Νέα εποχή για Κίνα & Ρωσία

Η αρχή του Σεπτέμβρη σημαδεύεται από νέο κύκλο συναντήσεων του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin με τον Κινέζο ομόλογο του στην σύνοδο των G20 στο Hangzhou της Κίνας.

Είναι κοινό μυστικό ότι η πραγματική οικονομία σχεδόν του 90% των ανεπτυγμένων κρατών ξύνει τον πάτο ενός βαρελιού, η Κίνα ωστόσο αναδύεται εκ των αγορών ως μία επενδυτική και οικονομική δύναμη.

Κίνα & Ρωσία, οι αρχιτέκτονες της νέας οικονομικής ζώνης.

Η Κίνα ένα από τα μέλη που ηγούνται των BRICS φαίνεται να προσπαθεί να ξανασχεδιάζει τον δρόμο του μεταξιού. Ο νέος δρόμος του μεταξιού έχει ως κυρίαρχο στόχο την οικονομική αυτάρκεια της Ευρασίας. Στα δύο περιθώρια του γεωστρατηγικού χάρτη βρίσκονται η Ρωσία και η Κίνα, καθώς η προσπάθεια να σφυρηλατήσουν την ενδιάμεση οδό ως ένα αυτάρκη οικοσύστημα έχει ξεκινήσει ήδη.

Με την Ινδία να διψάει για νέες επενδύσεις και υποδομές, η Κίνα φαίνεται δεκτική και δοτική απέναντι της. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι η δυτική κρίση είναι κάτι το οποίο δεν υφίσταται στις ενδιάμεσες χώρες που θα θεωρηθούν κομμάτια του Puzzle για να ενωθεί η νέα οικονομική οδός που χτίζεται στην Ευρασία.

The old Silk Road

The old Silk Road

Στις ήδη ανεπτυγμένες χώρες τις Ασίας η οικονομική κρίση της δύσης ίσως γίνεται εμφανής μέσα από εναλλαγές στις διεθνής αγορές στις οποίες επενδύει η κάθε χώρα, το σενάριο ωστόσο μιας οικονομικής κρίσης για την Ασία είναι πολύ μακρινό.

Στην τροχιά της νέας ανάπτυξης.

Η νέα οικονομική ζώνη μεταξύ των χωρών της ανατολής θα επιτρέψει μία ραγδαία ανάπτυξη η οποία θα επιφέρει σαφέστατα κέρδος στις χώρες οι οποίες θα εκκινήσουν αυτό το πλάνο αλλά ταυτόχρονα και στις ενδιάμεσες οδούς. Μεγάλο ενδιαφέρον θα χει και η αντίδραση της Αμερικής καθώς και της Ευρώπης. Συνήθως μαζί με μία τέτοια ανάπτυξη έρχεται και μία στρατιωτική δύναμη για να την διαφυλάξει, ιδιαίτερα στα σύνορα μίας ζώνης που υπάρχει τρομερή πολιτική αστάθεια. (αξίζει να σημειωθεί ότι πιθανόν να υπάρξουν συναντήσεις του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin αλλά και του Kινέζου ομόλογου του Xi Jinping στα περιθώρια της συνόδου και με άλλους ομολόγους τους από την Ευρώπη και την Αμερική).

Είναι αρκετά ανθεκτική η σχέση της Ρωσίας με την Κίνα έτσι ώστε να καταφέρει να σταθεροποιήσει μία περιοχή η οποία θα μπορούσε στο μέλλον να αποτελέσει μία νέα οδό προς την ανατολή;

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο Κινέζος ομόλογος του Xi Jinping θα συνομιλήσουν στις 4 Σεπτεμβρίου όπως αναφέρει και το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες σύμφωνα με μία άτυπη ατζέντα φαίνεται ότι θα μιλήσουν για συνεργασίες σε διάφορους τομείς, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται σε διεθνή και τοπικό επίπεδο.

 

Η ατζέντα για την σύνοδο των G20 όπως ανακοινώθηκε από το World Economic Forum.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο