3η Πανευρωπαϊκή Διαδρομή Κωδωνοφόρων

Κοινή χρήση:

arkoudes edessa

Κυριακή Τελώνου & Φαρισαίου χθες και παραγματοποιήθηκε και φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Πανευρωπαϊκή Διαδρομή Κωδωνοφόρων. Ο καλός καιρός βοήθησε να κατέβουν πολλοί συμπολίτες μας στον Λευκό Πύργο, όπου ήταν το σημείο συνάντησης, και να συμμετάσχουν στη γιορτή που σήμανε την αρχή των Καρναβαλιών.

Την εκδήλωση άνοιξε χορευτικό από την Έδεσσα. Άντρες ντυμένοι αρκούδες με κουδούνια δεμένα στη μέση τους διέσχισαν τη Λεωφόρο Νίκης χορεύοντας, κάνοντας πειράγματα στους περαστικούς και μεταξύ τους, πίνοντας τσίπουρο και ρετσίνα, λόγω ημέρας. Ήταν, όμως, υπό τα άγρυπνα βλέμματα του “αρκουδιάρη” που τους επανέφερε στην τάξη. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπου χόρεψαν υπό τους ήχους των χάλκινων.

Ακολούθησε χορευτικό από το Λόζοβικ της Σερβίας. Άντρες και παιδιά ντυμένοι με δέρματα κατσίκας και φορώντας μάσκες με κέρατα τράγου ευχήθηκαν υγεία και ευφορία των καρπών της γης ενώ πηδούσαν πάνω από μία ψεύτικη φωτιά. Ήταν, πραγματικά, το χορευτικό που έκλεψε την παράσταση με τις ευχές του, τον χορό του και τα τεράστια κουδούνια που φορούσαν οι χορευτές του.

Συμμετείχαν επίσης χορευτικά από την Αγία Βαρβάρα Βουλγαρίας, κάνοντας αναπαράσταση ενός παραδοσιακού γάμου, και από το Λιβάδι Ολύμπου ευχόμενοι υγεία και καρποφορία για τους γεωργούς.

Η γιορτή κράτησε ως τις 5 το απόγευμα. Έλαβαν μέρος συνολικά 28 χορευτικά συγκροτήματα. Όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την 4η Πανευρωπαϊκή Διαδρομή, το 2017.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο