Photograph by Tomas Mpaktsoglou Clothes: Δέσποινα Σδριβα

Ε. Παναγοπούλου: «Ήταν ευτυχές γεγονός να συνεργαστώ με τον Burak Hakki»

Η Ευγενία Παναγοπούλου συστήθηκε πριν μερικά χρόνια στο ευρύ κοινό  με την τηλεοπτική σειρά «Η ζωή της άλλης» και παρά το νεαρό της ηλικίας της έχει καταφέρει να κάνει σημαντικά βήματα στον χώρο. Ταλαντούχα, όμορφη και αρκετά ώριμη πλέον όπως δηλώνει, πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ο κύκλος» σε σκηνοθεσία Γιάννη Αϊβάζη, που μετά την επιτυχία της στην Αθήνα ανεβαίνει για 8 παραστάσεις στην Θεσσαλονίκη.

Την συνάντησα πριν την πρώτη τους διπλή στο θέατρο Αριστοτέλειον και ομολογώ πως με κέρδισε αμέσως με την ευγένεια και τις απαντήσεις της. Η συνέντευξη μας εξελίχθηκε περισσότερο σε κουβέντα αφού η Ευγενία υπήρξε πολύ πρόθυμη να λύσει όλες μου τις απορίες. Μας μιλά για τον ρόλο της, την συνεργασία της με τον Burak Hakki και τον Γιάννη Αϊβάζη και φυσικά για τα επόμενα σχέδιά της.

– Στην παράσταση ο κεντρικός χαρακτήρας έχοντας χάσει τα πάντα αποφασίζει να δώσει τέλος στην ζωή του. Αποτελούν αυτού του είδους οι ενέργειες μια θλιβερή πραγματικότητα του σήμερα;

Ο Ερρίκος διατίθεται να χάσει την ζωή του ωστόσο μια σειρά από γεγονότα άλλοτε αστεία κι άλλοτε πιο δραματικά τον αποτρέπουν και ξαφνικά η ιστορία αλλλάζει. Δυστυχώς μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας βιώνει αντίστοιχες καταστάσεις. Τα τελευταία χρόνια τα επίπεδα αυτοχειρίας έχουν αυξηθεί σημαντικά γεγονός που με θλίβει βαθύτατα. Πάντα υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πιο δυνατοί και αισιόδοξοι κι όταν αντιμετωπίζουμε κάτι είναι καλό να ζητάμε βοήθεια. Γιατί γενναιοδωρία δεν είναι μόνο να δίνεις αλλά να μπορείς και να πάρεις. Η αισιοδοξία και χιούμορ πρέπει να είναι τα μότο του σύγχρονου Έλληνα και ευτυχώς χιούμορ έχουμε αρκετό.

-Αν σου ζητούσα να μου περιγράψεις την ηρωίδα που υποδύεσαι ποια χαρακτηριστικά της θα επέλεγες να αναφέρεις; Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ της Ευγενίας και της Αφροδίτης ;

Η Αφροδίτη είναι ένα νεαρό κορίτσι που έχει αποφασίσει να φύγει μακριά από μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση. Έχουν χωρίσει οι γονείς της και έχει πεθάνει ο αδελφός της, γεγονός που σηματοδοτεί και την βασική πληγή της οικογένειας. Προσπαθεί να δημιουργήσει μια δική της καινούργια ζωή αφήνοντας το παρελθόν της στην Ελλάδα. Έχει απίστευτη αδυναμία στον πατέρα της αν και η δική του αδυναμία στον αδελφό της την πληγώνει αρκετά. Την θλίβει που έχει διαταραχθεί η σχέση που είχαν αλλά προσπαθεί να είναι κοντά του και να τον βοηθήσει. Γι’ αυτό την απογοητεύει η εικόνα που αντικρίζει κατά την επιστροφή της. Έχει γνωρίσει μια πολύ καλύτερη εκδοχή του Ερρίκου όπως τον φωνάζει και αυτό που βλέπει δεν της αρέσει. Η Αφροδίτη πιστεύει πως η αλλαγή μπορεί να μας οδηγήσει ξανά στην ευτυχία κι αυτή είναι η λύση που έχει υιοθετήσει και προτείνει. Αυτό θεωρώ πως είναι και το βασικό κοινό μας σημείο. Όταν κάτι δεν μου αρέσει επιδιώκω να το αλλάζω ή έστω να το βελτιώνω.

-Η Αφροδίτη επιστρέφει με τον σύντροφο της, έναν γοητευτικό άνδρα ο οποίος όπως είναι αρκετά μεγαλύτερος της. O πατέρας της δεν φαίνεται να διαφωνεί καθόλου με την επιλογή της . Πιστεύεις ότι αυτή είναι η στάση που θα κρατούσε ο κλασσικός Έλληνας γονιός ;

Πράγματι ο Burak όπως ονομάζεται ο σύντροφος της είναι περίπου είκοσι χρόνια μεγαλύτερος της. Πιστεύω όμως ότι παρουσιάζει την επιλογή της με τέτοιο τρόπο που δεν δίνει στον πατέρα της τα περιθώρια να αντιδράσει και να συμπεριφερθεί όπως ένας μέσος Έλληνας μπαμπάς. Το πιο αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι ο άνδρας που διάλεξε μοιάζει πολύ στον πατέρας της, οπότε είναι αυταπόδεικτο ότι το πατρικό πρότυπο για την Αφροδίτη είναι εξαιρετικά σημαντικό.

– Η συνεργασία σου με τον Burak Hakki πως ήταν;

Ήταν ευτυχές γεγονός να συνεργαστώ μαζί του. Είναι ένας τρομακτικά ευγενής άνθρωπος , πολύ ταλαντούχος και εξαιρετικός συνεργάτης. Διαθέτει απίστευτη ηρεμία τόσο στην καθημερινότητα του όσο και πάνω στην σκηνή, γεγονός που με βοήθησε σε μεγάλο βαθμό.

– Ο  Γιάννης Αϊβάζης άφησε για λίγο τον ρόλο του ηθοποιού και ανέλαβε αυτόν του σκηνοθέτη. Πιστεύεις πως είναι πιο ευδιάκριτα όσα ενδεχομένως σας κάνουν να νιώθετε άβολα πάνω στην σκηνή για έναν ηθοποιό;

Νομίζω πως ναι. Αν και δεν βρίσκομαι πολλά χρόνια στον χώρο ώστε να μπορώ να έχω σφαιρική άποψη, πιστεύω πως για έναν ηθοποιό είναι πιο εύκολο να διακρίνει και να κατανοήσει τις όποιες αδυναμίες και ανασφάλειες μπορεί να νιώσει κάποιος όταν ανεβαίνει στο σανίδι. Νιώθω ότι η συνεργασία μου με τον Γιάννη ήταν πολύ ουσιαστική και πιστεύω ότι με βοήθησε σημαντικά ώστε να εξελιχθώ σαν ηθοποιός.

Photograph by Tomas Mpaktsoglou Clothes: Δέσποινα Σδριβα

– Το έργο ακροβατεί μεταξύ της μαύρης κωμωδίας και του δράματος. Πιστεύεις ότι αυτό ενδέχεται και να μπερδέψει τους θεατές ;

Όλοι βάζουμε ένα στοίχημα στην δουλειά μας και το δικό μας ήταν να κερδίσουμε το κοινό. Στην τέχνη θεωρώ πως δεν υπάρχει κάποια καθορισμένη συνταγή επιτυχίας γι αυτό ο καθένας επιλέγει και διαφορετικό τρόπο προσέγγισης. Στον Κύκλο ενώ κατά την μεγαλύτερη διάρκεια υπάρχουν γέλια ξαφνικά το έργο σου δίνει μια γροθιά στο στομάχι. Οπότε αυτό νομίζω ότι προσθέτει στην ιστορία και κατ επέκταση στην παράσταση επιπλέον ενδιαφέρον.

– Κατά την διάρκεια της υπόκλισης στην πρεμιέρα σας στην Θεσσαλονίκη ήσασταν όλοι ανεξαιρέτως σκυθρωποί και θα τολμούσα να πω επηρεασμένοι από το τέλος της παράστασης. Γιατί;

Σίγουρα υπάρχει μια επιπλέον σοβαρότητα λόγω της τροπής του έργου στο φινάλε. Ωστόσο νομίζω πως στην προκειμένη περίπτωση ήταν περισσότερο ανακούφιση και χαρά. Γενικά υπήρχαν πολλές διαφορές μεταξύ των θεάτρων και αρκετά πράγματα έπρεπε να καλυφθούν και να αλλάξουν σε μόλις δύο μέρες. Όποτε το άγχος για το αν θα πάνε όλα καλά ήταν μεγάλο. Ειδικά για μένα που δεν έχω ακόμη την εμπειρία να διαχειριστώ με ευκολία το άγχος μου ήταν μεγάλη ανακούφιση όταν αισθάνθηκα ότι όλα πήγαν όπως έπρεπε.

– Η σχέση σου με την σκηνή ποια είναι; Σου προσφέρει μια αίσθηση ελευθερίας;

Σίγουρα. Άλλωστε εκεί πιστεύω πως βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της μαγείας του θεάτρου. Ωστόσο ακόμη δεν μπορώ να σου πω ότι την βιώνω απόλυτα γιατί νιώθω και αγχωμένη ταυτόχρονα. Νομίζω όμως πως αισθάνομαι αρκετά πιο ώριμη. Έχω κάνει πολύ δουλεία μέσα μου και αυτό σίγουρα με βοηθάει να νιώθω πιο άνετη πάνω στην σκηνή. Γενικά παλιότερα ήμουν πιο συγκρατημένη επειδή δεν υπήρξα αρκετά σίγουρη για τον εαυτό μου. Προσπαθώ να αποδέχομαι τα τρωτά μου σημεία και να βελτιώνω τις αδυναμίες μου. Γι αυτό ίσως με ενδιαφέρει κάθε κριτική ακόμη και η χειρότερη. Μόνο έτσι μπορώ να γίνω καλύτερη.

– Αρκετοί άνθρωποι του χώρου υποστηρίζουν ότι η τηλεόραση είναι λίγο πιο εύκολη υπόθεση από το θέατρο. Σε βρίσκει σύμφωνη αυτή η θέση ;

Δεν πιστεύω πως είναι ευκολότερη ωστόσο ίσως είναι λιγότερο τρομακτική γιατί είναι πιο διαχειρίσιμη. Παρέχεται πάντοτε η δυνατότητα επανάληψης και της διόρθωσης. Ενώ στο θέατρο είσαι εσύ και ο θεατής σε μια απόσταση που μπορεί να γίνουν εύκολα εμφανή όλα τα λάθη ή οι αδυναμίες σου αν δεν είσαι σε θέση να τα καλύψεις. Βέβαια πιστεύω πως με την πάροδο των χρόνων μαθαίνεις να το διαχειρίζεσαι καλύτερα και αυτομάτως νιώθεις πιο σίγουρος. Ένας ηθοποιός εκτίθεται και αναμετριέται άμεσα τόσο με τον εαυτό του όσο και με το κοινό. Κάποιες φορές καταφέρει να κερδίσει τους θεατές του ενώ άλλες δεν τους πείθει.

– Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;

Επειδή πλέον νιώθω ότι είμαι έτοιμη να κάνω ένα βήμα παρακάτω θέλω να είμαι εξαιρετικά προσεκτική με τις μελλοντικές επαγγελματικές μου επιλογές αν και δεν θεωρώ πως δεν υπήρξα έως τώρα. Είμαι διατεθειμένη να πάρω το ρίσκο και να επενδύσω σε δουλείες τόσο θεατρικά όσο και τηλεοπτικά που με εκφράζουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Όμως όλα θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

Info

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Ο κύκλος» που παρουσιάζεται στο θέατρο Αριστοτέλειον: ΕΔΩ

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο