Προς τι, λοιπόν, η υπερηφάνεια για τον σεξουαλικό προσανατολισμό;

Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται μελαχρινοί, ενώ κάποιοι άλλοι ξανθοί. Κάποιοι είναι ψηλοί, άλλοι κοντοί, έχουν καστανά ή πράσινα μάτια και λακκάκια όταν χαμογελούν ή όχι. Αυτά είναι χαρακτηριστικά που δόθηκαν στον άνθρωπο, δεν τα επέλεξε εκείνος, ούτε προσπάθησε για να τα κατακτήσει, δεν ήταν αποτέλεσμα δουλειάς ούτε χρόνιων κόπων. Η σεξουαλικότητα λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο.

Προς τι, λοιπόν, αυτή η υπερηφάνεια;

Σε μια ιδεατή κοινωνία, πράγματι, είμαστε υπερήφανοι μόνο για τα πράγματα που εξαρτώνται από εμάς. Είμαστε υπερήφανοι για τις επιλογές μας, για τους στόχους που επιτύχαμε μετά από προσωπικές θυσίες, για την ηθική μας, για τον τίμιο τρόπο που διάγουμε τη ζωή μας. Σε μια ιδεατή κοινωνία, κανένας δεν θα ένιωθε την ανάγκη να είναι υπερήφανος επειδή γεννήθηκε άνδρας ή γυναίκα, επειδή το δέρμα του είναι λευκό ή επειδή ελκύεται από άτομα του ιδίου φύλου. Ωστόσο, η κοινωνία κάθε άλλο παρά ιδεατή είναι.

Σε 74 κράτη του κόσμου η ομοφυλοφιλία αντιμετωπίζεται ως ποινικό αδίκημα, εκ των οποίων σε 12 από αυτά επιβάλλεται η θανατική ποινή. Αλλά ακόμη και σε δυτικές κοινωνίες, ακόμη και εν έτει 2017, τα μέλη της LGBTQ κοινότητας γίνονται θύματα bullying, στιγματίζονται κοινωνικά, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των εγκλημάτων μίσους έχει ως θύματα μέλη της.

[widget id=”text-6″]

Η «υπερηφάνεια», λοιπόν, έρχεται ως αντιστάθμισμα στην ντροπή και τον κοινωνικό στιγματισμό. Δεν είμαι υπερήφανος επειδή είμαι ομοφυλόφιλος, αλλά είμαι υπερήφανος γιατί δεν νιώθω καμία ντροπή για αυτό. Δεν είναι η συγκεκριμένη ιδιότητα που κάνει κάποιον υπερήφανο, αλλά ο τρόπος που το αντιμετώπισε σε έναν κόσμο που τον ώθησε να κρυφτεί και να ζει υπό τον φόβο.

Υπό αυτή την οπτική αντιλαμβάνομαι την πραγματοποίηση των gay prides ανά τον κόσμο. Να καταστεί κοινή πεποίθηση ότι η LGBTQ κοινότητα δεν έχει λόγο να κρυφτεί, να φοβηθεί ή να ντραπεί. Ότι είναι παρούσα και διεκδικεί, μαζί με τους χιλιάδες straight που συμμετέχουν, ίσα δικαιώματα.

Όταν δεν θα διοργανώνονται πλέον gay prides, θα είναι μια καλή μέρα. Επειδή αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει λόγος να γίνονται, καθώς κανένας δεν θα νιώθει την ανάγκη να δηλώσει υπερήφανος για κάτι τόσο φυσιολογικό όσο ο σεξουαλικός προσανατολισμός του.

Κοινή χρήση:

1 comment

  1. Takso 3 Σεπτεμβρίου, 2019 at 14:41 Απάντηση

    Τα κράτη τα οποία είναι εχθρικά προς τους ομοφυλόφιλους είναι η Αραβικη Μέση Ανατολή/Βόρεια Αφρική, η κατά πλειοψηφία χριστιανικη(63% χριστιανική : https://www.pewforum.org/2011/12/19/global-christianity-exec/ ) υποσαχάρια Αφρική, η νοτιοανατολική Ασία και η Ανατολική Ευρώπη.

Αφήστε ένα σχόλιο