Απόρριψη στην έκκληση της ελληνικής κυβέρνησης για σύγκληση Συνόδου Κορυφής

Μετά τη χθεσινή απόρριψη του αιτήματος της Ελληνικής Κυβέρνησης για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κανονίστηκε σήμερα νέα τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ντόναλντ Τούσκ έχει ζητήσει από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να περιμένει 24 ώρες πριν υποβάλλει την αίτηση για Σύνοδο Κορυφής με στόχο όπως υποστηρίζει να επανεξετάσει η κυβέρνηση την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων. Ακόμη, ο κ. Τουσκ θεώρησε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν να λύσουν αρκετά ζητήματα μέχρι να γίνει έκκληση για σύγκληση του Eurogroup.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε πως η Γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη για Σύνοδο και επιμένει στην άποψη ότι το ελληνικό ζήτημα είναι θέμα του Eurogroup.

Αρκετοί είναι οι Ευρωπαίοι που τάσσονται υπέρ της λήψης των προληπτικών μέτρων που προτείνει το ΔΝΤ. Παρόλα αυτά ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για «εμμονή» του ΔΝΤ με αποτέλεσμα να μην είναι λίγοι και αυτοί που τίθενται κατά των μέτρων αυτών. Μέσα στους τελευταίους εντάσσεται και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας στο Κολέγιο των Επιτρόπων χαρακτήρισε αντισυνταγματική και παράλογη την απαίτηση του ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή, ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου, ο Νέιθαν Σιτς, αρμόδιος για διεθνή οικονομικά θέματα, δήλωσε πως το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στηρίζει τη θέση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμίσεις αλλά και ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει από την πλευρά τους να δεχτούν ελάφρυνση του χρέους.

Ο ίδιος κατέστησε σαφές πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος αν δεν εκπληρωθούν οι όροι που έχει θέσει.

 

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο