Σταύρος Θεοδωράκης: «Yπερ-υπουργός κοινής αποδοχής για το προσφυγικό»

«Δεν είμαι σίγουρος πως ο πρωθυπουργός έχει καταλάβει το πρόβλημα της χώρας. Είπε όλα καλά τα κάναμε και συνεχίζουμε να τα κάνουμε καλά, απλά θέλουμε και μια βοήθεια από τα άλλα κόμματα, σε όλα αυτά που κάνουμε καλά. Εάν πάμε έτσι στη συνάντηση των αρχηγών, δε θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84» και τη Νόνη Καραγιάννη ενόψει της σημερινής συνάντησης των πολιτικών αρχηγών.

Στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε εκτενώς στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα λέγοντας: «Χρειαζόμαστε έναν άνθρωπο, ο οποίος θα έχει διοικήσει. Πρέπει να συντονίσουμε την αστυνομία, το λιμενικό, τις ΜΚΟ, τους δήμους, τις εθελοντικές οργανώσεις. Είναι ένα τεράστιο έργο, που δε μπορεί να αναλάβει ένας άνθρωπος που έχει απλώς καλή διάθεση. Ο κ. Μουζάλας έχει την καλή διάθεση αλλά δεν έχει την εμπειρία και δεν έχει οπλιστεί από την κυβέρνηση με τα πρόσωπα και τις αρμοδιότητες, τις οποίες θα έπρεπε να έχει. Στην πραγματικότητα μιλώ για υπερεξουσίες σε ένα πρόσωπο, το οποίο θα έχει οικουμενική αποδοχή. Δε θα βάλουμε φυσικά κανέναν ακραίο, φοβικό, ρατσιστή να μας δημιουργήσει άλλα προβλήματα. Χρειαζόμαστε έναν υπερυπουργό, που θα μιλά απευθείας στον πρωθυπουργό με την εύνοια και την αποδοχή των πολιτικών αρχηγών». Παράλληλα σε ό,τι αφορά το πρόσωπο που προτείνει είπε: «Έχω συγκεκριμένο πρόσωπο στο μυαλό μου. Δεν υπάρχει λόγος να το αναφέρω τώρα σε συζητήσεις γιατί σημασία έχει να δεχτεί ο κ. Τσίπρας αυτή την ανάγκη. Αν θεωρεί ότι όλα γίνονται καλά δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε. Αυτός είναι Πρωθυπουργός. Επίσης να σας πω ότι εκ των πολιτικών αρχηγών υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν θετικά αυτή την πρότασή μου».

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας σε ερώτηση της Νόνης Καραγιάννη για την τρέχουσα αξιολόγηση είπε: «Μακάρι να κλείσει η αξιολόγηση. Eίναι όμως άλλο να λες ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και άλλο να λες, αυτό που είπε ο πρωθυπουργός ότι “Η Ανάσταση της οικονομίας, θα έρθει με το Πάσχα”. Δηλαδή πώς θα έρθει η ανάσταση της οικονομίας σε μία χώρα που δεν εξάγει και η οποία έχει το χαμηλότερο δείκτη επενδύσεων στην Ευρώπη σε πέντε εβδομάδες από τώρα; Θα πατήσουμε ένα κουμπί και θα αναστηθεί η ελληνική οικονομία;».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στη σύνδεση της αξιολόγησης με το προσφυγικό ήταν κατηγορηματικός: «Διαφωνώ να υπάρχει σύνδεση της αξιολόγησης με το προσφυγικό. Είναι ντροπή να βάζουμε σε μια ζυγαριά από τη μια τις ανθρώπινες ζωές και από την άλλη τις υποχρεώσεις της χώρας μας. Επίσης θεωρώ ότι μία κακή κυβέρνηση, όπως είναι η σημερινή, μπορεί να επαναπαυθεί και να πει ”δε χρειάζεται καμιά μεταρρύθμιση στην οικονομία, δεν είναι ανάγκη να κάνουμε και τίποτα από όλα τα σημαντικά που έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε. Θα πάρουμε κάποια λεφτά και οι εταίροι μας θα μας βοηθήσουν κάνοντας τα στραβά μάτια επειδή περιθάλπτουμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες”. Και θα τελειώσει η υπόθεση και δε θα γίνει τίποτα στη χώρα. Αξιολόγηση και προσφυγικό είναι δύο ξεχωριστές ιστορίες. Η χώρα πρέπει να μεταρρυθμιστεί και πρέπει να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας».

Ο επικεφαλής μιλώντας για το ασφαλιστικό τόνισε:«Το Ποτάμι δεν το ενδιαφέρει να υπερασπιστεί τους νυν συνταξιούχους εις βάρος των μελλοντικών συνταξιούχων. Η θέση μας στο Ασφαλιστικό είναι συνολική. Περιμένουμε να δούμε ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης γιατί βεβαίως πρέπει τα γηρατειά να νιώθουν ασφάλεια αλλά το κύριο ζήτημα είναι να μην νιώθουν αδικημένοι οι άνθρωποι της εργασίας, οι άνθρωποι που θα δώσουν τα λεφτά τους για να παίρνουν σύνταξη οι σημερινοί συνταξιούχοι. Δε μας αρέσουν αυτές οι απλοϊκές κόκκινες γραμμές, που απλώς χαϊδεύουν τα αυτιά των συνταξιούχων. Εμείς λέμε ότι όλα είναι στο τραπέζι αρκεί να υπάρξει ένα δίκαιο διαγενεακό και διαταξικό ασφαλιστικό σύστημα. Να μην αδικήσουμε τους φτωχούς που παίρνουν μια μίνιμουμ σύνταξη αλλά από την άλλη να φτιάξουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα κυρίως για το χώρο της εργασίας και όχι μόνο για το χώρο των συνταξιούχων».

Tέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τον βουλευτή του κινήματος Χάρη Θεοχάρη είπε: «Εδώ και αρκετό καιρό ο Χάρης είχε μια κριτική, δεν θέλω να τη χαρακτηρίσω, ακατανόητη για τους περισσότερους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αποφάσισε κυρίως να κάνει κριτική από το να προβάλει τις θέσεις του Κινήματος. Παραμένει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και, ελπίζω αν το θελήσει, θα είναι και πάρα πολύ χρήσιμος».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Για την πρόταση που κάναμε στο συνέδριο μας για το Κοινοβούλιο του Κέντρου έρχονται από παντού θετικά μηνύματα. Οι μεταρρυθμιστικές – εκσυγχρονιστικές δυνάμεις της χώρας είναι πολλές. Όλοι αυτοί πρέπει να συναντηθούμε, να συνεννοηθούμε και να δούμε τις δυνατότητες μιας έκφρασης πολύ δυναμικής. Πώς θα γίνει αυτό σε ποια θέματα; Αυτό εξαρτάται από το πόσοι θα μαζευτούμε. Από μια συμμαχία στη Βουλή, από συμμαχία στην κοινωνία μέχρι ένας εκλογικός συνδυασμός. Όλα αυτά όμως ας μη τα προεξοφλεί ένας αρχηγός. Ας τα συζητήσει η κοινωνία. Αυτή τη λογική έχει το Κοινοβούλιο του Κέντρου. Εμείς τα παραδίδουμε στην κοινωνία. Εμείς θα παρακολουθούμε και θα ενισχύουμε αυτές τις προσπάθειες».

«Το προσφυγικό είναι ένα θέμα το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο να λυθεί. Είναι ένα θέμα που γιγαντώθηκε γιατί στην πολιτική ο χρόνος είναι πολύτιμος σύμμαχος ή αντίπαλος. Ο κ. Τσίπρας αδιαφορούσε για το μεταναστευτικό. Αδιαφορούσε. Αυτή ήταν η στάση του. Πέρυσι, βρέθηκα στη Μυτιλήνη δύο φορές. Συνάντησα τον πρωθυπουργό και του είπα πως τώρα πρέπει να κάνει κάτι, να γίνει κάτι με την Τουρκία. Αδιαφορούσε. Θεωρούσε ότι το θέμα θα εκτονωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό δεν έγινε και τώρα αντιμετωπίζουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα».

«Πρέπει σε σχέση με το μεταναστευτικό προσφυγικό, να συμφωνηθούν οι δύο -τρεις απαράβατες αρχές, μεταξύ των οποίων είναι και ότι οι μετανάστες επιστρέφουν στις χώρες απ΄ όπου έρχονται. Θα ασκηθεί η οποιαδήποτε πίεση, διπλωματική ή οποιαδήποτε άλλου είδους για να επιστρέφουν οι μετανάστες».

«Οι μισοί άνθρωποι που φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά είναι Μαροκινοί, Αφγανοί, Τυνήσιοι. Δεν είναι πρόσφυγες. Είναι οικονομικοί μετανάστες. Έπρεπε εξ΄ αρχής να ξεχωρίσουμε τον πρόσφυγα -στον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι και ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι να του παρέχουμε όλη τη δυνατή βοήθεια- από τον μετανάστη, και από εκεί και πέρα οι μετανάστες να επιστρέφουν στη χώρα προέλευσής τους. Έπρεπε στο ζήτημα αυτό να είχαμε εμπλέξει την FRONTEX εξ αρχής και δεν το κάναμε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχικά την άποψη ότι η FRONTEX είναι κάτι κακό».

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο