ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Γιώργος Ζαμπέτας
Σαν σήμερα γεννήθηκε, το 1925, ο μεγάλος λαϊκός τραγουδοποιός, Γιώργος Ζαμπέτας.
Ο Γιώργος Ζαμπέτας γεννήθηκε στο Μεταξουργείο της Αθήνας, με καταγωγή από την Κύθνο. Εξελίχθηκε σε σύμβολο της ελληνικής ρεμπέτικης μουσικής, κατακτώντας την κορυφή, χάρη στη δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι.
Από πολύ νεαρή ηλικία εκδήλωσε την αγάπη, αλλά και το ταλέντο του στη μουσική, παίρνοντας το πρώτο του βραβείο σε σχολικό διαγωνισμό, μόλις 7 ετών. Από τότε δε σταμάτησε ποτέ να παίζει και να αναζητά εμπνεύσεις από την ίδια τη φύση, κάθε ήχος της οποίας τον συνάρπαζε και τον βοηθούσε στη δημιουργία.
Το 1938 ο Ζαμπέτας, μαθητής ακόμα, συναντήθηκε με το Βασίλη Τσιτσάνη, σε μια γνωριμία που έμελλε να γίνει καθοριστική για την υπόλοιπη ζωή του. 2 χρόνια αργότερα μετακόμισε με την οικογένειά του στο Αιγάλεω. Η αλλαγή αυτή υπήρξε, επίσης, ιδιάζουσας σημασίας για το νεαρό καλλιτέχνη. Αγάπησε την πόλη του και το στενό δέσιμό του μαζί της τον επηρέασε βαθιά. Το 1942, μεσούσης της γερμανικής κατοχής, ο Γιώργος Ζαμπέτας δημιούργησε το πρώτο του συγκρότημα, κάτω από δύσκολες συνθήκες, με το οποίο συνέθετε και τραγουδούσε καντάδες.
Την επόμενη δεκαετία ξεκινάει η παραγωγή αυθεντικών ρεμπέτικων κομματιών από τον Ζαμπέτα και οι πρώτες μεγάλες συνεργασίες του με κάποια από τα πιο ηχηρά ονόματα του ρεμπέτικου, όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, η Πόλυ Πάνου και άλλοι. Κατά τη δεκαετία του ’60 η καριέρα του απογιώθηκε και ο ίδιος καταξιώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους στο μουσικό στερέωμα. Ξεχώρισε για το μοναδικό προσωπικό του στυλ και την ανεπανάληπτη δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι.
Και τον Εθνικό Ύμνο να τους παίξω, αυτοί τσιφτετέλι θα χορεύουνε!
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 το άστρο του Γιώργου Ζαμπέτα μεσουρανούσε και σημείωσε δεκάδες συμμετοχές σε παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες της εποχής. Στη συνέχεια, το είδος του ρεμπέτικου άρχισε σταδιακά να παρακμάζει και να εισβάλλουν στη μουσική βιομηχανία τα ΜΜΕ, με νέες προτιμήσεις και τάσεις. Το μουσικό κοινό δεν αναγνώριζε πλέον τις αξίες του παρελθόντος και σταδιακά επήλθε η κατάπτωση τόσο για την καλλιτεχνική πορεία του Ζαμπέτα, όσο και για την υγεία του.
Στις 10 Μαρτίου του 1992, σε ηλικία 67 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο “Σωτηρία” προσβεβλημένος από καρκίνο στα οστά.