστορικό στην πολιτική σκηνή από την περίοδο του ακτιβισμού του για τα civil rights το ’60 μέχρι ακόμα και την καταψήφιση του πολέμου στο Ιράκ έφερε έναν αέρα προόδου σε μια πολιτικά φτωχή χώρα.  Μίλησε για δωρεάν παιδεία, για δωρεάν υγειά, για δημιουργία δίκαιου φορολογικού συστήματος, για απεγκλωβισμό της πολιτικής από την επιρροή της Wallstreet. Για πρώτη φορά  μετά από δεκαετίες υπήρξε μια ηχηρή αφύπνιση των νέων, των φοιτητών και ανθρώπων που είχαν γυρίσει την πλάτη τους στο πολιτικό σύστημα (-χαρακτηριστικό είναι ότι στις ηλικίες 18-24 είχε 86% έναντι της αντιπάλου του). Τα mainstream media της Αμερικής τον πολέμησαν ως κανέναν άλλον. Ακόμα και ο Trump δεν έχει δεχτεί αντίστοιχο πόλεμο. Τους τελευταίους μήνες τον πολέμησαν αδίστακτα για να εγκαθιδρύσουν την Hillary ως την πλέον κατάλληλη για Πρόεδρo και εν τέλει το κατάφεραν.  Παρά τον μεγάλο πόλεμο που δέχτηκε όμως ο Sanders κατάφερε να εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους τόσο εντός όσο και εκτός της Αμερικής. Άνθρωποι που πίστεψαν ότι μπορεί να υπάρξει μια επανάσταση σε μια χώρα που δεν διοικείται από τους πολιτικούς αλλά από τις μεγάλες τράπεζες.

Πως μπορούν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν ανοίξει τους ορίζοντες τους και απαιτούν ένα κράτος που θα εργάζεται για τους πολίτες και όχι τις τράπεζες, ένα κράτος δικαίου, ένα κοινωνικό κράτος, ένα κράτος στα πρότυπα των σοσιαλδημοκρατικών βόρειων χωρών να  συμβιβαστούν με τα ελάχιστα που πιθανόν να προσφέρει η Hillary? Μια γυναίκα που αν και λέει ότι εκπροσωπεί τον μέσο Αμερικανό(-Fighting for us, είναι το σύνθημα της καμπάνιας της) λαμβάνει εκατομμύρια δολάρια από endorsements από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αμερικής(πχ Goldman Sachs), υπεύθυνες για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και την σταδιακή εξαφάνιση της μέσης  τάξης? Μια γυναίκα που έχει ένα αμφιλεγόμενο πολιτικό βιογραφικό(- κατά του γάμου των ομοφυλόφιλων, υπέρ του πολέμου στο Ιράκ, υπέρ των bailouts μεγάλων εταιρειών κτλ κτλ). Μία πολιτικό που ποτέ δεν έκανε την αρχή για μια αλλαγή, απλά ακολουθούσε τις εξελίξεις. Κουβαλάει ένα brand name ικανό να την κάνει να ανέβει διαγράφοντας τον αντισυστημικό Bernie, αλλά  ικανό να την κάνει και μια από τις πιο μισητές πολιτικούς στην ιστορία της Αμερικής.

Η απάντηση είναι μια, όχι, αυτός ο κόσμος δεν θα συμβιβαστεί. Απλά θα γυρίσει την πλάτη του σε ένα πολιτικό σύστημα που τον απογοήτευσε για ακόμη μια φορά.  Όσοι αποφασίσουν μπροστά στον τρόμο μιας Προεδρίας του Trump να στηρίξουν την Hillary θα είναι αρκετοί? Θα είναι αρκετοί για να αντισταθμίσουν και να υπερνικήσουν το οργισμένο πλήθος που ακολουθεί τυφλά τον πιθανό υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος? Αυτό θα το δείξει μόνο ο χρόνος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον βρισκόμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο. Οι ακροδεξιές δυνάμεις κατακλύζουν μια προς μια τις χώρες στην Ευρώπη. Ας ελπίσουμε ότι τα παιχνίδια εξουσίας εντός του Δημοκρατικού κόμματος δεν μας οδηγήσουν στην ανάδειξη του Trump στην Αμερική.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο