ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο Νόμος Παππά
Νέα τροπή φαίνεται να παίρνουν τα πράγματα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, καθώς πριν λίγη ώρα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε το νόμο 4339/2015 σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες αντισυνταγματικό με ψήφους 14 υπέρ και 11 κατά.
Οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας, μετά από μία έντονη διάσκεψη -την πέμπτη κατά σειρά- αποφάνθηκαν μετά από πέντε ώρες ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Κατά συνέπεια, τα τηλεοπτικά κανάλια που δεν πήραν άδεια στο διαγωνισμό που διεξήχθη τον περασμένο Σεπτέμβριο θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, ενώ επίσης θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα από την πρώτη δόση που είχαν καταβάλει οι τέσσερις επιλαχόντες, οι οποίοι είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν άδεια, καθώς ο διαγωνισμός θεωρήθηκε ως μη γενόμενος στο σύνολό του.
Όπως ήταν λογικό άμεση ήταν η αντίδραση από την κυβέρνηση. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, εξαπέλυσε σκληρή και ανάρμοστη για μία κυβερνητική εκπρόσωπο κριτική εναντίον του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, σε δήλωσή της η κ. Γεροβασίλη ανέφερε: «το ίδιο δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, το PSI, το μαύρο στην ΕΡΤ», προσθέτοντας ότι «η ασυδοσία δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα» και η απόφαση του ΣτΕ οδηγεί στο προηγούμενο «αντισυνταγματικό» καθεστώς. Επίσης, με αυταρχικό τρόπο τόνισε ότι τίποτα δε θα εμποδίσει την κυβέρνηση να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο.
Παραίτηση του Υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι αναφέρει: «Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια. Ο κ. Παππάς, με την άδεια του κ. Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και “λαγούς” που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν “SIRIZATV”». Και καταλήγει: «Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών. Ο κ. Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ. Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί. Και αφού αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε “Το Ποτάμι” στον Πρόεδρο της Βουλής. Περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία – περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη Συνταγματική νομιμότητα».
Την παραίτησή του ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ σε ανακοίνωση από το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται: «Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της xώρας. Ο διαγωνισμός – παρωδία ακυρώθηκε. Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν. Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε».
Αναμένεται τώρα να δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της κυβέρνησης, αλλά και ποια θα είναι η ενδεχόμενη τροποποίηση του συγκεκριμένου νόμου. Το γεγονός ότι το ΣτΕ θεώρησε και επίσημα αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες αποτελεί σημείο ορόσημο για την πορεία της κυβέρνησης, καθώς αυτή αποτελεί μία μεγάλη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ και σίγουρα θα επηρεάσει την εικόνα του ήδη καταποντισμένου κόμματος, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Πηγή φωτογραφίας: enikos.gr