Διεθνής έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης 12-15/5/2016

Η 13η ΔΕΒΘ αποτελεί συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την εποπτεία και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η έκθεση προσβλέπει σταθερά στη διεύρυνση των οριζόντων της ανάγνωσης, την υποστήριξη των Ελλήνων εκδοτών, την ανάδειξη νέων, αλλά και την αναγνώριση παλαιότερων εγχώριων και διεθνών δημιουργών, καθώς και τη σύνδεση όλων των παραπάνω με την κοινωνικοπολιτική εθνική και διεθνή συγκυρία.

Η 13η ΔΕΒΘ, που έχει ελεύθερη είσοδο, θα καλύψει τρία περίπτερα και θα επεκταθεί σε πολλά επίκαιρα αντικείμενα και πεδία, από τα οποία τα σημαντικότερα είναι:

  • Το πολιτιστικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η τιμώμενη χώρα Ρωσία, στο πλαίσιο του Έτους Ελληνορωσικής Φιλίας 2016, με τη συμμετοχή Ρώσων εκδοτών και συγγραφέων..
  • Το θεματικό αφιέρωμα της φετινής έκθεσης υπό τον τίτλο «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα», που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, στοχεύει να αναδείξει την σύγχρονη πραγματικότητα του προβλήματος αλλά και τις ιστορικές διαστάσεις του. Στο πλαίσιο του θα πραγματοποιηθούν: θεματική έκθεση βιβλίων, συζητήσεις  παρουσιάσεις βιβλίων, πολυσυλλεκτική έκθεση φωτογραφιών από φωτογράφους  που έχουν αποτυπώσει στιγμιότυπα της διαδρομής των προσφύγων, προβολές σχετικών κινηματογραφικών ταινιών σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ.ά.
  • Το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών διευρύνεται στην 3η του διοργάνωση με διεθνείς συμμετοχές από το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Τορόντο και από άλλες χώρες, δίνοντας και φέτος το βήμα σε νέες λογοτεχνικές φωνές.
  • Το Φεστιβάλ Μετάφρασης θα φιλοξενηθεί σε ξεχωριστό περίπτερο και περιλαμβάνει πολλές ενημερωτικές και διαδραστικές εκδηλώσεις με ευρωπαϊκούς φορείς, ινστιτούτα και αντίστοιχα τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων.

Επίσης, θα υλοποιηθούν πολλές λογοτεχνικές και επαγγελματικές συναντήσεις, θεματικές ημερίδες, εργαστήρια μετάφρασης, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια, η παιδική & εφηβική γωνιά, καθώς και το φιλολογικό καφενείο, κινηματογραφικές προβολές, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο