Ο Λευτέρης Βουτσάς σε μια συνέντευξη στο In Zone.gr

   Η συνάντηση μας στο στούντιο του FM 100,6 προγραμματίστηκε αυθόρμητα και αποδείχθηκε τόσο ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη που ίσως κανείς από τους δύο δεν περίμενε .Ο κ . Λευτέρης Βουτσάς παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει καταφέρει να ανεβάσει ένα σύνολο εξαιρετικά άρτιων και καλοδουλεμένων θεατρικών παραστάσεων αναλαμβάνοντας μάλιστα εξ ολόκληρου κείμενο και σκηνοθεσία .Αυτή την χρονική περίοδο με την ομάδα του P.S. Theater ετοιμάζονται για κάτι νέο και αρκετά διαφορετικό από την προηγούμενή δουλειά τους όπως μας αποκαλύπτει.Παράλληλα κάθε Κυριακή είμαστε συντονισμένοι στον FM 100,6 στις 8 γιατί όπως λέει και ο ίδιος ποιος είπε ότι τα βραδιά είναι για να κοιμόμαστε;;

Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα

1)Τυπική αλλά εξαιρετικά κατατοπιστική ερώτηση για τους αναγνώστες μας .Πότε ξεκινά η ενασχόληση σας με το θέατρο και με ποιο έναυσμα?

Κατ ‘ουσία το θέατρο υπάρχει σε όλη την διάρκεια της ζωής μου αφού από πολύ μικρός, περίπου στην ηλικία των έξι και με προτροπή της μητέρας μου έκανα θεατρικό παιχνίδι .Μετά πέρασα στο παιδικό θέατρο αρχικά παίζοντας και μετέπειτα γράφοντας σενάρια για παιδικές παραστάσεις και στις δικές μου θεατρικές ομάδες .Το πρώτο μου σενάριο δημιουργήθηκε περίπου στην ηλικία των 13. Τώρα όσον αφορά το έναυσμα η αλήθεια είναι πως δεν το θυμάμαι , αφού όπως είπα νιώθω ότι όλη μου η ζωή περικλείεται από το θέατρο αλλά το έναυσμα για να γράψω κάτι δικό μου πρώτη φορά ήταν ένα βιβλίο του Σαιξπιρ με όλα τα θεατρικά του έργα που υπήρχε στο σπίτι.

2)Σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας , αν σας λέγαμε να επιλέξετε ένα εκ των δύο ποιο θα ήταν αυτό και γιατί?

Η αλήθεια είναι πως δεν το έχω σκεφτεί ποτέ γιατί για εμένα προσωπικά δεν είναι διαχωρισμένα αυτά τα δύο, υπό την έννοια πως όταν γράφω το κάνω σκεπτόμενος πως θα πραγματωθεί, δηλαδή πως στην συνέχεια θα σκηνοθετηθεί .Όποτε στο μυαλό μου αυτά τα δύο είναι αλληλεξαρτόμενα. Κι όσες φορές μου πρότειναν ομάδες να ανεβάσουν τα έργα μου , κάπως το φοβήθηκα γιατί και ο ίδιος όταν γράφω κάτι βάζω σκηνοθετικές οδηγίες , αφού έτσι το φαντάζομαι εξ αρχής.Δεν μπορώ λοιπόν ούτε θέλω να τα διαχωρίσω.

3)Γιατί δεν σας έχουμε δει ως ηθοποιό πρόσφατα , ειδικότερα στην προηγούμενη παράσταση? Δεν θα σας ενδιέφερε μετέπειτα?

Η τελευταία φορά που έπαιξα ήταν στην παράστασή μου στην Πάτρα που ονομάζονταν η “Φάμπρικα του θανάτου” και για να είμαι ειλικρινής είχα παίξει λίγο με το ζόρι και δεν ένιωθα πραγματικά ότι συμμετείχα ως ηθοποιός . Η τελευταία φορά που πιστεύω ότι έπαιξα πραγματικά ήταν πριν οχτώ χρόνια περίπου. Αυτή θεωρώ πως ήταν η τελευταία φορά που εγώ ήθελα να δώσω κάτι παραπάνω ως ηθοποιός .Αποφάσισα να σταματήσω γιατί παίζοντας έβλεπα ότι υπήρχε μια στασιμότητα από μέρους μου σε όλο αυτό και κατάλαβα ότι δεν ήθελα να το εξελίξω. Έτσι άρχισα να ασχολούμαι με το σενάριο και την σκηνοθεσία όπου θεωρώ ότι είμαι πολύ πιο αποδοτικός.

4)Παρθενογένεση στην τέχνη δεν υπάρχει αυτό είναι γνωστό. Εσείς επηρεάζεστε από άλλα έργα ?Από την καθημερινότητα ?Από προσωπικά βιώματα?

Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει παρθενογένεση άλλωστε δεν είμαστε οι πρώτοι που το λένε .Πιστεύω βαθιά ότι όποιος επιθυμεί να εκφραστεί , ειδικά μέσω της τέχνης βάσει είτε ενσυνείδητα είτε ασυνείδητα όλα του τα βιώματα ή ότι βλέπει και του αρέσει . Έχει τύχει πολλές φορές να θέλω να πάρω πράγματα από ταινίες ή βιβλία ωστόσο πάντα θα προσπαθήσω να τα εξελίξω .Λένε ότι τις περισσότερες φορές το πρωτότυπό είναι καλύτερο , εγώ επιχειρώ να κάνω το αντίθετο επιδιώκοντας να το τοποθετήσω με κατάλληλο τρόπο στο έργο και να το βελτιώσω.

5)Η προηγούμενή σας παράσταση σημείωσε εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία με την προσέλευση του κόσμου να είναι εντυπωσιακή .Πως αισθανθήκατε στην υπόκλιση?

Πολύ όμορφα αισθάνθηκα και ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κόσμο που αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια και τους ηθοποιούς μου φυσικά καθώς κι όσους μας στήριξαν γενικότερα πριν την παράσταση .Ένιωσα σίγουρα χαρούμενος αλλά ήταν σαν να είναι εκεί το σώμα μου αλλά όχι η ψυχή μου .Έπρεπε να περάσουν κάποιες μέρες για να αντιληφθώ πλήρως τι έγινε και να ηρεμήσω από όλη την ένταση της τελευταίας εβδομάδας .Μετά την πρώτη παράσταση ένιωσα ότι πήρα μια βαθιά ανάσα αφού αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες κατά την προετοιμασία και πολλοί ήταν αυτοί που δεν πίστευαν αυτό το εγχείρημα στην αρχή . Την δεύτερη μέρα αφού είχε βγει το αποτέλεσμά που εγώ είχα εξ αρχής στο μυαλό μου , ήταν σαν να είχε κλείσει ο κύκλος του για μένα .Όποτε όταν είδα ότι το κοινό μας κάτι είχε αποκομίσει αισθάνθηκα μια τεράστια ανακούφιση και ευχαρίστηση για την προσπάθεια μας.

6)Πιστεύετε ότι η ενασχόληση με ερασιτέχνες ηθοποιούς είναι πιο δύσκολη ή πιο ενδιαφέρουσα αφού σας παρέχει την δυνατότητα να καθοδηγήσετε κάτι ακατέργαστο?

Είναι δύσκολή ερώτηση. Στο παρελθόν έχω συνεργαστεί με επαγγελματίες και άτομα με διευρυμένες γνώσεις , φέτος ήταν μια μειοψηφία είναι η αλήθεια. Εγώ γενικότερα τους ηθοποιούς μου, τους αντιμετωπίζω σαν επαγγελματίες .Μάλιστα θεωρώ ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της παράστασής μας ήταν πως μέσω αυτής , άτομα που δεν είχαν προηγούμενη επαφή πλέον αγαπούν το θέατρο και το αντιμετωπίζουν διαφορετικά απ’ ότι παλιότερα. Ίσως κάποιος να πιστεύει ότι κι εγώ δεν θα μπορούσα ενδεχομένως να ανταποκριθώ με επαγγελματίες ηθοποιούς , μπορεί να ισχύει κι αυτό. Αλλά εγώ θεωρώ ότι οι ερασιτέχνες ηθοποιοί έχουν μια καθαρότητα και μια αγάπη για το σανίδι και όταν δουλέψεις μαζί τους με σεβασμό και επαγγελματισμό μπορούν να βγάλουν κάτι που ίσως να αγγίξει πολύ μεγαλύτερη μερίδα του κοινού Βέβαια συνεργάζομαι με ερασιτέχνες ηθοποιούς που αντιμετωπίζουν το θέατρο με επαγγελματισμό κι όχι με όσους το αντιμετωπίζουν χωρίς σεβασμό.

7)Ετοιμάζεται κάποια καινούργια παράσταση ?

Είναι η πρώτη φορά που μιλάμε γι αυτό και θα ανακοινώσω ότι η επόμενη παράσταση της P.S. Theater που θα ανέβει σε κείμενο και σκηνοθεσία δική μου στο επόμενο διάστημα , λέγεται Loosers, ένα έργο πολύ διαφορετικό απ’ ότι έχει δει από μας το κοινό που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι μόνο για δύο παραστάσεις αλλά για σεζόν.

8) Όπως καταλαβαίνεται δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον πειρασμό να ζητήσουμε επιπλέον λεπτομέρειες.

Θα σου αποκαλύψω πολύ λίγα πράγματα. Επρόκειτο γι’ ένα έργο που γράφεται τώρα και βλέπουμε δέκα σύγχρονους ανθρώπους που βιώνουν την δική τους αποτυχία, όχι απαραίτητα επειδή είναι αποτυχημένοι αλλά μπορεί έτσι απλά να έχουν μάθει ή και να θέλουν να εκφράζονται .Αυτό άλλωστε είναι το κεντρικό μήνυμα του έργου , ότι looser δεν είναι αποκλειστικά οι αποτυχημένοι μπορεί να είναι στάση ζωής ,όταν είσαι απαισιόδοξος πχ .Με φόντο λοιπόν την ιστορία του βασικού ήρωα , βλέπουμε και τις ζωές των άλλων χαρακτήρων .Τα υπόλοιπα επί σκηνής.

9)Η ανάγκη σας για αμεσότητα και επικοινωνία με το κοινό διαφαίνεται και από την ενασχόλησής σας με το ραδιόφωνο μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την συνεργασία σας με τον FM 100,6?

Θα ξεκινήσω με ένα promo λέγοντας ότι η εκπομπή που παρουσιάζω ,ονομάζεται Safe and sound και είναι κάθε Κυριακή στις 8 στον FM 100,6.Η πρώτη εκπομπή δεν είχε πάει για μένα καθόλου καλά , δεν μου άρεσε ενώ είχα δύο πολύ καλούς καλεσμένους , ένας εκ των οποίων μάλιστα ήταν ο δημιουργός του In Zone. Τότε λοιπόν σκέφτηκα αν και γιατί θέλω να κάνω ραδιόφωνο. Κατέληξα λοιπόν ότι θέλω να κάνω γιατί μέσω αυτού έρχομαι σε επαφή με ενδιαφέροντες και ξεχωριστούς ανθρώπους και έχω την ευκαιρία να τους γνωρίσω στο κοινό .Επίσης είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας και με το θέατρο συμβαίνει αυτό απλά χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι να παρουσιάσεις τις σκέψεις σου και τους προβληματισμούς σου στους θεατές.Ενώ με το ραδιόφωνο ότι σκέφτομαι και με ενοχλεί μπορώ να εκφράσω ανά πάσα στιγμή και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

T

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο