Φωτογραφία / Argy Grd

Aerial Dance: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ο εναέριος χορός ή αλλιώς aerial dance είναι ένα εναλλακτικό είδος γυμναστικής που συνδυάζει εντυπωσιακές φιγούρες και ενδυνάμωση. Έκανε την εμφάνιση του στην χώρα μας πριν από έξι χρόνια και ήταν πολλές οι σχολές και τα γυμναστήρια που επέλεξαν να το ενσωματώσουν στα προγράμματα τους. Ενδείκνυται για όσους επιθυμούν να γυμναστούν ξεφεύγοντας από τα στενά πλαίσια του γυμναστηρίου και ανάλογα με το επίπεδο ή το αποτέλεσμα που θέλουν μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικά είδη εναέριου χορού. Η ηλικία των μαθητών δεν τίθεται ως πρόβλημα αφού το μάθημα και οι φιγούρες μπορούν τα προσαρμοστούν στις ανάγκες και τις δυνατότητες του καθενός. Είναι επίσης ένας ενδεδειγμένος τρόπος χαλάρωσης αφού γίνεται με συνοδεία ανάλαφρης μουσικής και πάνω σε πανιά ή κούνια.

Αποφασίσαμε λοιπόν πως είχε φτάσει η ώρα να ανακαλύψουμε αυτό το εντυπωσιακό και απαιτητικό είδος χορού και να μοιραστούμε την εμπειρία μας μαζί σας.

Δεν θα μπορούσαμε να βρούμε λοιπόν βρούμε καταλληλότερο άτομο από την Χρύσα Τσίτου που τα τελευταία χρόνια έχει ειδικευτεί στον εναέριο χορό, για να μας μιλήσει για τα πλεονεκτήματα και τις δυσκολίες της δημοφιλούς αυτής άσκησης. Η Χρύσα είναι επαγγελματίας χορεύτρια και καθηγήτρια ενώ έχει υπάρξει μέλος της εθνικής ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης κατακτώντας πληθώρες μεσογειακές και πανευρωπαϊκές διακρίσεις.

Παρακάτω σας παραθέτουμε όσα μυστικά μοιράστηκε μαζί μας και σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να γίνεται λίγο πιο τολμηροί και όταν ολοκληρώσετε το άρθρο να πάρετε την απόφαση να ενταχθείτε σε κάποιο τμήμα aerial dance. Άλλωστε το καλοκαίρι πλησιάζει.

Φωτογραφία / Argy Grd

Γιατί κάποιος που θέλει να αθληθεί να επιλέξει την εναέρια γυμναστική ;

Επρόκειτο για καινούργιο είδος που στην Ελλάδα εμφανίστηκε τα τελευταία 6 χρόνια και έχει κάνει πάταγο. Ο εναέριος χορός συνδυάζει ενδυνάμωση, ευλυγισία και αντοχή και φυσικά επρόκειτο για ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που πραγματοποιείται στον αέρα. Ο συνδυασμός της άσκησης με την ελευθερία και την χαλάρωση είναι πολύ σημαντικός για τα άτομα σε μια εποχή που όλα γίνονται με κεκτημένη ταχύτητα. Ξεφεύγει από τα πλαίσια του κλασσικού αθλητισμού και προσφέρει αρμονία και ανακούφιση ενώ υπάρχει και μια αναπόληση της παιδικής ηλικίας ειδικά αν επιλέξετε να χορέψετε σε κούνιες.

[widget id=”text-6″]

-Ποία είδη εναέριας άσκησης υπάρχουν;

Η βάση στην πραγματικότητα είναι ο εναέριος χορός ωστόσο ανάλογα με το μέσο που θα επιλεχθεί υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες. Ο χορός με εναέρια πανιά, με κούνια, με στεφάνι και με σκοινί, αν και στην περίπτωση αυτή παρόλο που υπάρχει ελαστικότητα είναι πιο επίπονη διαδικασία για το σώμα.

-Είναι απαραίτητη πρότερη επαφή με την γυμναστική ή τον χορό;

Η αλήθεια είναι πως θα ήταν πολύ θετικό κάποιος πριν ξεκινήσει να έχει βασικές γνώσεις χορού, αλλιώς θα πρέπει να μάθει αρχικά την τεχνική και κάποιες φιγούρες και στην συνέχεια όλο αυτό να το συνδυάσει με την χορευτική κίνηση για να μείνει στο μάτι του θεατή. Πράγμα αρκετά απαιτητικό! Ιδανικά ο εναέριος χορός θα πρέπει να συνδυάζεται παράλληλα με μαθήματα σύγχρονου ώστε να λυθεί το σώμα. Όσον αφορά την ευλυγισία αποκτάται με άσκηση και ανάλογα με το άτομο υπάρχει σε κάθε σώμα σε κάποιον βαθμό. Είναι σίγουρα λίγο τρομακτικό για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με την γυμναστική σε πρώτο στάδιο αλλά με επιμονή και πείσμα όλα μπορούν να επιτευχθούν. Αναφορικά τώρα με τα αποτελέσματα της άσκησης, είναι εμφανή πολύ σύντομα στα χέρια και τους κοιλιακούς όπου υπάρχει άμεσα γράμμωση.

Φωτογραφία / Argy Grd

-Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του δασκάλου στον εναέριο χορό;

Κατά την γνώμη μου και λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες και τον βαθμό επικινδυνότητας του είδους θα πρέπει ο διδάσκων να είναι αθλητής ώστε να ξέρει να διαχειριστεί τους τραυματισμούς που ενδέχεται να προκύψουν και φυσικά να έχει την απαραίτητη μεταδοτικότητα. Ένας επιτυχημένος και καλός χορευτής δεν μπορεί απαραίτητα να είναι και επιτυχημένος δάσκαλός.

-Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνει κάποιος μαθήματα για να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο;

Η συχνότητα διαφέρει ανάλογα με το επίπεδο του κάθε μαθητή. Ενδεικτικά κάποιος που βρίσκεται στα αρχικά στάδια πρέπει να κάνει περίπου δύο φορές την εβδομάδα ενώ κάποιος μαθητής καταρτισμένος που θέλει να βελτιωθεί πρέπει να προπονείται πιο συστηματικά.

-Αναφορικά με το κόστος των μαθημάτων, είναι μια ακριβή επιλογή άσκησης;

Πλέον οικονομικά είναι πολύ πιο προσβάσιμο αν και η τιμή είναι υψηλότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη χορού. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψιν πως για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται αρκετά ακριβό εξοπλισμό και για να είναι λειτουργικό και αποδοτικό ένα μάθημα πρέπει να υπάρχει αναλογία μεταξύ πανιών και μαθητών στην αίθουσα. Επίσης απαραίτητη είναι η παρουσία καταρτισμένου δάσκαλου που πέραν από τις γνώσεις του αθλήματος πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί τους τραυματισμούς που είναι πιθανόν να προκύψουν.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο