Κριτική: “Southpaw-Ο Αριστερόχειρας
O Jake Gylenhaal , ίσως o πιο πολυσυζητημένος ηθοποιός για φέτος, μετά τον “Νυχτερινό ανταποκριτή” (Nightcrawler),την μεγάλη επιτυχία του 2014 εντυπωσίασε για άλλη μία φορά το κοινό μέσα από το “Southpaw-Ο Αριστερόχειρας” που έκανε την εμφάνιση της στις ελληνικές αίθουσες πριν 2 εβδομάδες.
Υποδυόταν τον Μπίλι Χόουπ,έναν άνθρωπο που παρότι πέρασε δύσκολα και φτωχικά παιδικά χρόνια πλέον τα έχει όλα.
Είναι ο αήττητος πρωταθλητής πυγμαχίας της κατηγορίας ελαφρών βαρών στην Αμερική, έχει μία άνετη ζωή, ζει ένα ευτυχισμένο γάμο με τον παιδικό του έρωτα(Rachel McAdams), με τον οποίο έχουν αποκτήσει ένα μικρό κοριτσάκι.
Όλα όμως καταρρέουν όταν στο πλαίσιο μίας κοινωνικής εκδήλωσης χάνει την ψυχραιμία του και ξεκινά μία αψιμαχία που οδηγεί στο θάνατο της γυναίκας του. Ένα τραγικό συμβάν που τον οδηγεί στο αλκοόλ, στην εγκατάλειψη της καριέρας του και του στοιχίζει την κηδεμονία της κόρης του.
Μόνος, χωρίς φίλους και οικογένεια, αποκλεισμένος από επαγγελματικούς αγώνες και στα όρια της εξαθλίωσης με τη βοήθεια του νέου του προπονητή(Forest Whitaker) σε ένα φτωχό συνοικιακό γυμναστήριο,αποφασίζει να φτάσει ξανά στην κορυφή,με μόνο στόχο να ξανακερδίσει την κόρη του.
Πρόκειται για μία ταινία από την οποία δεν λείπουν τα κλισέ, ενώ το “τέλος καλό, όλα καλά” κυριαρχεί, παρά τις δραματικές και συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές. Επίσης το τέλος είναι κάπως απότομο και δεν ικανοποίησε πολλούς αφού άφησε πράγματα και πρόσωπα αναπάντητα. Ωστόσο, είναι ευχάριστη ταινία και ιδανική για οικογενειακές και μη εκτονώσεις.
Η ερμηνεία του Gylenhaal σε μία ταινία γύρω από το μποξ, με αρκετά κωμικά αλλά κυρίως έντονα δραματικά στοιχεία, σε συνδυασμό με την υποκριτική ικανότητα και προσαρμοστικότητα που επέδειξε στις ταινίες των τελευταίων ετών, για πολλούς του ανοίγει σιγά σιγά τον δρόμο προς ένα Όσκαρ.
Ίσως μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η εξοντωτική μεταμόρφωση που προκάλεσε στο σώμα του ο ηθοποιός ανάμεσα στις 2 τελευταίες ταινίες του.
Σημειολογικά, για το Nightcrawler χρειάστηκε να χάσει περίπου 13 κιλά για να ταιριάζει στο προφίλ του ασήμαντου μικροαπατεώνα που ενσάρκωνε, ενώ στο Southpaw, ταινία που εκδόθηκε λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, εμφανίστηκε με πολλά περισσότερα μυϊκά κιλά και ένα παρουσιαστικό πολύ δυναμικού ανθρώπου,ενός μαχητή,αποτέλεσμα μίας εξαντλητικής και σύντομης προπόνησης και διατροφής.
Υ.Γ. Για τους λάτρεις του Box ο τίτλος είναι παραπλανητικός, καθώς ο Jake εμφανίζεται όχι ως αριστερόχειρας(southpaw) αλλά ως δεξιόχειρας πυγμάχος (orthodox). Ο τίτλος αναφέρεται στο ένα και μοναδικό χτύπημα που κάνει αλλάζοντας το βηματισμό στο Southpaw style, το οποίο του έμαθε ο νέος προπονητής του και με το οποίο (σχεδόν) τελείωσε η ταινία.