Ο δείκτης της πραγματικότητας μας

Όλα ξεκίνησαν από έναν μου προβληματισμό σε σχέση με το κοινωνικό φαινόμενο της προβεβλημένης ζωής μας σήμερα στα social media. Παρακολουθώντας τα προφίλ διάφορων ανθρώπων παρατήρησα μία ‘μεγαλομανία‘ και μία έντονη ανάγκη για πλούσια ζωή και μία τέλεια εικόνα. Η πρώτη μου σκέψη ήταν πόσο ψυχοφθόρο μπορεί να είναι όλο αυτό για έναν άνθρωπο. Και μου δημιουργήθηκε μία μεγάλη απορία. Πόσο σημαντικά είναι τελικά τα χρήματα στη ζωή μας;

Τα χρήματα σήμερα είναι ο κορυφαίος στρεσογόνος παράγοντας. Το άγχος αυτό προέρχεται περισσότερο από βαθύτερες φαντασιώσεις και φόβους μας παρά από πραγματικές συνθήκες και  πραγματικές μας ανάγκες. Τα χρήματα μπορούν να θαμπώσουν ή και να σαμποτάρουν την ανάπτυξη τόσο του ίδιου μας του εαυτού όσο και την ανάπτυξη των ανθρώπινων σχέσεων που μας περιβάλλουν.

Ειδικότερα σε περιόδους οικονομικής αστάθειας που συνεπάγονται με ξαφνικό κέρδος ή απώλεια, ο άνθρωπος μπορεί να περάσει μεγάλη συναισθηματική κρίση. Όλες οι σιωπηρές πεποιθήσεις για τα χρήματα μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα πανικού, θυμού και προδοσίας, πολύ πρωτόγονα συναισθήματα που σχετίζονται με την ανατροφή ενός ατόμου σχετικά με τα χρήματα και τις ιστορίες γύρω από τα χρήματα που απορροφώνται ασυνείδητα από τη γέννηση του και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Η έννοια του χρήματος περιέχει και πολιτιστικά στοιχεία. Σε πολλούς πολιτισμούς, ο πλούτος υποδηλώνει την ευτυχία, την ύπαρξη, τη σοφία, την ειρήνη του μυαλού, τη σεξουαλική έλξη, ακόμη και την πνευματική υπεροχή. Η έλλειψη χρημάτων, από την άλλη πλευρά, έχει συνδεθεί με τους άθλιους, καταπιεσμένους, ξεχασμένους, ανόητους, ανήσυχους, ανεπιθύμητους ανθρώπους. Το νόμισμα πλέον αντιπροσωπεύει το χαρακτήρα και την εικόνα που διαμορφώνουμε για τον καθένα από εμάς. Σύμφωνα με τον συγγραφέα Jacob Needleman το χρήμα έχει γίνει ο «δείκτης πραγματικότητας» μας, υποκαθιστώντας μια πιο εσωτερική εκτίμηση βασισμένη στην προσωπική μας σκέψη. «Είτε είστε δισεκατομμυριούχος είτε είστε κακοποιός», λέει ο Needleman, «η αίσθηση του πώς να κρίνεις αν κάτι είναι σημαντικό ή πραγματικό ή σοβαρό έχει να κάνει με το πόσο κοστίζει». Ανήκουμε στη γενιά της γυάλινης πραγματικότητας που όλα μετριούνται με βάση της χρηματικής τους αξίας.

Ωστόσο αξίζει κανείς να προβληματιστεί και να σκεφθεί πως τα είδη δραστηριοτήτων που κάνουν τη ζωή πλούσια δεν σχετίζονται με τον πλούτο. Όπως για παράδειγμα το να περνάς χρόνο με αγαπημένα σου πρόσωπα ή να κάνεις κάτι που αγαπάς, ή να καλλιεργείς τον εαυτό σου και το πνεύμα σου, δεν απαιτούν να είσαι εκατομμυριούχος. Επιπλέον υπάρχουν ‘πράγματα’ στη ζωή που το χρήμα δεν μπορεί να αγοράσει. ‘Πράγματα’ που είναι πολύ πιο δυνατά από κάθε νόμισμα.

“ Τα ανθρώπινα όντα ζουν με νόημα όχι από ευχαρίστηση, όχι από απόκτηση, όχι από καθεστώς. Αν αυτή η κρίση κάνει τους ανθρώπους να ρωτήσουν τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή τους, τότε πολλά από τα χρήματα θα μειωθούν.”

Jacob Needleman

Κοινή χρήση:

Αφήστε ένα σχόλιο