TTIP: Μία Μυστική Συμφωνία Μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ Που Θίγει Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ

Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων ή αλλιώς TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) είναι μια συμφωνία, μυστική ανάμεσα στην  Ευρωπαϊκή Ένωση (μέσω της Κομισιόν) και τις ΗΠΑ. Αλλά τι είναι το ΤΤΙΡ και τι γνωρίζουμε για αυτό;

τι Είναι & πως Επηρεάζει

Η συμφωνία TTIP είναι μία συμφωνία που θα επιτρέπει την εισαγωγή στην Ευρώπη γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών κλπ. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η δυνατότητα που θα έχουν οι ιδιωτικές εταιρίες να μηνύουν τα κράτη, αν θεσπίζουν προστατευτικά μέτρα εναντίον των προϊόντων τους. Με τον τρόπο αυτό, οι πολυεθνικές με στρατούς δικηγόρων θα μπορούν να απειλούν τα κράτη με τεράστιες αποζημιώσεις με στόχο την επιβολή των δικών τους προϊόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι με την παρούσα συμφωνία καταργούνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Το Πλαίσιο Στο Οποίο Γίνεται Η Συμφωνία

Η τελευταία διαπραγμάτευση έγινε τον Απρίλιο και μάλιστα έγινε “κεκλεισμένων των θυρών” αφού κανένα επίσημο κείμενο δεν ήρθε στην δημοσιότητα.

Στον τομέα αυτό υπάρχει μία διαφορά ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ. Στην ΕΕ αν υπάρχει αμφιβολία για μία ουσία και τις επιπτώσεις της, τότε απαγορεύεται η διάθεσή της στην αγορά. Τουναντίον στις ΗΠΑ πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί με αδιάψευστο τρόπο η ακαταλληλότητα του προϊόντος για να αποσυρθεί από την αγορά.

Αυτό είναι και το μόνο σημείο στο οποίο “κολλάει” η συμφωνία.

Για παράδειγμα, αν μία αμερικανική εταιρία δεν μπορεί να εξάγει τα προϊόντα της σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, τότε θα μπορεί να κινηθεί εναντίον του νομικά, σε διεθνή δικαστήρια, ζητώντας αποζημίωση.

Η Στάση Της Ελληνικής Κυβέρνησης

Το βράδυ της Τετάρτης 27 Μαίου, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης στάθηκε στις “ισχυρές επιφυλάξεις της ελληνικής κυβέρνησης” σε βασικά σημεία της Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ (TTIP). Μια από τις βασικές διαφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης είναι η θέση της Αμερικάνικης πλευράς στο θέμα της προστασίας των προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.). “Δεν υπάρχει καμία υποχώρηση των ΗΠΑ, αντίθετα, διατηρεί μια τελείως ανελαστική στάση και δεν αφήνει να μπει καν στη συζήτηση το θέμα”, είπε ο κ. Σταθάκης.
Πάντως ο υπουργός σημείωσε ότι οι συζητήσεις είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και οι διαπραγματεύσεις προχωρούν πολύ αργά ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το πότε και αν θα καταλήξουν σε συμφωνία η οποία, όπως εκτίμησε, σε κάθε περίπτωση θα είναι μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Αν πατήσετε εδώ, μαζεύονται ηλεκτρονικές υπογραφές των πολιτών ενάντια σ’ αυτή την συμφωνία.

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο