Ο παντοΓΝΩΣΤΗΣ

Τα βιβλία είναι σαν τους ανθρώπινους χαρακτήρες. Υπάρχουν αισιόδοξα, ματαιόδοξα, επιθετικά, διασκεδαστικά, φιλόδοξα.Εσύ διαλέγεις ποιο θα διαβάσεις, ποιο χαρακτηριστικό θα αναπτύξεις και θα εντάξεις στην προσωπικότητα σου. Τα βιβλία επίσης καταφέρνουν να συνομιλούν. Το ένα έρχεται για να καταρρίψει τα λεγόμενα του προηγούμενου, να προβάλει νέες απόψεις και να παρουσιάσει μια νέα οπτική των πραγμάτων.

Οι άνθρωποι; Το καταφέρνουν; 

Η επικοινωνία είναι βασικό κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης και εξέλιξης. Παντού γύρω σου βλέπεις άτομα να συζητούν από τα πιο σημαντικά μέχρι τα πιο ασήμαντα πράγματα.

Όμως σε κάθε συζήτηση μπορείς να διακρίνεις δύο και μόνο φωνές, του παντογνώστη και του αναγνώστη. Η μία πάντοτε πιο δυνατή σε ένταση όμως η άλλη σε επιχειρήματα. Η μία υπερισχύει στα αυτιά των συνευρισκομένων ενώ η άλλη εντυπώνεται στη σκέψη τους. Μπορείς αμέσως να διακρίνεις τη διαφορά ανάμεσα τους. Διαφορά σκέψης, γνώσης και παιδείας.

Κύριο χαρακτηριστικό του “φωτεινού παντογνώστη” είναι η έλλειψη επιχειρημάτων, η ένταση της φωνής, η τοποθέτηση σε θέσεις που νομίζει πως μπορεί να στηρίξει και η έλλειψη υπομονής. Τα επιχειρήματα του μικρά, ανούσια και αβάσιμα μοιάζουν στα αυτιά των συνευρισκομένων σαν θησαυροί που έχουν ανασυρθεί από τα πιο παλιά βιβλία. Δεν έχει καμία σημασία ότι έχει διαβάσει ελάχιστα, εκείνος τα ξέρει όλα. Μπορεί να το δείξει στους άλλους φωνάζοντας εξάλλου. Οι απόψεις του πάντοτε σωστές και ας προέρχονται από λανθασμένες θέσεις που έχει υιοθετήσει η κοινωνία. Εφόσον τις ενστερνίζονται όλοι είναι σωστές. Και όταν δεν έχει άλλα επιχειρήματα, δίνει στην ευρηματικότητα τα ινία. Μόνο που αυτή δεν έχει τίποτα να υποστηρίξει.

Στην απέναντι μεριά βρίσκεται ο αναγνώστης ο οποίος περιμένει να κάνει την “επίθεση” του την κατάλληλη στιγμή, όταν όλοι έχουν θαμπωθεί από τα λόγια του παντογνώστη. Ξέρει πολλά περισσότερα μα δεν αξίζουν όλοι να τα μάθουν. Έχει κερδίσει τις γνώσεις του με καθημερινό αγώνα απέναντι στην καθημερινότητα. Βρίσκει χρόνο για να ξεκουράσει το σώμα του και να ταλαιπωρήσει το μυαλό του. Και όταν πια τελειώνει το διάβασμα ανταμείβεται με νέες πληροφορίες.

Με ήρεμη και σταθερή φωνή θα τονίσει τα ελαττώματα της σκέψης του “αντιπάλου” και πριν καν περάσει στην ανάπτυξη των θέσεων του θα έχει κερδίσει καθώς ο παντογνώστης έχει ήδη χάσει την ψυχραιμία του, για ακόμα μια φορά.

Οι εκρήξεις θυμού είναι αναμενόμενες, η οπισθοχώρηση του “σοφότερου” προβλεπόμενη και η μόνιμη άγνοια φαντάζει δρόμος δίχως γυρισμό.

Αν όμως η επιθετικότητα καταφέρει να δώσει τη θέση της στην υπομονή, η ανακριβής στήριξη θέσεων στις λογικότερες και εξακριβωμένες τότε η άγνοια θα οπισθοχωρήσει και ο δρόμος προς την πραγματική γνώση θα ανοιχτεί μπροστά σου. Για να την κερδίσεις όμως θα πρέπει να τρέχεις καθημερινά με μοναδικά σου εφόδια πλέον τα βιβλία. Θα έρθει η στιγμή  που σε αυτές τις κενές σελίδες θα αρχίσουν να αχνοφαίνονται διασκορπισμένες λέξεις. Αν δώσεις προσοχή θα σχηματιστούν προτάσεις με νοήματα, συμπεράσματα και σκέψεις που ποτέ δεν περνούσαν από το μυαλό σου. Αν η ένταση της φωνής σου δώσει τη θέση της στην ένταση της επιθυμίας για γνώση τότε θα ακούσεις όλα όσα δεν μπορούσες τόσο καιρό. Έκλεινες τα αυτιά σου τόσο δυνατά για να μην “πονέσεις” από τις διαφορετικές απόψεις με αποτέλεσμα να μην καταλάβεις πως τελικά πονούσαν από την πίεση που τους ασκούσες και όχι από τα λόγια. Γιατί δεν κατάφερες να τα ακούσεις ποτέ…

Δώσε λοιπόν στην άδεια σου σκέψη άδεια να σκεφτεί, στα αυτιά σου να ακούσουν και στο μυαλό σου να ασκήσει κριτική. Να γνωρίσει μια άλλη οπτική των πραγμάτων που κρύβεται μέσα στις σελίδες, να επιλέξει ποιες πληροφορίες γεμίζουν το άδειο ράφι των γνώσεων του και να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στον άγνωστο κόσμο των βιβλίων.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο