Οι 4+1 πόλοι των εκλογών

810
0
Κοινή χρήση:

Σήμερα, είχαμε την ορκωμοσία της υπηρεσιακής πρωθυπουργού, της κας Βασιλικής Θάνου, οπότε όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους για τον δεύτερο γύρο των εκλογών για το έτος 2015. Αυτό που γίνεται όλο και πιο εμφανές όμως είναι ότι οδηγούμαστε σε ένα απόλυτα μη παραγωγικό κοινοβούλιο.Αυτό το μελλοντικό κοινοβούλιο θα αποτελείται από τέσσερις πόλους που μάλλον θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Πρώτος Πόλος

ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Αυτά τα δύο κόμματα, ξεκίνησαν προεκλογική εκστρατεία -και με αυτήν κέρδισαν την εμπιστοσύνη του λαού- με “αντιμνημονιακή πολιτική”. Επειδή όμως βρισκόμαστε στην Ελλάδα και οι “κωλοτούμπες” είναι της μόδας, έγιναν αυτοί που αντιστάθηκαν αλλά τελικώς εφάρμοσαν το Μνημόνιο 3. Η διαφορά με τους προηγούμενους είναι ότι προσπάθησαν να αναστρέψουν την κατάσταση και να διαπραγματευτούν, αλλά το σχέδιο τους ναυάγησε και τώρα έγιναν “μνημονιακοί, με τροποποιήσεις”. Κι αυτό γιατί, υποστηρίζουν πως αν ξαναγίνουν κυβέρνηση θα προσπαθήσουν να τροποποιήσουν κάποια σκληρά μέτρα, γεγονός το οποίο φαντάζει ανέφικτο, δεδομένου του ιστορικού της  διαπραγμάτευσης. Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν απορρίψει εξ αρχής συνεργασία με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ.
Δεύτερος Πόλος
ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ: Τα μεν δύο κόμματα έχουν ταυτιστεί απόλυτα με την εφαρμογή μνημονίου και μάλιστα χωρίς διαπραγματεύσεις, ενώ δε το τρίτο τάσσεται υπέρ του μνημονίου αλλά με μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την Ελλάδα. Επομένως αυτό που περιμένει κανείς είναι η εφαρμογή του Μνημονίου 3 αλλά ίσως με πιο ήπιους και πιο σταθερούς ρυθμούς σε σχέση με την απελθούσα κυβέρνηση.
Τρίτος Πόλος
Λαϊκή Ενότητα – ΚΚΕ -Αντιμνημονιακές Δυνάμεις (π.χ. Κωνσταντοπούλου, Βαρουφάκης, Αλαβάνος):Όσον αφορά αυτόν τον πόλο, πρόκειται για τις πρώην συνιστώσες του σύριζα. Πρόκειται για αντιμνημονιακούς, οι οποίοι αντί να συσπειρώσουν αυτή την θέση σε ένα κίνημα έχουν διασπαστεί σε πολυάριθμα “κομματίδια”. Απ’ ότι φαίνεται επιθυμούν έξοδο απ’ την Ευρώπη και το ευρώ, αυτό όμως που μπορεί να αναρωτιέται ο κόσμος είναι αν έχουν σχέση με το ΚΚΕ. Κι αν ναι, γιατί δεν ενσωματώθηκαν;Σ’ αυτόν τον πόλο ενσωματώνεται και το ΚΚΕ, το οποίο όμως δεν είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με κάποιο άλλο κόμμα.
Τέταρτος Πόλος
Σ’ αυτόν τον πόλο τοποθετούμε την Χρυσή Αυγή, που είναι ντροπή για τον Ελληνικό Λαό και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, μόνο και μόνο που αποτελεί έναν πόλο και θα μου επιτρέψετε να μην σχολιάσω κάτι άλλο.
+1 Πόλος
Εδώ ανήκει ο Βασίλης Λεβέντης με την Ένωση Κεντρώων, ο οποίος φαίνεται να μπαίνει στην Βουλή και μάλιστα με σημαντικό ποσοστό. Αποτελεί ξεχωριστό πόλο γιατί παραμένει άγνωστη η στάση που θα κρατήσει. Πιστεύει πως θα πείσει την Μέρκελ για αλλαγή πολιτικής και δηλώνει πως θέλει να συνεργαστεί με τον σύριζα.
Συμπερασματικά, καταλαβαίνετε πως πρόκειται για ένα απόλυτα μη παραγωγικό κοινοβούλιο, το οποίο έχει διασπαστεί -περίπου ισομερώς- σε μνημονιακούς-αντιμνημονιακούς με τους δεύτερους -που εκφράζουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού- να μην συγκροτούν ενιαίο μέτωπο, αλλά να είναι διασπασμένοι και μάλιστα χωρίς διάθεση για συνεργασία. Είναι αμφίβολο αν κάποιος πόλος θα μπορέσει να αποτελέσει ισχυρή κυβέρνηση, το θετικό όμως είναι ότι αυτή την φορά ο κόσμος γνωρίζει τι ψηφίζει και πως το διακύβευμα των εκλογών είναι εμφανέστερο.Απ’ ότι φαίνεται αναμένονται ξενύχτια με ποπ-κορν και την τηλεόραση συντονισμένη στην Βουλή…

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο