ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: John Lennon

SAΣαν σήμερα γεννήθηκε το 1940, ο Άγγλος μουσικός και ακτιβιστής, John Lennon.

Ο John Lennon γεννήθηκε στο Liverpool της Μ. Βρετανίας, πιθανώς κατά τη διάρκεια γερμανικής πολεμικής επιδρομής. Μεγάλωσε χωρίς τους βιολογικούς του γονείς, καθώς μετά την εγκατάλειψη της οικογένειας από τον πατέρα του, η μητέρα του ανέθεσε την ανατροφή του στην αδερφής της.

Κατά τα σχολικά του χρόνια, έζησε με το στίγμα της περιθωριοποίησης. Δημοφιλής για τον ατίθασο χαρακτήρα του, περιέγραψε τον εαυτό του ως “εκείνον για τον οποίον όλοι οι γονείς συμβούλευαν τα παιδιά τους να μένουν μακριά του”. Παράλληλα, όμως, δημιούργησε το πρώτου του γκρουπ, “The Quarrymen”, του οποίου έγινε σύντομα μέλος ο Paul McCartney. Οι επιδράσεις του McCartney υπήρξαν καθοριστικές για την πορεία του συγκροτήματος. Προσέδωσε επαγγελματική φυσιογνωμία, απομακρύνοντας τα μη καταρτισμένα μέλη, ενώ στη συνέχεια προσχώρησε σε αυτό ο φίλος του McCartney, George Harrison. Ταυτόχρονα, στράφηκαν προς το rock ‘n’ roll, αφήνοντας πίσω τους τη folk μουσική και αντλώντας πρότυπα από καλλιτέχνες, όπως ο Elvis Presley.

Έτσι σιγά σιγά γεννήθηκαν οι Beatles.

Ο Lennon, ως ηγετικό μέλος, συνθέτης, τραγουδιστής και κιθαρίστας των Beatles, κατόρθωσε να φτάσει το συγκρότημα στην κορυφή, ωστόσο θέλησε να απεμπλακεί από την εμπορευματοποίηση της μουσικής του. Συχνά παρασυρόταν από τον ενθουσιασμό του για ιδέες ή ρεύματα, όπως ο διαλογισμός ή η μαρξιστική αριστερά.

Η γνωριμία του Lennon με τη Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα Yoko Ono αποτέλεσε άλλον ένα σταθμό στην πορεία του μουσικού. Τα κοινά τους βήματα στο χώρο της τέχνης, τόσο της μουσικής όσο και των εικαστικών, δημιούργησαν, κατά τον Lennon, μια ιδιότυπη σχέση δασκάλου – μαθητή, με εκείνον στο ρόλο του μαθητή.

Το φθινόπωρο του 1969, ήρθε το τέλος για το θρυλικό συγκρότημα, με την ηχογράφηση του τελευταίου τους δίσκου “Abbey Road”. Οι διαταραγμένες σχέσεις των μελών, οφείλονταν, σύμφωνα με τον τραγουδιστή στην ηγετική συμπεριφορά του McCartney, καθώς και την αντιπάθεια που έτρεφαν τα υπόλοιπα μέλη προς την Yoko Ono.

O John Lennon συνέχισε την μοναχική, πλέον, δισκογραφική του πορεία, η οποία είχε ξεκινήσει πριν την οριστική διάλυση του γκρουπ, με αξιοσημείωτη επιτυχία. Παράλληλα αφοσιώθηκε στο κίνημα εναντίον του πολέμου του Βιετνάμ, αλλά και σε άλλα μείζονα κοινωνικά ζητήματα, γεγονός που τον καθιέρωσε ως έναν σημαντικότατο ακτιβιστή του 20ου αιώνα.

Imagine all the people living life in peace.

Το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980, ο Lennon δολοφονήθηκε, όταν κάποιος φερόμενος ως θαυμαστής του, τον πυροβόλησε 4 φορές. Η σωρός του αποτεφρώθηκε 2 μέρες μετά, ενώ ο δολοφόνος του δήλωσε πως τα κακά πνεύματα τον ώθησαν να δολοφονήσει τον Lennon, καθώς μέχρι τότε ένιωθε εντελώς ασήμαντος.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο