Οι 10 καλύτερες κορεάτικες ταινίες που θα δεις

Είναι γνωστή η ιδιαιτερότητα του ασιατικού κινηματογράφου, και συγκεκριμένα του κορεατικού. Την τελευταία δεκαετία, μάλιστα, έχουν καταγραφεί σημαντικοί τίτλοι στην έβδομη τέχνη, μέσα στους οποίους υπάρχουν και πάρα πολλοιί κορεάτικοι. Οι λόγοι αυτοί της ανώδου ποικίλουν, αλλά δεν θα τους αναλύσω στο παρόν άρθρο. Θα εστιάσω σε μεγάλα ονόματα σκηνοθετών και στις δέκα ταινίες που ξεχώρισαν – κατά την άποψή μου τουλάχιστον – την τελευταία δεκαετία στην μεγάλη οθόνη της Νότιας Κορέας.

The Vengeance Trilogy (2002-2005)

vengeancetrilogy1

Θα περίμενε κανείς την πρώτη θέση της λίστας να την έχει η γνωστή σε όλους ταινία Oldboy. Θα αναφερθώ, όμως, στο αριστούργημα του Park Chan Wook όχι σαν ταινία μεμονομένα, αλλά σαν τριλογία. Η The Vengeance Trilogy αποτελείται από τρεις εξαιρετικές ταινίες, (Sympathy for Mr. Vengeance, Oldboy, Sympathy for Mrs. Vengeance) που έχουν αφήσει ιστορία στον κορεατικό κινηματογράφο. Και οι τρεις ταινίες έχουν διαφορετικές ιστορίες, αλλά με κεντρικό χαρακτηριστικό την εκδίκηση. O Park Chan Wook φαίνεται να αφιέρωσε όλη την έμπνευση και την κινηματογραφική του ικανότητα σε αυτήν την τριλογία, καθώς αποτελεί διαμάντι στον σύγχρονο –παγκόσμιο- κινηματογράφο.

 

Miracle in Cell No.7  (2013)

 

maxresdefault (2)

Η ιστορία αυτή επικεντρώνεται στην αγάπη μεταξύ ενός πατέρα με νοητική καθυστέρηση και την κόρη του. Ο Yong-Goo θα κατηγορηθεί για τον βιασμό και την δολοφονία ενός μικρού κοριτσιού άδικα, εξαιτίας των νοητικών προβλημάτων του. Η κόρη του τον επισκέπτεται με διάφορους τρόπους στην φυλακή, και κατακτά όλες τις καρδιές των κρατουμένων με τον χαριτωμένο χαρακτήρα της. Είναι μια ταινία με πολύ χιούμορ που στο τέλος, όμως, θα σε κάνει να κλαις με λυγμούς. Σε σκηνοθεσία τον Lee Hwan Kyung και πρωταγωνιστές τους: Ryu Seung Ryong, Kal So Won και Park Shin Hye, είναι μια ταινία που σίγουρα θα αγαπήσεις.

 

A Tale of Two Sisters (2003)

 

maxresdefault (1)

Η ταινία αυτή είναι εμπνευσμένη από ένα κορεάτικο παραμύθι με το όνομα “Janghwa Hongryeon Jeon”, το οποίο έχει υιοθετηθεί πολλές φορές από εκπροσώπους της έβδομης τέχνης. Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης της συγκεκριμένης ταινίας, Kim Jee Woon, αποφάσισε να την μεταφέρει με εξαίσιο τρόπο, επικεντρωμένος στην πλοκή με τις δύο αδερφές που, επιστρέφοντας από μία ψυχιατρική κλινική, αρχίζουν και ζουν όλο και παραπάνω πολλά παράξενα πράγματα με την μητριά τους. Είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ-δράμα, με εξαιρετική σκηνοθεσία και μουσική, που θα σε αφήσει άναυδο/η.

 

Thirst (2009)

 

hero_EB20090812REVIEWS908129983AR

Ένα από τα πιο καλογραμμένα και περίεργα θρίλλερ του Park Chan Wook. Εμπνευσμένη από την νουβέλα Thérèse Raquin της Γαλλίδας συγγραφέα, Emile Zola, η ταινία μιλάει για έναν Καθολικό ιερέα που είναι ερωτευμένος με την γυναίκα του φίλου του, και που εξαιτίας ενός αποτυχημένου φαρμακευτικού πειράματος μετατρέπεται σε vampire. Μέσα από το ερωτικό τρίγωνο που προκύπτει, ο Park Chan Wook αποδεικνύει την περίεργη φύση του σαν σκηνοθέτης.

 

The Crucible/Silenced (2011)

 

silenced_2785a

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Gong Ji Young και σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στο Gwangju Inhwa School την πρώτη πενταετία του 2000. Εξιστορεί, λοιπόν, τα εγκλήματα που γινόντουσαν σε ένα σχολείο που ήταν αποκλειστικά για κωφάλαλα παιδιά και για παιδιά με προβλήματα ακοής, γενικότερα, αλλά δεν τα ήξερε κανείς, και αυτοί που τα ήξεραν δεν έλεγαν τίποτα. Τα γεγονότα παρουσιάζονται πάρα πολύ ρεαλιστικά, με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Hwang Dong Hyuk, να αγκαλιάζει την ωμότητα και την ασχήμια των γεγονότων.

 

Secretly, Greatly (2013)

 

secretlygreatly_355

Μία κωμωδία που παρουσιάζει την ζωή του Won Ryu Hwan μέσα από τα μάτια του. Ο Ryu Hwan, λοιπόν, είναι ένας εκπαιδευμένος Βορειοκορεάτης στις Ειδικές Δυνάμεις, τον οποίο τον έχουν στείλει στην Νότιο Κορέα ως κατάσκοπο. Εκεί, σε μια φτωχή γειτονιά, ζει με μια γριούλα που τον βρήκε και τον περιθάλπει, κρύβει την ταυτότητά του,  την ευφυΐα του και τον σκοπό του, και παριστάνει έναν νέο με νοητικά προβλήματα. Όταν θα αρχίσει, όμως, να αντιλαμβάνεται ότι έχει δεθεί με τον περίγυρό του και ότι αγαπάει τον νέο αυτόν τρόπο ζωής, θα καταλάβει ότι όλα ξεκίνησαν με έναν σκοπό, και σε αυτόν θα πρέπει να καταλήξουν.

 

I’m a Cyborg but that’s Okay (2006)

 

kolor_szary_3

Άλλο ένα κινηματογραφικό αριστούργημα από τον Park Chan Wook, αλλά με τελείως διαφορετική εστίαση αυτήν την φορά. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ψυχολογικό θρίλερ, όπως μας έχει συνηθίσει, αλλά για μια ρομαντική κωμωδία που εξελίσσεται σε ένα ψυχιατρικό κέντρο. Εκεί, μια νεαρή γυναίκα που πιστεύει ότι είναι cyborg και μιλάει με άψυχα αντικείμενα αρνείται να φάει, και έτσι κερδίζει το ενδιαφέρον του Il-sun, που πιστεύει ότι έχει την δύναμη να κλέβει τα χαρακτηριστικά άλλων ανθρώπων. Θα είναι ένας έρωτας ιδιαίτερος, μοναδικός και ξεχωριστός, ένας έρωτας που μπορεί να γεννηθεί μόνο μέσα στους άσπρους τοίχους μιας ψυχιατρικής κλινικής.

 

Confession of Murder (2012)

 

fullsizephoto297457

Είναι ένα θρίλερ δράσης και μυστηρίου σε σκηνοθεσία του Jung Byung Gil και με πρωταγωνιστές τους Jung Jae Young και Park Si Hoo. O Choi Hyeong Goo ήταν υπεύθυνος σαν ντετέκτιβ για την έρευνα ενός serial killer που αφαίρεσε την ζωή από δέκα γυναίκες το 1986 μέχρι το 1990. Η ταινία δείχνει την μανία του ντετέκτιβ για να ανακαλύψει τον ένοχο, και τον έξυπνο τρόπο με τον οποίο θα το επιχειρήσει.

 

Peppermint Candy (2000)

 

Peppermint-Candy_986

Η ταινία ξεκινάει με την αυτοκτονία του πρωταγωνιστή, Yong ho, και χρησιμοποιεί την χρονική αναδρομή για να εντοπίσει κάποια από τα βασικότερα γεγονότα των τελευταίων 20 χρόνων της ζωής του, τα οποία τον οδήγησαν και στην απόφασή του αυτή. Τα flashbacks της ταινίας θα σταματήσουν εκεί που θα εντοπίσουμε και την αθωότητα του ηθοποιού, την αθωότητα που έχασε και που δεν είχε πια για να τον αποτρέψει από τις αυτοκαταστροφικές του σκέψεις.

 

Pluto (2013)

 

pluto-3-offering-the-last-opportunity-to-get-out-to-the-tied-up-study-group-members-lst115535

Είναι ένα θρίλερ μυστηρίου σε σκηνοθεσία και σενάριο του Shin Su Won και με πρωταγωνιστές τους Sung Joon, David Lee και Cho Seong Ha. Η ιστορία επικεντρώνεται στον Yoo Jin, τον οποίο τον βρίσκουν νεκρό στο βουνό πίσω από το σχολείο. Με κύριο ύποπτο τον Joon, το μυστήριο του θανάτου του μαθητή φαίνεται να είναι περίπλοκο και να λαμβάνει διαστάσεις τις οποίες δεν περίμενε ο ντετέκτιβ Park.

 

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο